Για τις σημαντικές αλλαγές και το ολοκληρωμένο σχέδιο της κυβέρνησης που είχε στόχο την αποκατάσταση των αδικιών σε βάρος των γυναικών και την εξάλειψη θεμάτων ισότητας των φύλων μιλά στην εφημερίδα “tomanifesto” η αρμόδια υφυπουργός Μαρία Συρεγγέλα.

Υποψήφια στη Δυτική Αθήνα, γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα της περιοχής και θέτει προτεραιότητά της, εκτός από τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, την προώθηση της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης των οικογενειών που το έχουν ανάγκη.

Για τις εκλογές, επισημαίνει, το δίλημμα είναι ένα: «Μπροστά με τη Νέα Δημοκρατία ή πίσω στην τοξικότητα και τις ιδεοληψίες;»

 

Στην ΝΤΟΡΑ ΚΟΥΤΡΟΚΟΗ

 

Θα δώσετε τη μάχη του σταυρού στη Δυτική Αθήνα. Τι αποτελεί προτεραιότητά σας για τις περιοχές που θέλετε να εκπροσωπήσετε;

Θέλω οι κάτοικοι των περιοχών της Δυτικής Αθήνας να με εμπιστευτούν, να μου δώσουν την ευκαιρία να παλέψω μαζί τους και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για ένα καλύτερο αύριο.

Γνωρίζω τα προβλήματα της Δυτικής Αθήνας από πρώτο χέρι, αφού εκεί γνώρισα τον σύζυγό μου και δημιουργήσαμε την οικογένειά μας.

Γνωρίζω ότι όλα αυτά τα προβλήματα μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε όλοι και όλες μαζί, μπορούμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών και να δείξουμε την ανθρωπιά μας και την αλληλεγγύη μας προς τους συνανθρώπους μας.

 

Σας προβληματίζει η τοξικότητα του πολιτικού σκηνικού;

Η τοξικότητα στο πολιτικό σκηνικό δεν είναι δική μας επιλογή. Εμείς δεν επιδιώκουμε αυτή την ένταση, αλλά η αντιπολίτευση. Εμείς θέλουμε να αντιπαρατεθούμε σε επίπεδο αξιών, αρχών και έργων που κάναμε κατά τη διάρκεια της τετραετίας μας.

Γιατί οι πολίτες περιμένουν λύσεις και έργα κι όχι τοξικότητα και ανούσιους καβγάδες. Εμείς θα κριθούμε για το κυβερνητικό μας έργο, για όλα όσα κάναμε για τη χώρα τα τελευταία 4 χρόνια, καθώς και για το πρόγραμμα που έχουμε σχεδιάσει να υλοποιήσουμε την επόμενη τετραετία.

Με αυτό το πρόσταγμα απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες.

 

Εκτιμάτε ότι οι τόσο υψηλοί τόνοι μπορεί να οδηγήσουν και σε υψηλό ποσοστό αποχής στις επικείμενες εκλογές και ιδιαίτερα στις νεαρότερες ηλικίες;

Ο ελληνικός λαός με την ψήφο του καλείται να επιλέξει την επόμενη κυβέρνηση. Εμείς στέλνουμε στους πολίτες το μήνυμα ότι η κάλπη στις 21 Μαΐου είναι καθοριστική. Να ψηφίσουν γιατί η χώρα χρειάζεται αυτοδύναμη και ισχυρή κυβέρνηση και για να συνεχίσει η Ελλάδα σταθερά μπροστά.

Για να κλείσουμε, λοιπόν, τελείως την πόρτα σε ασταθείς κυβερνήσεις που θα οδηγήσουν τη χώρα πίσω, υπάρχει μόνο ένας δρόμος: όλοι στην κάλπη. Οι νέοι πρέπει να δουν και να συγκρίνουν αυστηρά. Εμείς δεν μιλάμε με υποσχέσεις, αλλά μιλάμε με αποτελέσματα, αφού όσα είπαμε το 2019 τα κάναμε πράξη.

Το κεντρικό στοίχημα αυτών των εκλογών είναι απλό: Μπροστά ή πίσω; Θα συνεχίσουμε αυτήν την πορεία την οποία έχουμε χαράξει ή θα γυρίσουμε πίσω; Θα συνεχίσουμε σε μια πολιτική η οποία μειώνει τους φόρους, στηρίζει την επιχειρηματικότητα, δημιουργεί θέσεις εργασίας ή θα ξαναγυρίσουμε σε ένα περιβάλλον αυξημένων φόρων που για ταξικούς λόγους, συχνά από ιδεοληψία, τσακίζει τη μεσαία τάξη;

Είμαι σίγουρη ότι οι Ελληνες πολίτες θα τα ζυγίσουν και θα επιλέξουν τελικά με σωφροσύνη, λογική, αλλά και με συναίσθημα.

 

Ενα από τα στοιχήματα της κυβέρνησης ήταν να γίνουν τολμηρά βήματα ως προς την αποκατάσταση των αδικιών σε βάρος των γυναικών; Είστε ικανοποιημένη με τις αλλαγές στις οποίες προχωρήσατε προς αυτήν την κατεύθυνση;

Στη χώρα μας έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα για τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων, ωστόσο οφείλουμε να συνεχίσουμε την κοινή προσπάθεια για να διορθώσουμε λάθη και στρεβλώσεις που μας ακολουθούν χρόνια. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αυτά τα χρόνια, έχει κάνει πολύ πιο τολμηρά και πιο γρήγορα βήματα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις για την ισότητα των φύλων.

Εμείς στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σχεδιάζουμε και υλοποιούμε μέτρα και δράσεις για τη στήριξη των γυναικών, την ισότιμη συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας, την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών σε θέσεις λήψης αποφάσεων και την επίτευξη πραγματικής ισότητας.

Και για πρώτη φορά η χώρα μας βρέθηκε στις 12 χώρες παγκοσμίως με πλήρη νομική ισότητα γυναικών και ανδρών. Εχουμε κάνει γενναία βήματα που κανείς μέχρι σήμερα δεν είχε κάνει. Και συνεχίζουμε τον αγώνα μας για να χτίσουμε μία κοινωνία αλληλοσεβασμού και ισότητας.

 

Τα τελευταία χρόνια η κοινή γνώμη συγκλονίστηκε από υποθέσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, με γυναικοκτονίες και κακοποιήσεις γυναικών. Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στις γυναίκες;

Δυστυχώς τα περιστατικά βίας και κακοποίησης γυναικών υπήρχαν πάντα, αλλά το τελευταίο διάστημα ολοένα και περισσότερες γυναίκες βρίσκουν τη δύναμη να «σπάσουν» τη σιωπή τους και να καταγγείλουν στις αρμόδιες αρχές όλα όσα έχουν βιώσει είτε μέσα στο σπίτι τους είτε στον εργασιακό τους χώρο.

Το γεγονός ότι βλέπουμε γυναίκες που παίρνουν τη μεγάλη απόφαση να μιλήσουν ανοιχτά για τις τραυματικές εμπειρίες που έκρυβαν –ίσως και για χρόνια– είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Μέχρι πρότινος τα θύματα φοβόντουσαν να αποκαλύψουν την αλήθεια γιατί αντιμετωπίζονταν με δυσπιστία.

Αυτό όμως έχει αλλάξει. Η κοινωνία έχει ωριμάσει και ακούει τις γυναίκες-θύματα βίας. Στο πλευρό των γυναικών είναι και η Πολιτεία, προωθώντας σειρά μέτρων και δράσεων για την καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Οσο για το μήνυμα που θέλω να στείλω στις γυναίκες, είναι ότι καμία γυναίκα δεν πρέπει να ανέχεται οποιαδήποτε μορφή βίας και καμία γυναίκα δεν είναι μόνη στον αγώνα κατά της βίας.

Τόσο το επιστημονικό προσωπικό της τηλεφωνικής γραμμής SOS 15900, των 44 Συμβουλευτικών Κέντρων και των 19 ξενώνων φιλοξενίας του Δικτύου Δομών μας όσο και όλοι εμείς είμαστε στο πλευρό τους για να τις βοηθήσουμε να ξεφύγουν από το κακοποιητικό περιβάλλον στο οποίο ζουν και να βάλουν ένα τέλος στον εφιάλτη που βιώνουν.