Με ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη ανοίγουν τυπικά οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, για πρώτη φορά μετά τις ευρωεκλογές. Ωστόσο το εμφυλιοπολεμικό σκηνικό στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαμόρφωσε ήδη η επιστολή των 87, με σκληρή κριτική και αιχμές κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Στέφανος Κασσελάκης αναμενεται να αναοίξει τα χαρτιά του για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, τη στρατηγική του σε σχέση με το κόμμα αλλά και το πλαίσιο των συνεργασιών, με ορίζοντα τις αλλαγές που θα προωθηθούν στο συνέδριο του φθινοπώρου, κι ενώ έχει συγκροτηθεί επιτροπή που θα συζητήσει και θα επεξεργαστεί τις καταστατικές αλλαγές.
Ο πρόεδρος του κόμματος στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας εξέπεμψε ενωτικό μήνυμα για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κατά αντιστοιχία με τη συνεδρίαση της ΠΓ, θα υπάρξουν στελέχη που θα εκφράσουν έντονες διαφωνίες με τη στρατηγική και τις επιλογές που έχουν γίνει και θα επιδιώξουν να αναδείξουν στοιχεία κριτικής για το εκλογικό αποτέλεσμα, τις αναρτήσεις και δηλώσεις που εκτιμούν ότι επιτείνουν την εσωστρέφεια. Σημείο αιχμής τα οικονομικά του κόμματος καθώς και οι εξελίξεις στην Αυγή.
Σε αυτό το σκηνικό έρχεται από τα παρασκήνια της συνεδρίασης η επιστολή των 87 με βέλη κατά του Στέφανου Κασσελάκη για πόθεν Έσχες, «μαύρα ταμεία» και εκλογικό αποτέλεσμα. Ζητούν τη διεξαγωγή δύο εσωκομματικών δημοψηφισμάτων: για τις προωθούμενες καταστατικές αλλαγές και την κεντροαριστερά, αντίστοιχα.
Το σώμα, πάντως, στο οποίο απευθύνονται οι 87 μόνο εχθρικό δεν δεν εκτιμάται για τον Κασσελάκη, καθώς τα 100 και πλέον μέλη της ΚΕ από τα συνολικά 300 έχουν αντικατασταθεί μετά τη διάσπαση.
Στο κείμενο - πλαίσιο με το οποίο προσέρχονται στη συνεδρίαση τα μέλη της «Κίνησης των 87» επισημαίνουν πως το ποσοστό που απέσπασε το κόμμα τους (14.9%) «δεν μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για την διεκδίκηση κυβερνητικής προοπτικής»και σημειώνουν μεταξύ άλλων:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στις ευρωεκλογές όχι μόνο δεν κατάφερε να πιάσει τους στόχους που έθεσε ο Πρόεδρος του, Στέφανος Κασσελάκης, αλλά δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τον αριθμό των ψηφοφόρων των εθνικών εκλογών του 2023».
Αναφέρονται εμφατικά στην απουσία διαλόγου στα κομματικά όργανα, τονίζοντας ότι «ενδεχομένως να είχαμε γλιτώσει την αδιανόητη απόφαση, ο Πρόεδρος να δημοσιοποιήσει στη κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης ένα μέρος του Πόθεν έσχες του, σε ένα πρόχειρο excel μόνο και μόνο επειδή μας προκάλεσαν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι», ενώ επισημαίνουν πως, «η ηγεσία του Κόμματος δεν έχει κανένα λόγο να επιδεικνύει δυσανεξία στην ίδια τη δημοκρατική λειτουργία, στη διαφορετική άποψη και ιδιαίτερα στη κριτική. Η διαφορετική άποψη σε ένα κόμμα που λειτουργεί δημοκρατικά αποτελεί πλούτο και όχι υπονόμευση».
Ταυτόχρονα περνούν στην αντεπίθεση για τα «μαύρα ταμεία», αναφέροντας ότι, «οι υπαινιγμοί περί μαύρων χρημάτων στα Ταμεία του Κόμματος, καθώς και οι δηλώσεις ηγετικών στελεχών για φαινόμενο που αφορά όλα τα κόμματα, άρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, θίγει τη τιμή, την ηθική και την ιστορία μας. Η ηγεσία οφείλει άμεσα, αν έχει οποιοδήποτε στοιχεία να τα προσκομίσει στις εισαγγελικές αρχές».
Σχετικά με το ζήτημα της Κεντροαριστεράς, επισημαίνουν ότι, «το κόμμα μας πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή τη συζήτηση και σε αυτές τις διεργασίες, χωρίς αμηχανία και δεύτερες σκέψεις. Χωρίς ιδιοτέλειες και εγωισμούς».