Πάνω από 300 μικρομεσαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και βρέθηκαν στις τάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσα από τις διαδικασίες διεύρυνσης της Κουμουνδούρου επί προεδρίας Αλεξη Τσίπρα, βρίσκονται σε συνεννοήσεις για να οργανώσουν μαζικά την αποχώρησή τους. Στην πλειονότητά τους τα πρόσωπα αυτά ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ ως μέλη οργανωμένων πολιτικών κινήσεων με «προοδευτικό και πατριωτικό πρόσημο».

Οι καθοδηγητές των μελών αυτών είναι παλαιά στελέχη της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, αλλά και μεγαλύτεροι του ΠΑΣΟΚ του «ορθόδοξου», και ήδη μιλούν ξανά με τη «Χαριλάου Τρικούπη». Επίσης, υπό το βάρος των τελευταίων εξελίξεων μια ακόμη ομάδα με «ΠΑΣΟΚογενή» προέλευση, η κίνηση Πράττω, με επικεφαλής τον Ν. Κοτζιά, βρίσκεται σε φάση αναζήτησης λύσεων για το μέλλον του προοδευτικού χώρου. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, συγκάλεσε διαδικτυακή «συνάντηση» των μελών της κίνησης Πράττω, ώστε να καθορίσουν τη γενικότερη πολιτική τους στάση.

Η σημερινή πάντως εικόνα, όπως διαμορφώνεται, για το Πράττω είναι μακριά από τον «τοξικό» ΣΥΡΙΖΑ που διαλύεται. Δεν ξεχνούν ότι πολλά στελέχη του κλίματος Τζανακόπουλου, Ηλιόπουλου κ.λπ. θεωρούσαν τον Νίκο Κοτζια και τους φίλους του ως εθνοπατριώτες που προσομοιάζουν περισσότερο στον παλιό Μιχάλη Χαραλαμπίδη του «ορθόδοξου» ΠΑΣΟΚ.