Με “μπαζούκα” απαντάει η Λαγκάρντ στο γερμανικό ανώτατο Δικαστήριο!

by Manifesto

Ένα από τα πιο κρίσιμα eurogroup είναι αυτό που θα ανοίξει τον δρόμο για την χρήση οικονομικής ενίσχυσης των περισσοτέρων κρατών της ΕΕ στην μετά κορωνοϊού εποχή! Το πακέτο των 540 δις που συζητήθηκε στο ECOFIN του Απριλίου θα αναλυθεί διεξοδικά από τον πρόεδρο Μάριο Σεντένο δίνοντας παράλληλα το πλήρες σκεπτικό του ποσού για την οικονομική ανάκαμψη και ανασυγκρότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κυριαρχούν οι λέξεις δάνειο και επιδότηση! Πού, πόσα και σε ποια;

του Μανώλη Μαυρομμάτη*

Στην τηλεδιάσκεψη των 19 υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης στην οποία είχε πάρει μέρος ο Χρήστος Σταϊκούρας υπενθυμίζουμε συνοπτικά όσα είχαν συζητηθεί και προταθεί στη συνεδρίαση του Εκοφίν πριν από δεκαπέντε ημέρες.

1) Μέσω πρωτοβουλίας- πρόγραμμα “SURE” 100 δις ευρώ για στήριξη θέσεων εργασίας μειωμένου ωραρίου (επιδότηση εργασίας).

2) Από Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων  για μικρομεσαίες επιχειρήσεις ποσό 200 δις ευρώ. ( Σε ΜΜΕ που επλήγησαν – Επιδοτήσεις τόκων, εγγυήσεις κλπ).

3) Μέσω ESM 240 δις ευρώ που αφορούν δαπάνες στον τομέα υγείας των προϋπολογισμών των κρατών -μελών.

Είναι η πιστοληπτική γραμμή των χωρών της ευρωζώνης.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις η Ελλάδα έχει την δυνατότητα να αντλήσει ποσά πού θα καλύπτουν εργασία, ΜΜΕ, προϋπολογισμό αλλά και σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο!

Θα είναι ένας μεγάλος ελιγμός που ασφαλώς έχει συζητηθεί στο οικονομικό επιτελείο με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Και είναι ακόμα πιο σημαντικά και ρεαλιστικά προσβάσιμα τα πεδία που θα διεκδικηθούν οικονομικές ενισχύσεις από την τοπική αυτοδιοίκηση και τις περιφέρειες!

Σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εσωτερικών οι αυτοδιοικήσεις είναι ευνόητο ότι θα προετοιμάσουν τα προγράμματα τους έτσι ώστε μετά την έγκριση από το Συμβούλιο αρχηγών τον επόμενο μήνα να προχωρήσουν μέσω τής Επιτροπής Περιφερειών και Εσωτερικής αγοράς, στην διεκδίκηση επιδοτήσεων όπως θα κατανεμηθούν τα πόσα προς έγκριση!

Ταμείο ανασυγκρότησης

Πρόκειται για συμφωνία μεταξύ των αρχηγών κρατών που αποτελεί και πολιτική δέσμευση για την δημιουργία του ειδικού αυτού ταμείου Ανασυγκρότησης ή επανεκκίνησης μέσω τού πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2021-2027.

Σημειώνουμε ότι πρόκειται για νέο χρήμα για το οποίο δεσμεύθηκε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν με πρόβλεψη αύξησης του Κοινοτικού Προϋπολογισμού ίδιων πόρων κατά πάσα πιθανότητα από το 1,2% στο 2% ίσως και λίγο περισσότερο.

Αυτό αντιστοιχεί αντί 1,2 τρις ευρώ σέε 2,5 -3 τρις ευρώ για την επταετία 2021-2027!

Πληροφορίες μας αναφέρουν ότι θα ξεπεραστεί και η λεπτομέρεια που αφορά τον χρόνο εκταμίευσης των επιδοτήσεων και θα αφορούν στον προϋπολογισμό. Έστω και αν τυπικά πρέπει αυτές να γίνουν από το 2021 και υστέρα, ορισμένα από τα κράτη μέλη έχουν ήδη παρουσιάσει αίτημα προκαταβολής εντός του 2020!

Τα αιτήματα ενισχύονται περεταίρω μετά και τις δημοσιεύσεις των εκτιμήσεων της Eurostat όπου όλα σχεδόν τα κράτη παρουσιάζουν ποσοστά ελλείματος, ανάπτυξης, χρέους αρνητικά. Ο κορωνοϊός μεγάλος αντίπαλος και υπεύθυνος σε μεγάλο βαθμό!

Η βόμβα του ανώτατου δικαστηρίου Γερμανίας

Σε όλα τα πιο πάνω προστέθηκε η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου Γερμανίας το οποίο ζητά εξηγήσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και επανεξέταση των ισολογισμών κρατών της ΕΕ. Μέχρι τότε δεν επιτρέπεται η πρόοδος και  εφαρμογή των QE στην ΕΕ και των ομολόγων χωρών που διαθέτουν.

Στην ειδική όμως παράγραφο του δικαστηρίου αναφέρεται ότι δεν αφορά τα πρόσφατα ομόλογα και το ποσό των 750 δις ευρώ! Μεταξύ των διεκδικητών και ηΕλλάδα!

Στην βόμβα όμως απάντησε με “μπαζούκα” η Κριστίν Λαγκάρντ.

“Η ΕΚΤ παραμένει μια ανεξάρτητη Αρχή η όποια λογοδοτεί μόνο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο!  Θα συνεχίσει λοιπόν να πράττει ότι είναι απαραίτητο προκειμένου να φέρει σε πέρας την αποστολή της!”

Από την πλευρά της η Κομισιόν υπενθύμισε ότι “Η ευρωπαϊκή Συνθήκη είναι υπεράνω των Εθνικών Συνταγμάτων!”

Η μάχη που ξεκίνησε σε ημέρες δύσκολες για την Ευρώπη, βρίσκει την ΕΕ στο πιο κρίσιμο στάδιο της!

Η Γερμανία αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 1η Ιουλίου και για έξι μήνες.

Σίγουρα θα βρει την λύση!


Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην Ευρωβουλευτής της Ν.Δ και ειδικός Σύμβουλος στην Κομισιόν της Επίτροπου Κρισταλίνας Γκεοργκίεβα.

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα