Το Ισραήλ το έχει συνειδητοποιήσει. Έχει «διαβάσει» τη νέα απειλή και είναι έτοιμο να την αντιμετωπίσει... Δεν πιστεύει στην πολιτική του κατευνασμού και, κυρίως, δεν αντιμετωπίζει με δέος τον πολυάριθμο στρατό της νέας απειλής, της Τουρκίας!
Έτσι, το Ισραήλ (των 10 εκατ.), μετά την κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ και την επικράτηση των τζιχαντιστών, φρόντισε να θέσει όρια στις φιλοδοξίες της ισλαμιστικής Τουρκίας (των 85 εκατ.) στην περιοχή! Με την ανατολή του 2025 άρχισαν να σημειώνονται «θερμά» στρατιωτικά επεισόδια μεταξύ της ισραηλινής και της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.
Σύμφωνα με έκθεση του think tank «ALMA» –του οποίου οι ερευνητές προέρχονται, κατά βάση, από τις ισραηλινές στρατιωτικές υπηρεσίες ασφαλείας– το τελευταίο τρίμηνο είχαν σημειωθεί αερομαχίες τουρκικών και ισραηλινών μαχητικών, όποτε η Αγκυρα προσπαθούσε να «γκριζάρει» τον κεντρικό και νότιο συριακό εναέριο χώρο.
Αλλά και στην ξηρά το Τελ Αβίβ φρόντισε να κόψει τον βήχα στον Ερντογάν. Με μια προληπτική επιχείρηση ισοπέδωσε δύο συριακές αεροπορικές βάσεις. Μια στην Παλμύρα –τη βάση Ταντμούρ– και μία δεύτερη στην περιοχή Χομς –τη βάση Τίγιας με την κωδική ονομασία «Τ-4»– τις οποίες το νέο τζιχαντιστικό καθεστώς της Δαμασκού, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Walla, ήθελε να παραχωρήσει στην Αγκυρα με αντάλλαγμα στρατιωτική και οικονομική βοήθεια.
Η επιδίωξη της Τουρκίας να αποκτήσει βάσεις σε Παλμύρα και Χομς τη φέρνει σε απόσταση αναπνοής από το Ισραήλ και της δίνει στρατηγικό πλεονέκτημα. Και ο βομβαρδισμός των δύο βάσεων σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι η Άγκυρα θα σταματήσει τις προσπάθειες να φτιάξει νέες. Ετσι, οι τουρκικές αυτές κινήσεις, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, κάνουν τον Νετανιάχου να θεωρεί ως αναπόφευκτη μια αντιπαράθεση με την Άγκυρα!
Εδώ και 10 χρόνια ο Ερντογάν έχει ξεκινήσει μια επιχείρηση στοχοποίησης του Ισραήλ, χαρακτηρίζοντάς το ως απειλή και ισχυριζόμενος ότι επιδιώκει εισβολή στην... Τουρκία! Ενα από τα ευρήματα έρευνας που έγινε τον Μάρτιο από την εταιρεία ASAL ήταν ότι το 84% των Τούρκων θεωρούν το Ισραήλ εχθρό τους!
Και όλα αυτά γιατί ο πρόεδρος της Τουρκίας βλέπει στην Ανατολή το Ισραήλ ως εμπόδιο στα σχέδιά του να μετατρέψει την Τουρκία σε περιφερειακή δύναμη, ηγέτιδα στο σουνιτικό Ισλάμ, και να αλλάξει τα σύνορα ανασυστήνοντας την Οθωμανική Αυτοκρατορία, χρησιμοποιώντας ως όπλα τις απειλές και τον φόβο από τη χρήση της στρατιωτικής της ισχύος! Δυτικά, δεύτερο εμπόδιο του «γιαλαντζί σουλτάνου» είναι ο ελληνισμός σε Ελλάδα και Κύπρο!
Από αυτήν την άποψη το ισλαμο-εθνικιστικό όνειρο του Ερντογάν είναι απειλή για Αθήνα, Λευκωσία και Τελ Αβίβ... Γι’ αυτό και η στρατιωτική συμμαχία με το Ισραήλ είναι μονόδρομος! Και σ’ αυτό πρέπει να στοχεύει η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Ισραήλ!
Αυτό που το Τελ Αβίβ έχει «διαβάσει» στην πολιτική Ερντογάν είναι ότι η προοπτική σύγκρουσης με την Τουρκία δεν είναι ένα θεωρητικό, ακαδημαϊκό θέμα, αλλά ένας υπαρκτός κίνδυνος!
Αυτό είναι καιρός να το αντιληφθούμε και εμείς!
Και, ακόμα, ότι τα «ήρεμα νερά» είναι τελικά μια δική μας φαντασίωση, την οποία, όμως, εκμεταλλεύεται η Τουρκία, καθώς της φτιασιδώνει την εικόνα στη Δύση!
Ένα από τα αποφθέγματα του Νικολό Μακιαβέλι ταιριάζει «γάντι» στη νοοτροπία κάποιων που πιστεύουν στα «ήρεμα νερά», απόρροια της πολιτικής του κατευνασμού: «Οι άνθρωποι», έγραφε ο αμφιλεγόμενος, κυνικός Ιταλός διπλωμάτης και συγγραφέας, «έχουν το ελάττωμα, όταν έχει νηνεμία, να νομίζουν ότι δεν θα έρθει ποτέ καταιγίδα και δεν προετοιμάζονται»!