Σταθεροποίηση των τιμολογίων ρεύματος, με μικρές αποκλίσεις σε σχέση με τον Απρίλιο, αναμένεται για το Μάιο, σύμφωνα με εκτιμήσεις των προμηθευτών.

Η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο Χρηματιστήριο–η οποία επηρεάζει καθοριστικά τις τιμές λιανικής–κυμαίνεται τον Απρίλιο στα 61 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 67 ευρώ το Μάρτιο και 73 τον Φεβρουάριο.

Σύμμαχος των καταναλωτών είναι κατά κύριο λόγο οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η συμμετοχή των οποίων στην αγορά συμπιέζει τη χρηματιστηριακή τιμή ιδίως σε συνθήκες χαμηλής ζήτησης και υπερβάλλουσας παραγωγής λόγω καιρικών συνθηκών, όπως συμβαίνει την άνοιξη. Ωστόσο αντίρροπα στη μείωση των τιμών λειτουργεί η αστάθεια στη διεθνή αγορά και κυρίως η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου από 25 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις αρχές Απριλίου, μέχρι και τα 33 ευρώ στη διάρκεια του μήνα.

Όπως αναφέρει ο γενικός διευθυντής της Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, Γιάννης Μητρόπουλος, στην εξίσωση της αγοράς θα πρέπει να προστεθούν:

-Η αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς μετά την κρίση καθώς η πλειονότητα των καταναλωτών έχει περιορίσει τη ζήτηση.

-Η απροθυμία αλλαγής προμηθευτή που αποδίδεται σε αρκετούς παράγοντες: ανασφάλεια, μικρές διαφορές στα τιμολόγια μεταξύ προμηθευτών, δυσκολία προσέγγισης των πελατών του ανταγωνισμού. Ενδεικτικά για ένα μέσο νοικοκυριό με κατανάλωση 4 μεγαβατώρες το χρόνο, ένα τιμολόγιο χαμηλότερο κατά 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα σημαίνει εξοικονόμηση 80 ευρώ σε ετήσια βάση, ή περί τα 7 ευρώ το μήνα.

-Η ανοιχτή πληγή των ρευματοκλοπών που επιβαρύνει τους συνεπείς καταναλωτές με το κόστος της ενέργειας η οποία καταναλώνεται κάθε χρόνο αλλά δεν τιμολογείται.