Αγώνα δρόμου αναμένεται να δώσει η Βουλή προκειμένου η δίκη της Ρένας Δούρου για το Μάτι να μην έχει νέες καθυστερήσεις. Πιο συγκεκριμένα, από τη στιγμή που η πρώην περιφερειάρχης ορκίστηκε βουλευτής και προκειμένου να συνεχιστεί η δίκη της θα πρέπει να αρθεί η ασυλία. Συνεπώς, και σύμφωνα με τις διαδικασίες, η Δικαιοσύνη θα πρέπει να διαβιβάσει τη δικογραφία και ακολούθως η Ολομέλεια να δώσει το πράσινο φως. 

Ομως, με δεδομένο ότι το δικαστήριο έχει διακόψει για τις 24 του μήνα θα πρέπει η Βουλή να «τρέξει» προκειμένου να μην πάρει νέα αναβολή για τον ερχόμενο... Σεπτέμβριο. «Εμείς θέλουμε να διευκολύνουμε τα αρμόδια δικαστήρια», λένε στο «Μανιφέστο» κοινοβουλευτικές πηγές που έχουν γνώση της υπόθεσης, ενώ σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να χρεωθούν την παράταση των διαδικασιών της Δικαιοσύνης. 

Το ζήτημα, όμως, είναι ότι προκειμένου να προχωρήσουν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες θα πρέπει να έρθει η δικογραφία στη Βουλή (αναμένεται το αργότερο μέχρι το τέλος της εβδομάδας) και στη συνέχεια να συγκροτηθεί σε σώμα η Επιτροπή Δεοντολογίας. Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες, τα κόμματα έχουν αποστείλει στον πρόεδρο της Βουλής τους προτεινόμενους βουλευτές, αλλά εκκρεμεί η εκλογή του προέδρου της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης. 

Πιεστικό το deadline 

Σε κάθε περίπτωση, η Βουλή φέρεται αποφασισμένη να προλάβει το deadline, ώστε να μην υπάρξουν γκρίνιες. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι ο κίνδυνος της παραγραφής είναι αυξημένος και για τον λόγο ότι οι κατηγορούμενοι, στελέχη κυρίως των αρμοδίων υπηρεσιών, Πυροσβεστικής, Πολιτικής Προστασίας και αυτοδιοικητικοί παράγοντες, δικάζονται για πλημμελήματα. Τονίζεται δε ότι η πρωτοβάθμια δίκη αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2024, ενώ το εφετείο είναι άγνωστο πότε θα αρχίσει και πότε θα τελειώσει. 

Ηδη, άλλωστε, η Ρένα Δούρου έχει επισημάνει ότι θα ζητήσει η ίδια να αρθεί η ασυλία της ούτως ώστε να συνεχιστεί κανονικά η δίκη. «Με την παρούσα (σ.σ.: επιστολή) δηλώνω ότι παραιτούμαι της βουλευτικής μου ασυλίας και των δικαιωμάτων που μου δίνει ο Κανονισμός της Βουλής (άρθρο 83) και θα ζητήσω από τον πρόεδρο της Βουλής να επισπεύσει τις διαδικασίες, ώστε τάχιστα να χορηγηθεί η σχετική άδεια για την απρόσκοπτη πλέον συνέχιση της διεξαγόμενης δίκης», σημείωνε χαρακτηριστικά η Ρένα Δούρου και απευθυνόμενη στους δικαστές υπογράμμιζε: «Δεν έχω πράξει ούτε έχω παραλείψει κάτι για το οποίο να φοβούμαι την κρίση Σας. Αλλωστε, τον Ιούλιο του 2022, υπό τον κίνδυνο της παραγραφής, ζήτησα με γραπτό αίτημά μου την επίσπευση έναρξης της δίκης». 

Στο εδώλιο 21 πρόσωπα 

Θυμίζουμε ότι με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών διατάχθηκε η παραπομπή σε δίκη 21 προσώπων για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή διά παραλείψεως από υπόχρεους και μη, αλλά και της πρόκλησης σωματικών βλαβών κατά συρροή. Ανάμεσά τους ήταν η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου καθώς και πρώην δήμαρχοι της περιοχής, ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας και στελέχη της Υπηρεσίας, υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ, αλλά και ο 72χρονος που προκάλεσε την έναρξη της πυρκαγιάς στο Νταού Πεντέλης, ο οποίος κατηγορείται για εμπρησμό από αμέλεια. 

Σημειώνεται ότι με βάση το κατηγορητήριο τα συγκεκριμένα πρόσωπα παραπέμπονται σε δίκη επειδή μεταξύ άλλων: 

- Δεν υπήρξε η αναγκαία προληπτική εναέρια επιτήρηση. 

- Υπήρξε ανεπαρκής κινητοποίηση των αρμοδίων. 

- Δεν υπήρξε ορθή επιχειρησιακή διαχείριση των εναέριων μέσων και δεν διατέθηκαν όλες οι διαθέσιμες, καθώς είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά στην Κινέττα, επίγειες αλλά και εναέριες δυνάμεις. 

- Εγινε άστοχη αποτίμηση μεγέθους κινδύνου και υπήρξε καθυστέρηση διάγνωσης κρισιμότητας αλλά και εσφαλμένη επιχειρησιακή προτεραιότητα κατά την αντιμετώπιση πυλώνων πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν σε μικρή χρονική απόσταση. Κατά τον εισαγγελικό λειτουργό, στην πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική καταγράφεται ανετοιμότητα και μη άμεση χρήση κάθε μέσου, δεδομένα που στοιχειοθετούν βαρύτατες αμέλειες των αρμοδίων που συντέλεσαν στο αποτέλεσμα της φωτιάς. 

- Ολες αυτές οι μη έγκαιρες δράσεις, οι άστοχες ενέργειες αλλά και οι παραλείψεις κάθε συναρμόδιου «ανάγονται στη σύγχυση, έλλειψη σχεδιασμού συντονισμού και αναποτελεσματική συνεργασία των συναρμόδιων κρατικών αρχών που επέδειξαν ανετοιμότητα, αιφνιδιασμό και καθυστέρηση στην κινητοποίηση όλων των υφιστάμενων δυνατοτήτων, αρχικά πρόληψης και ακολούθως περιστολής των τραγικών συνεπειών της φωτιάς (έγκαιρη εκκένωση οικισμών, απομάκρυνση και διάσωση πολιτών, άμεση κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης).