Με πολιτικό στίγμα τη δυναμική επανεκκίνηση της κυβέρνησης, τομείς αιχμής την καθημερινότητα, την αντιμετώπιση της ακρίβειας, τα αγροτικά ζητήματα και την Περιφέρεια η συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, υπό τον πρωθυπουργό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέπεμψε σαφή μηνύματα που σηματοδοτούν τη δυναμική επανεκκίνηση, τόσο προς τους πολίτες όσο και προς τα μέλη της κυβέρνησης.

Οδηγίες και κατευθύνσεις προς τους υπουργούς και τους υφυπουργούς για πιο γρήγορη και αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ταχύτητα και αποφασιστικότητα για την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου πάνω στον πολιτικό διάδρομο που οριοθέτησαν οι κάλπες των ευρωεκλογών, με βασικό ζητούμενο να απαντηθεί το αίτημα των πολιτών: «Σας εμπιστευόμαστε. Αλλά γίνετε καλύτεροι, προχωρήστε πιο γρήγορα».

Ακρίβεια, αγρότες, περιφέρεια και αποτελεσματικότερο κράτος για καλύτερη καθημερινότητα του πολίτη, ανάγονται στο...«ιερό Ευαγγέλιο» των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναμένεται να επαναλαμβάνει, δοθείσης της ευκαιρίας, στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, πως θα είναι διαρκής η αξιολόγησή τους με γνώμονα την αποτελεσματικότητα και την εργατικότητα.

Άμεσα εξάλλου, θα ξεκινήσουν και οι επισκέψεις του πρωθυπουργού στα υπουργεία που άλλαξαν επικεφαλής. Η πρώτη επίσκεψη θα γίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη εβδομάδα στο υπουργείο Εσωτερικών.

«Καυτά θέματα» για την κυβέρνηση η ενίσχυση του διαθέσιμου οικογενειακού εισοδήματος, η ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών, οι κενές θέσεις και η ανεργία, η φορολόγηση των αυτο-απασχολούμενων και οι συντάξεις χηρείας.

Στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, ειδικά στα τρόφιμα και την Ενέργεια, αναμένεται να δοθεί έμφαση και στην αναταγωνιστικότητα σε συγκεκριμένους τομείς, όπου επικρατούν μονοπωλιακές συνθήκες-σύμφωνα και με τις επισημάνσεις της ΤτΕ. 

Συνεπής στην τακτική ενός διορθωτικού και στοχευμένου κυβερνητικού ανασχηματισμού ο πρωθυπουργός, επέλεξε να μην προχωρήσει σε αλλαγές σε κομβικά υπουργεία, όπως το Εξωτερικών, το Άμυνας, το Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών -με εξαίρεση την έξοδο του Χάρη Θεοχάρη-, το Υγείας και το Παιδείας. Άλλωστε μετά τις εκλογές πέρυσι είχε προχωρήσει σε ένα rotation στο Υπουργικό Συμβούλιο και όπου είχε κριθεί αναγκαίο είχαν υπάρξει στο ενδιάμεσο διορθωτικές κινήσεις.

Η ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου

Παρουσίαση από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Ψηφιακό τέλος συναλλαγών, β) Αναδιάρθρωση του Υπερταμείου, εκσυγχρονισμός των θυγατρικών του και σύσταση νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου.

Παρουσίαση από τον υπουργό Υγείας, ‘Αδωνι Γεωργιάδη των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Δικαιώματα των προσώπων που πάσχουν από άνοια και των φροντιστών τους, β) Μεταμόσχευση ιστών και κυττάρων, γ) Ένωση Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδας.

Παρουσίαση από τον Υπουργό Επικρατείας, Μάκη Βορίδη της πορείας υλοποίησης και εισήγηση για την έγκριση επικαιροποίησης του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Καταπολέμησης της Διαφθοράς 2022-2025.

Παρουσίαση από τον Υπουργό Επικρατείας, Μάκη Βορίδη της ετήσιας έκθεσης Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης.

Παρουσίαση από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα των έργων: α) Κατασκευή φράγματος Τσικνιά Λέσβου, β) Κατασκευή έργων ύδρευσης ‘Αρτας, Πρέβεζας, Λευκάδας, γ) Επέκταση Ιόνιας Οδού: Τμήμα Ιωάννινα – Κακαβιά.

Εισήγηση από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη σχετικά με την έγκριση Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών.

Εισήγηση από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη για τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία Κυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Ουδετερότητα.

Η ανθρωπογεωγραφία του νέου Υπουργικού Συμβουλίου και οι... αποστολές

Στις αλλαγές του κυβερνητικού σχήματος, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές και το εκλογικό μήνυμα, ο πρωθυπουργός συνυπολόγισε την ενδυνάμωση της επικοινωνίας με το παραδοσιακό ακροατήριο της ΝΔ, την ενίσχυση της εκπροσώπησης της Περιφέρειας -με έμφαση στη Βόρεια Ελλάδα- και την αξιοποίηση νέων στελεχών.

Με δεδομένο πως η ακρίβεια αποτελεί το βασικό πρόβλημα των νοικοκυριών, υπήρξε αλλαγή στο υπουργείο Ανάπτυξης με τον Τάκη Θεοδωρικάκο να καλείται να δώσει τη «μητέρα των μαχών», όπως πολλές φορές έχει προσδιορίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Αλλαγή υπήρξε και σε ένα ακόμα κομβικό υπουργείο, το Αγροτικής Ανάπτυξης, και μάλιστα σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική συγκυρία, καθώς στην Ευρώπη έχει ανοίξει η συζήτηση για αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική. Νέος υπουργός αναλαμβάνει ο Κώστας Τσιάρας και υφυπουργός ο Χρήστος Κέλλας, δύο στελέχη της ΝΔ που προέρχονται από τη Θεσσαλία.

Ένα ακόμα υπουργείο όπου υπήρξε αλλαγή είναι αυτό της Μετανάστευσης, με τον Δημήτρη Καιρίδη να μένει εκτός κυβέρνησης και να αναλαμβάνει καθήκοντα ο Νίκος Παναγιώτοπουλος, που προέρχεται από την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Το μεταναστευτικό είναι ένα ακόμη ζήτημα, που βρίσκεται ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα, επηρέασε εν πολλοίς και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών σε όλη την Ευρώπη και το οποίο αναμένεται να αποτελέσει σημείο τριβής στα νέα όργανα των Βρυξελλών. 

Αλλαγή υπήρξε και στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου νέος υπουργός αναλαμβάνει ο Θοδωρής Λιβάνιος -ήταν αναπληρωτής υπουργός- που ανήκει στη γενιά των 40ρηδων. Η Νίκη Κεραμέως μετακομίζει στο Εργασίας, με τη Δόμνα Μιχαηλίδου να βρίσκεται εκτός κυβέρνησης μετά από παραμονή σχεδόν έξι μηνών στο συγκεκριμένο υπουργείο.

Στο νέο κυβερνητικό σχήμα συμμετέχουν μια σειρά από γαλάζιους βουλευτές, πολλοί εκ των οποίων ανήκουν στη νεότερη γενιά του κόμματος. Για τις θέσεις των υφυπουργών αξιοποιούνται πρόσωπα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, όπως ο Ιάσωνας Φωτήλας στο Πολιτισμού, ο Κώστας Καραγκούνης στο Εργασίας, ο Κώστας Γκιουλέκας για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, η Ζωή Ράπτη στο Ανάπτυξης και η Κατερίνα Παπακώστα στο Κοινωνικής Συνοχής, η οποία αποτελεί, μάλιστα, το τρίτο στέλεχος από τη Θεσσαλία που μπαίνει στη νέα κυβέρνηση.

Οι... άνθρωποι του προέδρου

Στο Μέγαρο Μαξίμου οι δύο αποχωρήσεις των προηγούμενων μηνών καλύπτονται με την προσθήκη του επί χρόνια στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, Γιώργου Μυλωνάκη, που μέχρι σήμερα ήταν γενικός γραμματέας της Βουλής και αναλαμβάνει καθήκοντα υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ. Πρόκειται για μια καθαρά πολιτική επιλογή, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές. Στη θέση του παραμένει ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, Στέλιος Κουτνατζής, με τις ίδιες αρμοδιότητες.