Στη λήξη της τριήμερης συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης και εν όψει του 15ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, η Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Συρεγγέλα μιλά στο «Μανιφέστο» με παρρησία, αποδείξεις και ονόματα.

Το γεγονός ότι η ΝΔ «παίζει» χωρίς αντίπαλο στις δημοσκοπήσεις μπορεί να οδηγήσει σε χαλαρότητα και «εκτροχιασμό» του κυβερνητικού έργου;

Ολες οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν την πολιτική υπεροχή της ΝΔ. Κάποιες περισσότερο και κάποιες λιγότερο. Για εμάς είναι ευκαιρία να αποδείξουμε ότι λαμβάνουμε τα μηνύματα που μας στέλνει η κοινωνία και πως έχουμε αντιληφθεί τον κρίσιμο χαρακτήρα των ευρωεκλογών. Αρα, καταλαβαίνετε πως σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει αίσθημα χαλαρότητας, απεναντίας –όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός– η κάλπη των ευρωεκλογών είναι άδεια. Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πλήρως και πρώτη τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών και για αυτό το έργο της συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό.

Βάσει των μετρήσεων, πάντως, αντίπαλός σας είναι ο εαυτός σας. Για παράδειγμα, καταγράφεται έντονα η δυσαρέσκεια των πολιτών στο θέμα της ακρίβειας.

Η ακρίβεια είναι ένα θέμα τη σοβαρότητα του οποίου κατανοούμε πλήρως και για αυτό βρίσκεται στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης. Ο επίμονος πληθωρισμός απειλεί την Ευρώπη συνολικά και προσπαθούμε με κάθε πρόσφορο μέσο να χειριστούμε κι εμείς, ως χώρα, την κατάσταση. Πέρα από τα μέτρα που έχουμε πάρει όλο αυτό το διάστημα, ήδη από την 1η Μαρτίου θέσαμε σε εφαρμογή άλλα 4 μέτρα: το πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους στο βρεφικό γάλα, το μέτρο αποτροπής αδικαιολόγητων ανατιμήσεων, το μέτρο net-pricing σε νωπά προϊόντα και από τις 13 Μαρτίου μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο το «Καλάθι της Σαρακοστής». Επίσης, από τις αρχές του Μαρτίου μέχρι και σήμερα 4.014 βασικά καταναλωτικά αγαθά έχουν μειωμένες αρχικές τιμές από 15% έως 17%. Ωστόσο, ο πληθωρισμός παραμένει σημαντικό ζήτημα για τα νοικοκυριά και για αυτό θα συνεχίσουμε τις πρωτοβουλίες για μείωση των τιμών και αύξηση των ελέγχων στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Πώς αξιολογείτε τη δυναμική που αναπτύσσουν τα κόμματα στα δεξιά σας; Χρειάζεστε κάποιες υποψηφιότητες στις ευρωεκλογές για να καλύψετε το κενό; Θα μπορούσε να είναι μία τέτοια περίπτωση ο Φρέντι Μπελέρης;

Εχει γίνει, πλέον, σαφές πως τα ευρωσκεπτικιστικά και ακροδεξιά κόμματα της ΕΕ αναμένεται να καταγράψουν υψηλά ποσοστά. Oπως φανερώνεται και από τις μέχρι τώρα εγχώριες δημοσκοπήσεις, μια ανάλογη ανοδική τάση εντοπίζεται και στην Ελλάδα. Το φαινόμενο είναι ευρύτερο και παρατηρείται πανευρωπαϊκά, επομένως δεν είναι θέμα δεξιών υποψηφιοτήτων στο ψηφοδέλτιο. Εχει να κάνει, σε μεγάλο βαθμό –αλλά όχι απόλυτο–, με το πώς αξιολογούν οι πολίτες τη θέση της χώρας μας στην ΕΕ και τα οφέλη από την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Με δυο λόγια, δεν είναι θέμα «κενού» στα δεξιά της ΝΔ. Αυτό που χρειάζεται είναι να αντιληφθούν οι πολίτες τη διαφορά μεταξύ του υπεύθυνου πατριώτη και αυτού που «πουλάει» πατριωτισμό.

Πιστεύετε ότι το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια θα έχει κόστος για το κόμμα σας στις επερχόμενες ευρωεκλογές;

Oπως έχω πει και στο παρελθόν, αυτά που μας ενώνουν στη ΝΔ είναι περισσότερα από όσα μας διαφοροποιούν. Είμαστε ένα βαθιά δημοκρατικό κόμμα και έχουμε μάθει να συνθέτουμε και να εξελισσόμαστε μέσα από τη διαφορετική άποψη και το διάλογο. Από εκεί και ύστερα, οι πολίτες κρίνουν και συγκρίνουν και είμαι πεπεισμένη πως θα μας κρίνουν ως προς το σύνολο του κυβερνητικού έργου που έχει παραχθεί: από την εθνική άμυνα και το μεταναστευτικό έως την ψηφιακή και την οικονομική πολιτική που εφαρμόζουμε.

Είναι στις σκέψεις σας και προσωπικά του πρωθυπουργού να αναληφθούν κάποιες πρωτοβουλίες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το χάσμα που έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας;

Δεν έχει δημιουργηθεί κάποιο χάσμα με την Εκκλησία. Αν και είναι διακριτοί οι ρόλοι της Πολιτείας και της Εκκλησίας, η κυβέρνηση ακούει πάντα τις απόψεις των ιεραρχών όταν αυτές, φυσικά, διατυπώνονται με έναν ευπροσήγορο τρόπο. Και στο παρελθόν υπήρχαν διαφορετικές οπτικές για διάφορα θέματα μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας, αλλά αποδείχτηκε εκ του αποτελέσματος πως οι σχέσεις τους δεν διαταράχθηκαν.

Σας προβληματίζει το γεγονός ότι στη μεγάλη πλειονότητα οι πολίτες θεωρούν πως θέλετε να κουκουλώσετε το δυστύχημα των Τεμπών και να μην αποδοθούν πολιτικές ευθύνες;

Το δυστύχημα των Τεμπών είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και πρέπει στον δημόσιο διάλογο να αντιμετωπίζεται ως τέτοια. Η υπόθεση αυτή ερευνάται από τη Δικαιοσύνη, η οποία δεν εξαιρεί καμία και κανέναν από τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών. Η Δικαιοσύνη, επομένως, απευθύνει ερωτήματα και συντάσσει κατηγορητήρια. Παρ’ όλα αυτά, μας προβληματίζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι κάποιοι «πετούν λάσπη στον ανεμιστήρα» παίζοντας πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες ανθρώπων που θρηνούν.

Πόσες διαφορές και πόσες ομοιότητες έχει η ΝΔ του 1974 με αυτήν του 2024;

Αν ανατρέξει κανείς στην ιδρυτική διακήρυξη της ΝΔ θα δει μια πολύ ενδιαφέρουσα φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή: «Η ΝΔ είναι η κίνηση που επιλέγει και συντηρεί από την παράδοση μόνον όσα ο χρόνος απέδειξε σωστά και χρήσιμα. Και προχωρεί διαρκώς με μεγάλα, τολμηρά αλλά και ασφαλή βήματα στις νέες διαρκώς εξελισσόμενες συνθήκες». Μισό αιώνα τώρα η παράταξή μας κατάφερε να τηρήσει τα λόγια αυτά, πάντα με σεβασμό στην παράδοση, αλλά και με εκσυγχρονιστικό πρόσημο. Επιτρέψτε μου να απαντήσω με μια ακόμα φράση που, νομίζω, απαντάει εξίσου στο ερώτημά σας και την οποία ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης την ημέρα που εκλέχτηκα γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής: «Το κόμμα μας έχει την ωριμότητα της εμπειρίας και ταυτόχρονα διατηρεί το δυναμισμό της εφηβείας». Είμαστε μια παράταξη που βρίσκεται σε συνεχή κίνηση, δεν επαναπαυόμαστε ποτέ και αυτό είναι το χαρακτηριστικό μας μισό αιώνα τώρα.