Η πρόθεση να παραταθεί η δημοσιονομική ευελιξία του 2022 που εκφράστηκε από το χθεσινό Eurogroup, διευκολύνει το οικονομικό επιτελείο να συνεχίσει την στήριξη της οικονομίας όσο χρειαστεί και να επαναλάβει τον επόμενο χρόνο, έκτακτες φοροελαφρύνσεις που εφαρμόζονται από φέτος.
Μπορεί η χθεσινή κοινή δήλωση του Eurogroup, να μην ισοδυναμεί με απόφαση (αυτό αναμένεται να γίνει τον Μάιο) αλλά είναι σαφές ότι το κλίμα εντός της συνόδου των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, ήταν σαφώς υπέρ της στήριξης των οικονομιών της ζώνης ευρώ για όσο καιρό χρειαστεί. Τούτο όχι μόνο μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση, αλλά και να αποκατασταθεί ένα ικανός ρυθμός ανάπτυξης, για το σύνολο των οικονομιών της ΕΕ. Σημαντική προς την κατεύθυνση αυτή είναι και η σταθερή υποστήριξη στο θέμα από την ΕΕ την ΕΚΤ και όπως φάνηκε χθες και τον πιο “σκληρό” Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
Βεβαίως, ο συνδυασμός της δημοσιονομικής χαλάρωσης με την συνέχιση των μέτρων στήριξης, της οικονομίας θα έχει άλλη κατεύθυνση από αυτή που γνωρίσαμε από τον περασμένο Μάρτιο, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Από πέρσι τον Σεπτέμβριο, η ΕΕ καλεί τα κράτη μέλη σε πιο “στοχευμένα μέτρα”. Στην κατεύθυνση αυτή, το οικονομικό επιτελείο ανακοίνωσε ήδη την περασμένη εβδομάδα, εκτός από την επιστρεπτέα 7 και δύο μέτρα μετάβασης: Την κάλυψη παγίων δαπανών, και το πρόγραμμα “γέφυρα ΙΙ” για την επιδότηση τοκοχρεολυτικών δόσεων επιχειρηματικών δανείων. Το επόμενο στάδιο θα είναι, η σταδιακή απαγκίστρωση της οικονομίας από τα μέτρα στήριξης, μόλις η πανδημία περάσει σε οριστική ύφεση. Την σκυτάλη των μέτρων στήριξης, θα πάρουν από το καλοκαίρι οι ενισχύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο με βάση την κοινή ανακοίνωση του Eurogroup, θα πρέπει να αρχίσει να εκταμιεύσει κονδύλια, όσο το δυνατό γρηγορότερα.
Ποια μέτρα είναι πλέον πιθανό να επαναληφθούν
Ειδικά για την Ελλάδα οι χθεσινές κατευθύνσεις του Eurogroup, δίνουν ελπίδες για την επανάληψη έκτακτων μέτρων ( μόνιμα μέτρα με δημοσιονομικό κόστος δεν επιτρέπονται όσο διαρκεί η δημοσιονομική ευελιξία ) που συμπεριλήφθηκαν στον προϋπολογισμό το 2021 και για το 2022. Ειδικότερα :
– Η κλιμακωτή μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις, θα πρέπει πλέον να θεωρείται βέβαιο ότι θα επαναληφθεί και τον επόμενο χρόνο.
– Η αναστολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα, είναι ένα έκτακτο μέτρο που θα ισχύσει φέτος και μάλλον και του χρόνου.
– Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3%, είναι ένα ακόμη μέτρο το οποίο πλέον μπορεί να επαναληφθεί και το 2022.
Τα μέτρα αυτά, έχουν εγκριθεί το 2020 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως παρεμβάσεις στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Έτσι, δεν θα χρειαστεί νέα έγκριση στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, αν επαναληφθούν ως έκτακτα και το 2022.
H περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ δεν θα είναι έκτακτη αλλά μόνιμη μείωση φόρου. Ωστόσο, η εφαρμογή της εξαρτάται κυρίως από την πορεία της υγειονομικής κρίσης και η ολοκλήρωση της ένταξης των 3000 περιοχών στο σύστημα των αντικειμενικών, ώστε η μείωση να γίνει με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο.
Τα μόνο εμπόδιο για την επανάληψη των μέτρων χωρίς δεύτερη σκέψη, είναι ο ρυθμός αποκατάστασης των δημοσίων εσόδων μετά την πλήρη επανεκκίνηση της οικονομίας.
Σε δημοσιονομικό επίπεδο, τα μέτρα αυτά είναι πιο εύκολα να επαναληφθούν και το 2022. Τούτο διότι, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα είναι ακόμη υψηλότερος τον επόμενο χρόνο ( η ΕΕ προβλέπει για το 2022 ανάπτυξη 5% του ΑΕΠ ) και θα υπάρχει μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος, καθώς τα μέτρα στήριξης όπως τα γνωρίζουμε σήμερα, θα έχουν διακοπεί μέσα στο 2021.
Πηγή: Capital.gr