Γραμμή επίθεσης απέναντι στους πολίτικους αντιπάλους του δείχνει να χαράσσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων, είτε αυτές συνδέονται με προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, που εκπέμπουν κι ένα ιδεολογικό σήμα, είτε προκύπτουν μέσα από το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» του Ταμείου Ανάκαμψης.

Κεντρική επιδίωξη του Μαξίμου, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Νέων, είναι να θωρακίσει την κυριαρχία του στους επόμενους μήνες μέσα από αλλεπάλληλες πρωτοβουλίες που, κατά την πεποίθηση της κυβέρνησης, μπορούν να βρουν στήριξη στην πλειονότητα της κοινωνίας. Η αποφασιστικότητα, όπως διαμηνύεται εντόνως από πρωθυπουργικούς συνεργάτες, για «μεγάλες αλλαγές» δείχνουν διάθεση (και προετοιμασία) για αντιπαραθέσεις στρατηγικού χαρακτήρα σε ζητήματα που αφορούν ευρέως τους πολίτες, όπως είναι ήδη τα εργασιακά ή αργότερα το νέο ασφαλιστικό.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η «επίθεση» είναι… μονόδρομος για το Μαξίμου. Γιατί το κυβερνητικό επιτελείο στοχευμένα αφήνει και περιθώρια για τακτική «άμυνας» σε μια σειρά από άλλα ζητήματα, θέλοντας να καλλιεργήσει την εικόνα ότι αναζητεί συναινετικές διαδικασίες και ακούει σοβαρά επιχειρήματα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για πιθανές «ντρίμπλες» και διορθώσεις σε νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως ενδεικτικά σε αυτή για το νέο οικογενειακό δίκαιο.

Πάντως το περιβάλλον ειδικά σε ό,τι αφορά το εργασιακό νομοσχέδιο έχει διαμορφωθεί ξεκάθαρα, παραπέμποντας στην πρώτη μεγάλη σύγκρουση στον δρόμο για τις εκλογές – όποτε κι αν γίνουν. Είναι χαρακτηριστική η αποστροφή κορυφαίου κυβερνητικού παράγοντα ότι «θα δώσουμε αυτόν τον ιδεολογικό πόλεμο με ένταση και έμφαση». Από το Μαξίμου παρακολουθούν προφανώς τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και συνδικαλιστικών οργανώσεων και προετοιμάζονται για την κλιμάκωση των εντάσεων για το νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στις αρχές Ιουνίου και για το οποίο καταγράφεται εξαρχής επικοινωνιακή επίθεση σε κεντρικό επίπεδο (με σποτ της προεδρίας της κυβέρνησης και πρωθυπουργικές παρεμβάσεις).

Κατά πληροφορίες επιδιώκεται να βγαίνουν τακτικά στην πρώτη γραμμή στήριξής της μεταρρύθμισης συγκεκριμένοι βουλευτές της ΝΔ, που ήδη έχουν ενημερωθεί λεπτομερώς για σημεία της μεταρρύθμισης. Λέει πολλά και η σαββατιάτικη επίσκεψη του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη στα γραφεία της ΝΔ ώστε να εξηγήσει τις διατάξεις σε μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, στελέχη των γραμματειών του κόμματος και σε εκπροσώπους εργαζομένων από τον ιδιωτικό τομέα και τις ΔΕΚΟ. Μάλιστα το μήνυμα που εκπέμπει η Πειραιώς – κατά τα λεγόμενο του γραμματέα Γιώργου Στεργίου – είναι η «σύγκρουση δύο κόσμων: των εραστών της ακινησίας και εκείνων που επιδιώκουν την πραγματική πρόοδο».

Μετά την ψήφιση του εργασιακού θα πάρουν σειρά άλλα νομοσχέδια, κυρίως αυτά για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και για την επικουρική ασφάλιση, για τα οποία προεξοφλείται ότι, παρά τις πιέσεις, θα προκριθεί η ίδια τακτική της πολιτικής σύγκρουσης στρατηγικού χαρακτήρα.

Στο μεταξύ το ενδιαφέρον του κυβερνητικού επιτελείου είναι στραμμένο και στη δημόσια συζήτηση για το πρόγραμμα «Αργος» που αφορά τα ζώα συντροφιάς (ένα νομοσχέδιο που επίσης προωθήθηκε σε επικοινωνιακό επίπεδο προσωπικά από τον Πρωθυπουργό, δεδομένου ότι αφορά σε μεγάλο βαθμό τη νεολαία) με ήδη 40.000 σχόλια στη διαβούλευση που ολοκληρώνεται στις 20 Μαΐου.

Πριν από αυτό θα κριθούν τα περιθώρια συναινέσεων ή… νέων αιφνιδιαστικών κινήσεων εκ μέρους της κυβέρνησης μεταξύ άλλων στο νομοσχέδιο για την κατάργηση των περιορισμών για την ψήφο των αποδήμων από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους. Το υπουργείο Εσωτερικών ετοιμάζεται επιπλέον για την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και για τη θεσμοθέτηση της τηλεργασίας που δρομολογείται στη Βουλή στις αρχές του Ιουνίου.