Οι μάσκες έπεσαν οριστικά για όσους φέρουν την ευθύνη για την εθνική τραγωδία στο Μάτι. Οταν περίλυπη η κυβέρνηση, παρόντος του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, δήλωνε κατηγορηματικά ότι δεν υπήρχαν νεκροί, είχαν ήδη λάβει τη σχετική ενημέρωση.

Γράφει η Ελευθερία Γεωργίου

Μετά από ενάμιση μήνα διακοπής, λόγω της αποχής των δικηγόρων, η δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018, που πλέον βρίσκεται στο στάδιο των απολογιών, πέρασε σε πορεία ολοκλήρωσης χθες, όταν ενώπιον των δικαστών βρέθηκε ξανά ο πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Σωτήρης Τερζούδης, ο οποίος ξεκίνησε πρώτος από τους συνολικά 21 κατηγορούμενους να απολογείται τον περασμένο Νοέμβριο. Στο δικαστήριο βρέθηκαν πάλι άνθρωποι που θρηνούν δικούς τους που χάθηκαν στη φωτιά, καθώς και πολλοί από όσους επέζησαν γεμάτοι πληγές και εγκαύματα, που ακόμη και τώρα τους ταλαιπωρούν.

Ακύρωσε το αφήγημα ΣΥΡΙΖΑ

Ο κατηγορούμενος ρωτήθηκε πότε έμαθε για τους νεκρούς γκρεμίζοντας το αφήγημα ΣΥΡΙΖΑ. «Στις 19:54:19 ανακοινώθηκε ο πρώτος νεκρός» είπε ομολογώντας πως πριν από τη συνέντευξη Τύπου γνώριζαν άπαντες για κάποιους νεκρούς. Η δήλωση αυτή ακύρωσε το αφήγημα που μόλις τον Σεπτέμβριο με την κατάθεσή του στο δικαστήριο επιχείρησε να διατηρήσει ο Νίκος Τόσκας. Μάλιστα, είχε προκαλέσει την έκρηξη ενός συγγενούς θύματος επιμένοντας ότι οι πληροφορίες για νεκρούς ήταν ανεπιβεβαίωτες ενώ οι φλόγες είχαν ήδη κάψει το Μάτι και οι πολίτες θρηνούσαν ήδη τους ανθρώπους που είχαν χάσει.

Αυτό το σημείο της κατάθεσης του πρώην υπουργού στη δίκη για την τραγωδία εξόργισε τον συγγενή του θύματος που άρχισε να φωνάζει ότι ο Νίκος Τόσκας ψεύδεται. «Υπήρχαν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από πριν... από πυροσβέστες» υποστήριξε τότε, προσθέτοντας πως «πυροσβέστες έλεγαν ότι άκουσαν για νεκρό... πουθενά στον κόσμο ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες δεν μεταφέρονται ως δεδομένα». «Ντροπή σας! Δυο μέρες λέτε ψέματα!» φώναξε οργισμένος συγγενής, με τον πρώην υπουργό να διαμαρτύρεται επειδή τον «έβρισε».

«Υπήρχαν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες. Οταν έφυγε ο κ. Αναγνωστάκης (αντιστράτηγος Πυροσβεστικού Σώματος, Δημοσθένης Αναγνωστάκης) από το ΕΣΚΕ και πήγε στο Μάτι και είδε νεκρούς, τότε το είπαμε. Η προσπάθεια εκείνη την ώρα ήταν να σώσουμε τους ζωντανούς» συνέχισε, για να έρθει σήμερα ο πρώην αρχηγός του ΠΣ να τον «αδειάσει».

Τι έλεγε το 2019 ο Τσίπρας

Και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει να παρουσιάζει τη δική του πραγματικότητα. Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ το 2019 επανέλαβε ότι δεν ήξερε για νεκρούς, δεν ήξερε πως η σύσκεψη μεταδιδόταν δημόσια και πως είχε μόνο μια πληροφορία ότι μπορεί και να υπήρχαν ένας ή δύο άνθρωποι που είχαν χάσει τη ζωή τους από τις αναθυμιάσεις.

«Αυτοί που ήταν στο τραπέζι, ακριβώς επειδή αιφνιδιάστηκαν με την ύπαρξη της κάμερας και της ζωντανής σύνδεσης, παγώσανε και δεν μου είπαν τίποτα. Οταν έφυγε η κάμερα, τους λέω “Γιατί είστε έτσι, τι έχει γίνει; Πείτε μου” και μου λένε “Πρόεδρε, υπάρχει πιθανότητα να έχουμε περισσότερους νεκρούς”». «Μόλις το συνειδητοποίησα αυτό, ζήτησα να βγω αμέσως να κάνω μία δήλωση και κυρίως να έρθουμε σε επαφή με τους ανθρώπους στο πεδίο (...) για να ενημερώσουμε τον ελληνικό λαό», είπε. Αλλωστε, για τον Αλέξη Τσίπρα το Μάτι ήταν μια ατυχής στιγμή κατά την οποία χάθηκαν οι ζωές 102 συμπολιτών μας.