Μαρκ Ρούτε λοιπόν. Ο Ολλανδός γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ (ανέλαβε τα καθήκοντά του τον περασμένο Οκτώβριο), πρώην πρωθυπουργός, αποφάσισε να τοποθετήσει στη θέση του αναπληρωτή γραμματέα τη Σκοπιανή Ραντμίλα Σεκερίνσκα. Και είπε πως είναι «στην ευχάριστη θέση» να ανακοινώσει «τον διορισμό της Ραντμίλα Σεκερίνσκα ως επόμενης αναπληρώτριας γενικής γραμματέως. Πιστεύει αληθινά στο ΝΑΤΟ, γνωρίζει τη δουλειά που χρειάζεται για να ενταχθεί μια χώρα στη Συμμαχία αλλά και τι σημαίνει να είσαι πλήρες μέλος. Ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί της καθώς αναλαμβάνει αυτόν τον ζωτικό ρόλο».
Για την ιστορία, εδώ αναδεικνύεται η ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα της ελάσσονος σήμερα αντιπολίτευσης, όταν βρισκόταν στην κυβέρνηση και διά της εθνικά επιζήμιας συμφωνίας των Πρεσπών, «κανονικοποίησε» στα διεθνή δρώμενα τη χώρα στα βόρεια σύνορά μας. Μια διεθνής συνθήκη δεσμεύει σήμερα την Αθήνα, δημιουργώντας συγκεκριμένα δεδομένα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προειδοποιήσει επισταμένως. Φυσικά, τα περιθώρια για τη Ραντμίλα Σεκερίνσκα είναι πολύ «στενά» στο νέο της πόστο και όπως διευκρινίστηκε παραπάνω, «γνωρίζει τη δουλειά που χρειάζεται για να ενταχθεί μια χώρα στη Συμμαχία». Με λίγα λόγια, ο ρόλος της είναι πολύ συγκεκριμένος και έχει να κάνει περισσότερο με τη δουλειά της Συμμαχίας στα Δυτικά Βαλκάνια. Προέρχεται άλλωστε η ίδια από ένα νέο στο ΝΑΤΟ κράτος-μέλος, με πολύ μικρό διπλωματικό και στρατιωτικό εκτόπισμα· η ελληνική παρουσία είναι διαχρονικά ισχυρή στη Συμμαχία.
Όσον αφορά τον Μαρκ Ρούτε και τη σχέση του με την Αθήνα, ο τότε πρωθυπουργός της Ολλανδίας, υποδεχόμενος τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Χάγη, είχε δηλώσει τον Δεκέμβριο του 2023 πως «είμαστε στενοί σύμμαχοι. Δουλεύουμε μαζί στο ΝΑΤΟ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε παρόμοιες θέσεις σε πολλά θέματα. Διμερώς, νομίζω ότι έχουμε μια σχεδόν άψογη σχέση». Μάλιστα, στήριξε τον Έλληνα ομόλογό του το 2021 όταν η χώρα μας κατηγορήθηκε για push backs, λέγοντας πως «είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι αυτός ο πρωθυπουργός και αυτή η κυβέρνηση εφαρμόζουν τα υψηλότερα πρότυπα». Η σχέση των δύο ανδρών είναι προφανώς εξαιρετική και αυτό δεν αφήνει περιθώρια σε κανέναν υφιστάμενο του Ολλανδού, όποιος και αν είναι αυτός και απ’ όπου και αν προέρχεται, για «αποκλίσεις» από την επίσημη πολιτική της Συμμαχίας.
Όπως και να έχει, το ΝΑΤΟ έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές και ως εκ τούτου απαιτήσεις από τα πρόσωπα που στελεχώνουν τις τάξεις του. Εδώ όλα παίζουν ρόλο για την επιλογή. Η πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Σκοπίων (χειρίστηκε τα ευρωπαϊκά θέματα) διετέλεσε και υπουργός Άμυνας της χώρας της, την περίοδο που αυτή εισήλθε στη Συμμαχία. Η δε ιδιότητά της ως αντιπροέδρου των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, αστικό πολιτικό χώρο απ’ όπου έχει αντλήσει στελέχη και στο παρελθόν το ΝΑΤΟ, έπαιξε και αυτή τον ρόλο της. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προηγούμενος γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ, πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας, είναι επίσης σοσιαλιστής. Αυτό που κοιτούν γενικότερα στη Συμμαχία, είναι η προσήλωση στον ευρωατλαντισμό.
Η ισχυρή Ελλάδα των μεγάλων δυνατοτήτων, που εξοπλίζεται και θεωρείται πυλώνας ασφάλειας στη ΝΑ Μεσόγειο, δεν έχει τίποτα να φοβηθεί· είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952, συμμετέχοντας πολύ ενεργά στα της Συμμαχίας σε όλα τα επίπεδα επί 72 χρόνια. Όπως επισημαίνεται από το ΥΠΕΞ, «η Ελλάδα είναι μία από τις λίγες συμμαχικές χώρες που ικανοποιούν τόσο τον στόχο διάθεσης του 2% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες, όσο και τον στόχο δέσμευσης 20% εκ του 2% για τον εκσυγχρονισμό στρατιωτικών δυνατοτήτων. Συνεισφέρει, επίσης, σε σταθερή βάση, στις επιχειρήσεις, αποστολές και δραστηριότητες του ΝΑΤΟ (λ.χ. επιχείρηση Sea Guardian, KFOR, NMI, Δραστηριότητα ΝΑΤΟ στο Αιγαίο), καθώς και στον πολυεθνικό στρατιωτικό σχηματισμό στη Βουλγαρία. Πέραν τούτου, η Ελλάδα φιλοξενεί αρκετές συμμαχικές εγκαταστάσεις, λ.χ. το Σώμα Στρατού Ταχείας Ανάπτυξης ΝΑΤΟ (NRDC-GR), το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (NMIOTC), το Πεδίο Βολής Κρήτης (NAMFI), το Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλάσσιων Μεταφορών (AMSCC), το Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης της Ειρήνης (MPSOTC) και το Κέντρο Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας (IAMD CoE)».