Το σκηνικό είναι καθαρά προεκλογικό ένα μήνα πριν τις ευρωκάλπες και στον ΣΥΡΙΖΑ τρέμουν με την ιδέα να επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και να υπάρξει καθαρή ήττα και προοπτικές αυτοδυναμίας της ΝΔ.

Γράφει ο Γιάννης Παπαγιάννης
Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι στην τελική ευθεία προς τις κάλπες, ο πρωθυπουργός δεν έχει άλλη επιλογή από το να ανεβάσει τους τόνους όχι γιατί μπορεί να γυρίσει το κλίμα και να κερδίσει τις εκλογές, αλλά γιατί εκτιμούν, ότι με αυτόν τον τρόπο μπορεί να συσπειρωθεί ένα ποσοστό κοντά στο 20%-22%. Συνεργάτες του Α. Τσίπρα πιστεύουν ότι με την στοχοποίηση επιχειρηματιών όπως ο Β. Μαρινάκης ανεβαίνει η συσπείρωση του σκληρού πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό θα βοηθήσει στην προσέγγιση ποσοστών που θα είναι λίγο πάνω από το 20%, ένα όριο που είναι σημαντικό για την ψυχολογία και τις εντυπώσεις της επόμενης μέρας.

Η αλήθεια είναι ότι για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα μέσα στο Μαξίμου, λένε ότι ο πρωθυπουργός δεν βρίσκεται σε καλή ψυχολογική κατάσταση γι αυτό προσπαθεί να φτιάξει ένα αφήγημα με το οποίο θα πάει στις εκλογές.

Ο τρόπος που μίλησε ο πρωθυπουργός στην Πάτρα και το… μίσος σε προσωπικό επίπεδο για τον Β. Μαρινάκη που προσπαθούσε να βγάλει αυτό ακριβώς εξυπηρετούσε. Συνεργάτες του πρωθυπουργού του έχουν εισηγηθεί να ρίξει χολή σε όποιον τολμά να μην πάει με τα νερά του ΣΥΡΙΖΑ, στοχοποιώντας μηντιάρχες της άλλης πλευράς που όπως πιστεύουν στον ΣΥΡΙΖΑ θα του κάνουν μεγάλη εκλογική ζημιά.

Είναι προφανές ότι στην κυβέρνηση βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Η ήττα που έρχεται είναι πολύ βαριά και το ξέρουν γι’ αυτό και βγάζουν στο τραπέζι τα… εξάσφαιρα. Όπως αναφέρουν τα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», η πίεση που δέχεται ο Πρωθυπουργός είναι ιδιαίτερα έντονη. Αυτό αποτυπώνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό σε αρκετές από τις δημόσιες εμφανίσεις του, αλλά και από τις αντιδράσεις του Μεγάρου Μαξίμου σε μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων όπου η κυβέρνηση και κεντρικά της στελέχη, όπως ο Νίκος Παππάς, πιέζονται και εγκαλούνται από την αντιπολίτευση, όπως στην υπόθεση Μανώλη Πετσίτη. Οι καταγγελίες του επιχειρηματία Ευάγγελου Μαρινάκη που παραμένουν αναπάντητες, κάνουν ακόμη πιο φορτική την κατάσταση, όπως αναγνωρίζουν και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

Αυτό που θα πρέπει να επισημανθεί είναι ότι και οι δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει για λογαριασμό του Μαξίμου δείχνουν περίπου τα ίδια πράγματα με αυτά που δείχνουν και οι άλλες δημοσκοπήσεις. Τα γκάλοπ παραμένουν εξαιρετικά αρνητικές για τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Πρωθυπουργό και το κυβερνητικό επιτελείο να τις ξορκίζουν. Την ίδια στιγμή το κλίμα στην κυβέρνηση είναι εκρηκτικό και πολλοί υπουργοί και βουλευτές ακολουθούν το δόγμα «ο σώζων εαυτόν σωθήτω», καθώς σε περίπτωση εκλογικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ από τους σημερινούς βουλευτές οι μισοί δεν θα εκλεγούν, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος και από αυτούς ένα 50%-60% να χάσει την έδρα του είτε από τους νεοεισερχόμενους κεντροαριστερούς στο πλαίσιο της Προοδευτικής Συμμαχίας που προχωρεί ο Τσίπρας είτε από πρόσωπα της νεότερης γενιάς που προωθεί ο ίδιος.

Αυτό που τρομάζει τους συνεργάτες του Α. Τσίπρα είναι ότι όλες οι επιθετικές κινήσεις που γίνονται για την κυβερνητική ανάκαμψη δεν έχουν καμία τύχη. Οι ποιοτικές μετρήσεις είναι απογοητευτικές και τα όσα καταγράφονται όμως στο εσωτερικό της κυβέρνησης πλήττουν τους επικοινωνιακούς σχεδιασμούς του Πρωθυπουργού, καθώς δεν είναι λίγοι οι βουλευτές ή τα στελέχη που αποστασιοποιούνται από βασικές επιλογές του Μεγάρου Μαξίμου, επιβαρύνοντας περαιτέρω το ήδη βαρύ κλίμα. Τα απανωτά λάθη που γίνονται στη διαχείριση διαφόρων κρίσεων φέρνουν εσωτερική αναστάτωση στην κυβέρνηση και το κλίμα δεν αλλάζει εύκολα, παρά την προσπάθεια του επικοινωνιακού επιτελείου, αλλά και τη συνδρομή «ξένων παραγόντων» – ειδικών στην επικοινωνιακή διαχείριση κρίσεων για την αναζήτηση τρόπων προστασίας του Τσίπρα και οδού διαφυγής για την κυβέρνηση.

Όπως έχουν αποφασίσει στον ΣΥΡΙΖΑ από εδώ και πέρα θα υπάρξουν άγριες συγκρούσεις με όποιον ακόμα και εντός κόμματος δημιουργεί πρόβλημα. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι με αφορμή την υπόθεση Πετσίτη υπάρχουν αλληλο-μαχαιρώματα εντός της κυβέρνησης αλλά ακόμα και στο επιτελείο του πρωθυπουργού.

Ίσως γι αυτό κάποιοι έχουν καταλάβει ότι στις συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, το κλίμα δεν είναι καθόλου καλό και ο μόνος στόχος πλέον δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει τις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές αλλά να συσπειρωθεί με επιθέσεις σε επιχειρηματίες ένα αρκετά ικανοποιητικό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά να υψωθεί τείχος προστασίας στον Α. Τσίπρα ακόμα και στην περίπτωση που θα πρέπει να «φαγωθούν» υπουργοί όπως ο Ν. Παππάς ή και άλλοι.

Κατά συνέπεια μόνο τυχαίες δεν είναι οι τελευταίες επιθέσεις που εξαπολύει σε επιχειρηματίες ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Στόχος είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συσπείρωση του σκληρού πυρήνα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ για να μην χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ και πέσει σε ποσοστά κάτω του 20%