Σε δύο εξεταστικά κέντρα, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, θα διεξαχθεί, μετά από δύο χρόνια, ο δεύτερος γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ.
«Έχουμε μπει στην τελική ευθεία. Αυτή τη στιγμή υποβάλλονται οι αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους» δήλωσε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, Θάνος Παπαϊωάννου, τονίζοντας ότι η σχετική προθεσμία λήγει την Τετάρτη 14 Μαΐου.
Οι εξετάσεις όπως τόνισε, θα γίνουν στα μέσα του Ιουνίου, ενώ φέτος έχει αλλάξει το σύστημα. «Δεν υπάρχει η έννοια του να πετύχεις πια, αφού δεν υπάρχει βάση», σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι οι επιτυχόντες θα μπουν σε μια «δεξαμενή» για τα επόμενα δύο χρόνια.
Ηλεκτρονικά ο διαγωνισμός
Ο διαγωνισμός θα γίνει ηλεκτρονικά. Συγκεκριμένα «οι υποψήφιοι θα έρθουν σε δύο ηλεκτρονικά εξοπλισμένα εξεταστικά κέντρα στην Αθήνα (Μαρούσι) και τη Θεσσαλονίκη, έχοντας κλείσει ηλεκτρονικά ραντεβού για το πότε θέλουν και μπορούν να εξεταστούν, ποια μέρα και ώρα» σημείωσε ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ.
Όπως είπε, οι υποψήφιοι απ’ όλη την Ελλάδα θα προσέλθουν παρά την απόσταση από τα εξεταστικά κέντρα. «Οι ενδείξεις δείχνουν ότι θα έρθουν. Θα έχουμε συμμετοχή από την επαρχία στην πληθυσμιακή αναλογία της επαρχίας». Μάλιστα, όπως τόνισε, το να γίνεται ο διαγωνισμός ηλεκτρονικά είναι μια μεγάλη καινοτομία και από πλευράς περιεχομένου και από πλευράς ταχύτητας εξαγωγής αποτελεσμάτων.
«Θα δοθούν όλες οι ερωτήσεις, υπό τύπον τράπεζας δεδομένων, σε επαρκή χρόνο πριν από την έναρξη των εξετάσεων. Οι υποψήφιοι δεν χρειάζεται να κάνουν φροντιστήριο. Να δουν τις ερωτήσεις και ποιες είναι οι σωστές απαντήσεις, να τις μελετήσουν και να πάνε να δώσουν (εξετάσεις)», πρόσθεσε ο κ. Παπαϊωάννου. Και όπως είπε, «είτε είσαι γεωπόνος είτε είσαι νομικός, η εξέταση είναι η ίδια».
Η επιτυχία βασίζεται στην κατάταξη: οι καλύτεροι περνούν
Όπως αποκάλυψε, δεν υπάρχει βάση για τους υποψήφιους, διευκρινίζοντας ότι μπορούν να διαγωνιστούν όσοι είναι απόφοιτοι Πανεπιστημίου και ΤΕΙ και όσοι έχουν πτυχίο αναγνωρισμένο από το ΣΑΕΠ.
Παράλληλα, όπως εξήγησε, «η Τράπεζα Δεδομένων έχει επτά θεματικές ενότητες Συνταγματικό, Διοικητικό, Πολιτική, Οικονομία, Πληροφορική, Σύγχρονη Ιστορία της Ελλάδος» και περιλαμβάνει 400 ερωτήσεις. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ είναι σημαντικό ένας δημόσιος υπάλληλος που να μην αγνοεί τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας.
Όσον αφορά το αν έχει ανακοινωθεί ο αριθμός των επιτυχόντων δήλωσε ότι αυτή την στιγμή δεν είναι συγκεκριμένος: «Πας, δίνεις, κατατάσσεσαι και μετά έρχονται οι θέσεις που θα αποφασιστούν για το ’26 και ’27».
Ειδικότερα, όπως ανέφερε, οι επιτυχόντες καλούνται να δηλώσουν ενδιαφέρον όταν προκηρυχθούν οι θέσεις. Η κατανομή θα γίνεται με βάση τη σειρά κατάταξης, ειδικότητα, τόπο προτίμησης, ειδικά και κοινωνικά κριτήρια (πολύτεκνοι, ΑμεΑ κ.λπ.)
Τι θα γίνει με τους επιτυχοντες του 2023
Μιλώντας για τους επιτυχόντες του γραπτού διαγωνισμού που έγινε το Μάρτιο του ’23, σημείωσε ότι το επόμενο διάστημα ολοκληρώνονται οι προκηρύξεις για τους υποψηφίους Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που αφορούν περίπου 12.300 περίπου θέσεις. «Οι επιτυχόντες είναι 15.000. Απ’ αυτούς τους 15.000, πάνω από 1.000 δεν υπέβαλαν αίτηση στην πρώτη φάση. Από τους υπόλοιπους που βγήκαν διοριστέοι μέχρι στιγμής 600 έχουν αρνηθεί το διορισμό τους» ανέφερε ο κ. Παπαϊώάννου σημειώνοντας ότι τον επόμενο μήνα θα κλείσει από αυτός ο κύκλος.