Το Ειδικό πολεοδομικό σχέδιο για το Μάτι, οι άξονες των μελετών που έχουν παραδοθεί μέχρι σήμερα καθώς και τα επόμενα έργα και οι δράσεις για τη βελτίωση των υποδομών της περιοχής και της καθημερινότητας των κατοίκων βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης που οργάνωσε το Παρατηρητήριο για το Μάτι με τίτλο «Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο: Οικισμός πρότυπο ή επανάληψη των λαθών του παρελθόντος». Μάλιστα όπως σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το Μάτι θα αναρτηθεί προς διαβούλευση μέσα στις επόμενες 10-15 μέρες.
Η ανασυγκρότηση και η ανάταξη του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος με πρωταρχικό κριτήριο την πρόληψη για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος μετά την καταστροφική πυρκαγιά αποτελούν τους βασικούς άξονες που δόθηκαν στο ΤΕΕ για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το Μάτι, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης. Ακόμη, σύμφωνα με τον κ. Μπακογιάννη ένας δεύτερος στόχος ήταν να γίνει μία χωρική αναδιοργάνωση της περιοχής. «Να δούμε δηλαδή που μπορεί να γίνει ασφαλής και βιώσιμη η πολεοδόμηση καθώς επίσης και να αναβαθμιστούν οι τεχνικές υποδομές οι οποίες θα καταστήσουν την περιοχή να είναι ανθεκτική και να άρουν της προ της πυρκαγιάς συνθήκες τρωτότητας των οικιστικών και πολεοδομικών στρεβλώσεων», επισήμανε μεταξύ άλλων. Όσον αφορά την καθυστέρηση που έχει προκύψει στην ανάρτηση του σχεδίου προς διαβούλευση ο γενικός γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος γνωστοποίησε ότι προέκυψαν νομοτεχνικές παρεμβάσεις και χρειάστηκε να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις ωστόσο όχι στην ουσία των μελετών.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνο Αραβώση , η νέα πολεοδόμηση του Ματιού έχει πρότυπο χαρακτήρα και θα υπάρξουν κι άλλες περιοχές που θα γίνει κάτι αντίστοιχο. Ερωτηθείς για τις περιοχές Προβάλινθο και Αμπελούπολη καθώς και τον ν. 4685/2020 ο κ. Αραβώσης ανέφερε ότι «αυτό το οποίο έγινε με τον ν. 4685 είναι ότι εξαιρέθηκαν οι περιοχές Μάτι και Κόκκινο Λιμανάκι από τη δασική νομοθεσία με βάση μια ειδική διάταξη στο νόμο του άρθρου 102 παρ.6. Αυτό που ήταν το ζητούμενο είναι η λύση που θα βρεθεί να μην είναι προσωρινή, οι λύσεις που θα βρίσκαμε για το Μάτι να είναι τέτοιες που να μην υπάρχει πρόβλημα συνταγματικότητας», ενώ σχετικά με την Προβάλινθο και την Αμπελούπολη είπε ότι «εκεί υπάρχει η δυνατότητα οι ιδιοκτήτες μέσα από κάποιες εναλλακτικές που υπάρχουν στα πλαίσια και του νέου μας νόμου όσον αφορά τα δασικά να μπορέσουν να εξαιρεθούν του δασικού χάρτη εφόσον βέβαια δικαιολογείται».
Μέσα στις επόμενες 10-15 μέρες μάλλον θα αναρτηθεί προς διαβούλευση το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το Μάτι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, Γιώργο Στασινό. Όπως είπε ο κ. Στασινός, είναι κρίσιμο να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι κάτοικοι, φορείς κατοίκων και φορείς γενικότερα έτσι ώστε να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα. «Μετά τις αναρτήσεις θα γίνει δημόσια διαβούλευση, μόλις ολοκληρωθεί θα προχωρήσουν όποιες διορθώσεις αποφασιστούν ότι μπορεί να γίνουν, στη συνέχεια θα γίνουν οι εγκρίσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και θα προωθηθεί για να γίνει προεδρικό διάταγμα», τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ. Παράλληλα, όπως σημείωσε ο κ. Στασινός, η φιλοσοφία του σχεδιασμού είναι να γκρεμιστούν όσο το δυνατόν λιγότερα κτίσματα καθώς και να υπάρχει ένα μεγάλο παραλιακό μέτωπο, να δίνεται πρόσβαση στην παραλία έτσι ώστε να είναι ανθεκτική η πόλη. «Θα ακούσουμε τι θα φανεί στη διαβούλευση και στη συνέχεια σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος με το οποίο έχουμε άριστη συνεργασία καθημερινή θα αποφασίσουμε τι είναι καλύτερο για το δημόσιο συμφέρον και θα προχωρήσουμε», σημείωσε ο κ. Στασινός ενώ προσέθεσε ότι στους άξονες του σχεδίου είναι η δημιουργία χώρων πρασίνου. «Αυξάνεται αυτός ο χώρος στην περιοχή βιώσιμης πολεοδόμησης κατά περισσότερο από 30%. Υπάρχει για πρώτη φορά αντιπλημμυρικός σχεδιασμός στην περιοχή ο οποίος ούτε καν υπήρχε σαν έννοια, άρα θα κοιτάξουμε σε μια περιοχή που έχει καεί να την προστατέψουμε από πλημμύρες κατά το δυνατόν. Από εκεί και πέρα δημιουργείται ένα δίκτυο οδών και ένα παράκτιο μέτωπο με ασφαλή πρόσβαση στο παράκτιο μέτωπο και στην παραλία. ‘Αρα φτιάχνουμε μία πόλη βιώσιμη και ανθεκτική, δηλαδή μια πόλη που δεν θα κινδυνεύουν στο μέλλον οι κάτοικοι από παρόμοια φαινόμενα διότι θα τους διευκολύνει και θα είναι πιο απλό να βρουν την πρόσβαση στην παραλία και να μην κινδυνεύουν από πλημμύρες», κατέληξε ο κ. Στασινός.
«Δεν θα πρέπει να ξανακατασκευαστούν σπίτια τα οποία είχαν προβλήματα αυθαιρεσιών», επισήμανε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Ραφήνας- Πικερμίου, Βαγγέλης Μπουρνούς , ενώ συμπλήρωσε ότι είναι αποδεκτό από εκείνους σαν διοίκηση Ραφήνας- Πικερμίου ότι τα υπάρχοντα σπίτια θα μείνουν για όσο χρόνο ζωής έχουν. «Οι κατασκευές έχουν συγκεκριμένο χρόνο ζωής, το περιβάλλον έχει πολύ μεγαλύτερο και αυτό που πρέπει να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας είναι κάτι καλύτερο απ’ αυτό που παραλάβαμε», κατέληξε.
Σε θετική κατεύθυνση βρίσκεται το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο για το Μάτι, ωστόσο πρέπει να γίνουν βελτιώσεις, σύμφωνα με τον δήμαρχο Μαραθώνα, Στέργιο Τσίρκα. «Είναι ένα στοίχημα για εμάς, τουλάχιστον να δώσουμε ένα πνεύμα αισιοδοξίας και νέας πνοής στον τόπο. Όντως το σχέδιο δείχνει προς τη θετική κατεύθυνση, δημιουργούνται ωστόσο πολλά ερωτήματα», υπογράμμισε ο κ. Τσίρκας.