«Πώς θα ζήσουμε μαζί;» (How will we live together?) είναι ο τίτλος της 17ης Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής Βενετίας 2020 που επρόκειτο να εγκαινιαστεί τον Μάιο και αναβλήθηκε για τέλη Αυγούστου 2020. Το ερώτημα του επιμελητή της Μπιενάλε, Λιβανέζου αρχιτέκτονα Χασίμ Σάρκις, θέτει ζητήματα πολιτικής, οικονομίας, κοινωνικής αλληλεγγύης, ανεκτικότητας σε μια κοινή συμβίωση στις πόλεις. Ποιος άραγε μπορούσε να προβλέψει ότι οι δημόσιοι χώροι των πόλεων σύντομα θα άδειαζαν;

Η Μπιενάλε Βενετίας δεν είναι βεβαίως το μόνο πολιτιστικό γεγονός στον πλανήτη που αναβλήθηκε.

Η πανδημία του κορονοϊού έφερε τσουνάμι αναβολών και ακυρώσεων σε πολυαναμενόμενες παραστάσεις, συναυλίες, εγκαίνια εκθέσεων, Φεστιβάλ, πρεμιέρες ταινιών, διέκοψε γυρίσματα ταινιών, επιτυχημένες προβολές, θεατρικές παραστάσεις.

Όμως, παρά την πρωτοφανή κατάσταση οι καλλιτέχνες, στις μέρες αναγκαστικού εγκλεισμού μάς ανταμείβουν με την παρηγοριά της τέχνης. 

Ο οδηγός επιβίωσης της καθημερινότητας όσο μένουμε σπίτι, περιλαμβάνει διαλείμματα με αντίδοτο δωρεάν διαδικτυακές δόσεις ψυχαγωγίας, τέχνης, εκπαίδευσης, ανάγνωσης.

Για το Σαββατοκύριακο έχουμε να επιλέξουμε από μια πληθώρα αξιόλογων διαδικτυακών προτάσεων, μέσα από αρχειακές παραστάσεις των θεάτρων ή άλλες που διακόπηκαν βίαια από την πανδημία, εικονικές ξεναγήσεις σε μουσεία, λογοτεχνικές αναγνώσεις, ιντερνετικές συναυλίες και χάπενινγκς.

Παρότι η φυσική παρουσία στο θέατρο δεν υποκαθίσταται, το Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας στη δύσκολη συνθήκη ανοίγει το αρχείο του και δίνει τη δυνατότητα στο θεατρόφιλο κοινό, αλλά και σε φοιτητές θεατρολογίας και σπουδαστές σχολών υποκριτικής τέχνης, να παρακολουθήσουν διαδικτυακά στο<font< p=””></font<>

color=”#0000FF” size=”2″ face=”Verdana”>www.theatroodoukefallinias.gr

σε έξι διαφορετικές ημερομηνίες, έξι παραστάσεις «σταθμούς» από το διεθνές δραματολόγιο και μία από την ελληνική λογοτεχνία. Ξεκινώντας από σήμερα Σάββατο 4/4 , από τις 11 το πρωί έως τις 11 το πρωί της Κυριακής 5/4, με την εμβληματική παράσταση του Λευτέρη Βογιατζή «Οι δούλες» του Ζαν Ζενέ. Πρωταγωνιστούν οι σπουδαίες του ελληνικού θεάτρου Ρένη Πιτακή, Μπέτυ Αρβανίτη, Μάγια Λυμπεροπούλου.

Το Εθνικό Θέατρο ξεκίνησε στις 3/4 διαδικτυακές προβολές με παραστάσεις που διακόπηκαν από την πανδημία. Κάθε Παρασκευή παρουσιάζει Μακμπέθ του Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη. Από την Κυριακή 5/4 και κάθε Κυριακή στις 21:00 το Hotel Eternite του Γιάννη Καλαβριανού, σε σκηνοθεσία του ίδιου και «Χίλιες και μία ιστορίες» (για παιδιά από 5 ετών) του Μάικ Κέννυ, σε σκηνοθεσία Βάσιας Ατταριάν και Μυρτώς Μακρίδη, κάθε Σάββατο στις 17:00 και Κυριακή στις 12:00 το μεσημέρι. Μέσα από την ηλεκτρονική του διεύθυνση<font< p=””></font<>

color=”#0000FF” size=”2″ face=”Verdana”>www.n-t.gr, του υπουργείου Πολιτισμού<font< p=””></font<>

size=”2″ face=”Verdana”>www.culture.gr και του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής<font< p=””></font<>

size=”2″ face=”Verdana”>www.mindigital.gr.

Το Θέατρο Πορεία, poreiatheatre.com, συμπλήρωσε 11 μέρες ελεύθερων προβολών από το αρχείο του και ολοκληρώνει τον πρώτο κύκλο το Σάββατο 4/4 (10:00 π.μ. έως 10:00 π.μ. της επόμενης ημέρας) με την παράσταση «Δάφνης και Χλόη, ταξίδι αναψυχής» βασισμένη στο αρχαίο ελληνικό μυθιστόρημα του Λόγγου και στη μετάφραση του Ρόδη Ρούφου, σε σκηνική σύνθεση και σκηνοθεσία του Cezaris Grauzinis. Θα συνεχίσει με τέσσερις επιπλέον παραστάσεις από το αρχείο του, που παρουσιάζουν ιστορικό και καλλιτεχνικό ενδιαφέρον: τη «Φρεναπάτη», τα «Παντρολογήματα», τον «Αμερικάνικο Βούβαλο» και το «The Man Who».Για όσους δεν πρόλαβαν θα επαναπροβάλει το «Ευχαριστημένο», τις «Τρεις αδελφές», και τη «Μεγάλη Χίμαρα» στις 15/4.

Το Μέγαρο Μουσικής κάνει σήμερα Σάββατο 4/4 στις 21:30, πρεμιέρα του κύκλου διαδικτυακών αναμεταδόσεων «Μένουμε σπίτι – Βλέπουμε Μέγαρο»<font< p=””></font<>

size=”2″ face=”Verdana”>http://www.megaron.gr/menoume-spiti (http://www.megaron.gr/default.asp?pid=395&la=1)

Αντλεί από το ανεξάντλητο αρχείο του την όπερα «Λούλου» του Άλμπαν Μπεργκ με πρωταγωνίστρια την Μάρλις Πέτερσεν μια σοπράνο διεθνούς ακτινοβολίας που έχει ταυτιστεί με τη μοιραία ηρωίδα του Μπεργκ. Επιπλέον, στο site του Μεγάρου, προσφέρεται σε όλους η δυνατότητα να παρακολουθήσουν on demand μια σειρά από επιλεγμένες εκδηλώσεις του Megaron Plus που αναμεταδίδονται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Συμμετέχουν καταξιωμένοι επιστήμονες, διανοητές και λογοτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο κινηματογράφος, που επίσης χτυπήθηκε σκληρά από τον κορονοϊό, παραμένει και με κλειστές τις αίθουσες, πιστός φίλος. Η συντροφιά του πολύτιμη είτε μέσα από το τηλεοπτικό πρόγραμμα, είτε μέσα από τις πλατφόρμες streaming, είτε από το ψηφιακό αρχείο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στη διεύθυνση myfestival.gr. Για το πρότζεκτ «Χορείες χώρων», από το ομώνυμο βιβλίο του Ζορζ Περέκ, το Φεστιβάλ ανέθεσε σε έντεκα έλληνες Έλληνες σκηνοθέτες και γύρισαν μια ταινία διάρκειας έως 3 λεπτά μέσα στο σπίτι τους καταθέτοντας το δικό τους επίκαιρο κινηματογραφικό σχόλιο, ανέβηκε την Παρασκευή στη διεύθυνση<font< p=””></font<>

size=”2″ face=”Verdana”>https://www.youtube.com/watch?v=hLyV-YuEjU8. Το project διευρύνεται με 15 σημαντικούς σκηνοθέτες απ’ όλο τον κόσμο, τα ονόματα των οποίων θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Στα σκαριά, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έχει επίσης το πρότζεκτ «Γυρίζουμε Σπίτι» (για παιδιά 6-13 ετών) και «Γράφουμε Σπίτι» (για εφήβους 14-18 ετών), προσκαλώντας τα παιδιά και εφήβους που μένουν σπίτι να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό δημιουργώντας τη δική τους κινηματογραφική αφήγηση και κερδίζοντας υπέροχα κινηματογραφικά δώρα.

Ένα ακόμα σημαντικό δείγμα από τα πολλά που συνεχίζουν να παράγουν οι φορείς της καλλιτεχνικής δημιουργίας, αλληλέγγυοι στην κοινή προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η πανδημία και οι συνέπειες της. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ