Όπως οι Βέλγοι ή οι Ισπανοί πριν απ’ αυτούς, οι Παριζιάνοι οφείλουν από σήμερα (10/8) το πρωί και παρά τον καύσωνα να φορούν μάσκα στις πιο πολυσύχναστες συνοικίες της γαλλικής πρωτεύουσας με στόχο να εμποδισθεί η αναζωπύρωση του κορωνοϊού.
Το μέτρο αφορά περισσότερους από εκατό δρόμους σχεδόν σε όλα τα διαμερίσματα της πόλης. Πρόκειται κυρίως για τις προκυμαίες του Σηκουάνα, τις πολύ τουριστικές συνοικίες όπως ο Λόφος της Μονμάρτης, τις εμπορικές οδούς.
«Σ’ αυτόν τον δρόμο τη φοράμε, σ’ αυτόν όχι! Πιστεύετε πως έχουν όλοι στο κεφάλι έναν χάρτη του Παρισιού; Και αυτοί οι κακόμοιροι οι τουρίστες, που ήδη δεν έχουμε πολλούς, δεν θα καταλαβαίνουν τίποτε!», αγανακτεί ο Ντιντιέ, που διατηρεί ένα καφέ στην οδό Φομπούρ Σεν-Ντενί.
Το μέτρο αυτό, που έχει διάρκεια ενός μήνα, αλλά μπορεί να παραταθεί, ελήφθη, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, για να σταματήσει η νέα διάδοση του ιού που δημιουργεί φόβους για ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας.
Για ορισμένους, η υποχρέωση αυτή, η οποία αποφασίσθηκε σε μια περίοδο καύσωνα, ισοδυναμεί με τιμωρία. Η 24χρονη Καμίλ, πωλήτρια για το καλοκαίρι σ’ ένα κατάστημα βιολογικών προϊόντων της πρωτεύουσας, πιστεύει πως «το να επιβάλλεις τώρα τη μάσκα στους εξωτερικούς χώρους, μέσα στον Αύγουστο, μέσα στον καύσωνα, ενώ αυτό θα μπορούσε να είχε γίνει πριν από μήνες, είναι απλούστατα γελοίο».
Όμως αν και πολλοί είναι αυτοί που γκρινιάζουν, σε πολλές από τις προβλεπόμενες ζώνες οι μάσκες ήταν σήμερα το πρωί σαφώς περισσότερες απ’ ό,τι τις προηγούμενες ημέρες, διαπίστωσε μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Καθιστώντας υποχρεωτική τη μάσκα, το Παρίσι ακολουθεί το παράδειγμα άλλων γαλλικών πόλεων όπως η Νίκαια, η Μασσαλία ή η Λίλλη, αλλά και άλλων χωρών, από το Βέλγιο μέχρι τη Ρουμανία ή και σχεδόν το σύνολο της Ισπανίας, που από το τέλος Ιουλίου ενίσχυσαν τα υγειονομικά μέτρα.
Από την πλευρά τους, οι Ιταλοί ανησυχούν για την κατάσταση στους ευρωπαίους γείτονές τους. «Γαλλία, Ισπανία, Βαλκάνια: η Ιταλία είναι περικυκλωμένη», προειδοποιεί σήμερα η εφημερίδα Il Corriere della Sera.
Η Ιταλική χερσόνησος κατέγραψε χθες, Κυριακή, δύο νεκρούς, τον χαμηλότερο απολογισμό από τις 21 Φεβρουαρίου, την ημερομηνία που είχαν ανακοινωθεί οι πρώτοι θάνατοι στην επικράτειά της. Μολονότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι λιγότερο καλός (+463 σε 24 ώρες), η κατάσταση παραμένει υπό έλεγχο, σύμφωνα με τις αρχές.
Στο μεταξύ, στη Γερμανία, δεκάδες χιλιάδες παιδιά επιστρέφουν αυτή την εβδομάδα στα σχολεία σε τέσσερα ομόσπονδα κρατίδια.
Στο Βερολίνο, όπου τα σχολεία άνοιξαν σήμερα για τη νέα σχολική χρονιά, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί φορούσαν μάσκα, με εξαίρεση τις αίθουσες διδασκαλίας και το προαύλιο.