Mε τις αλλαγές και την αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα η κυβέρνηση της Ν.Δ. έκανε πράξη το «καμία ανοχή στους εγκληματίες και σε όλους εκείνους που διαπράττουν φρικτές και αποτρόπαιες πράξεις», δηλώνει στην εφημερίδα «tomanifesto» η υφυπουργός Eργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρία Συρεγγέλα και παρουσιάζει τα μέτρα και τις δράσεις του υπουργείου για την αντιμετώπιση και την πρόληψη του trafficking, τις νέες δομές που έχουν δημιουργηθεί για τις γυναίκες-θύματα και τα αποτελέσματα της γραμμής SOS 15900 που παρέχει συμβουλές και στήριξη των θυμάτων σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

 

Στην Ντόρα Κουτροκόη

 

Κυρία υφυπουργέ, με αφορμή τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις στην υπόθεση βιασμού και εκμετάλλευσης του 12χρονου κοριτσιού στον Κολωνό, πιστεύετε ότι το νομοθετικό πλαίσιο στη χώρα μας δεν είναι τόσο αυστηρό ώστε να αποτρέψει τέτοιου είδους ειδεχθή εγκλήματα;

Ολα όσα αποκαλύπτονται με την υπόθεση της 12χρονης προκαλούν σοκ και αποτροπιασμό. Θέση μας είναι να χυθεί άπλετο φως και να αποκαλυφθούν όλοι όσοι εμπλέκονται σ’ αυτήν την καταδικαστέα υπόθεση. Η Δικαιοσύνη και η αστυνομία κάνουν τη δουλειά τους προκειμένου να αποκαλυφθούν όλες οι πτυχές της υπόθεσης και να τιμωρηθούν οι δράστες. Και θα τιμωρηθούν οι δράστες γιατί η σημερινή κυβέρνηση προχώρησε σε αλλαγές του Ποινικού Κώδικα και αυστηροποίησε τις ποινές για τα εγκλήματα της ανθρωποκτονίας, τον βιασμό ανηλίκου, την εμπορία ανθρώπων, την αρπαγή ανηλίκου και όλα τα κατά της γενετήσιας ελευθερίας εγκλήματα. Παράλληλα, το υπουργείο Δικαιοσύνης αναμένεται να προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία η οποία θα προβλέπει την καταχώριση νομικών υποθέσεων που έχουν σχέση με την παραβατικότητα σε βάρος ανηλίκων στο ποινικό μητρώο των δραστών. Δεν δείχνουμε καμία ανοχή στους εγκληματίες και σε όλους αυτούς που διαπράττουν φρικτές και αποτρόπαιες πράξεις.

 

Ποιες είναι οι δράσεις που προωθεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για να στηρίξει τις γυναίκες οι οποίες έχουν πέσει θύματα κυκλωμάτων εμπορίας ανθρώπων;

Εμείς είμαστε δίπλα στις γυναίκες που πέφτουν θύματα κυκλωμάτων εμπορίας ανθρώπων, γιατί η εμπορία ανθρώπων αποτελεί ένα από πιο ειδεχθή εγκλήματα της εποχής μας. Προωθούμε μέτρα και δράσεις για την πρόληψη και καταπολέμηση του trafficking που αποτελεί μία μορφή έμφυλης βίας. Διαθέτουμε ένα ολοκληρωμένο Δίκτυο Δομών σε όλη την Ελλάδα, με την Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, 44 Συμβουλευτικά Κέντρα και 19 Ξενώνες Φιλοξενίας, που παρέχει στήριξη και φιλοξενία σε γυναίκες-θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί των δομών μας παρέχουν στις γυναίκες ψυχοκοινωνική και εργασιακή στήριξη και τις ενημερώνουν για τα δικαιώματά τους. Το επιστημονικό προσωπικό είναι στο πλευρό των θυμάτων μέχρι να σταθούν στα πόδια τους.

 

Πόσα βήματα έχουν γίνει προκειμένου να εξαλειφθούν φαινόμενα παρενόχλησης και στον εργασιακό τομέα;

Η εξάλειψη κάθε μορφής βίας στους χώρους εργασίας και η προστασία των εργαζομένων από κακοποιητικές συμπεριφορές είναι στις προτεραιότητες του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Με τον εργασιακό νόμο κυρώσαμε τη Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως δεν θα υπάρξει καμία ανοχή σε τέτοιου είδους φαινόμενα. Δημιουργούμε ένα πλέγμα προστασίας για κάθε εργαζόμενο – άνδρα ή γυναίκα. Το «δίχτυ» προστασίας καλύπτει όλα τα πρόσωπα στον χώρο της εργασίας, ανεξαρτήτως εργασιακού καθεστώτος, ενώ υποχρεώνουμε τους εργοδότες να προλαμβάνουν, να σταματούν και να αντιμετωπίζουν περιστατικά βίας και παρενόχλησης. Διασφαλίζουμε δε ότι οι εργαζόμενοι που βρίσκουν τη δύναμη να καταγγείλουν μία βίαιη συμπεριφορά, δεν θα υποστούν δυσμενείς συνέπειες. Παροτρύνουμε όλες και όλους να έχουν το θάρρος να μιλάνε και να αποκαλύπτουν βίαια περιστατικά και να μη ζουν υπό τον φόβο της απόλυσης.

 

Μπορούμε πλέον να μιλήσουμε για ισότητα των δύο φύλων στον εργασιακό χώρο;

Αν και έχουν γίνει σημαντικά βήματα στο θέμα της ισότητας στον εργασιακό χώρο, οι γυναίκες εξακολουθούν να υφίστανται πολλές διακρίσεις στη δουλειά τους και κυρίως κατά την προσπάθειά τους για επαγγελματική ανέλιξη σε ανώτερες θέσεις. Οι γυναίκες, αν και έχουν την ικανότητα και τα προσόντα να αναρριχηθούν σε υψηλές θέσεις, έρχονται αντιμέτωπες με προκαταλήψεις και στερεότυπα που εμποδίζουν καταλυτικά την επαγγελματική καριέρα τους. Πολλές φορές οι προσπάθειες των γυναικών να επιτύχουν υψηλότερα επίπεδα στην ιεραρχία «πέφτουν σε τοίχο». Εμείς καταβάλλουμε άοκνες προσπάθειες για να επιτευχθεί η πλήρης άρση των ανισοτήτων μεταξύ ανδρών και γυναικών και να αναγνωριστεί η ισότιμη θέση των γυναικών στον εργασιακό χώρο. Βέβαια δεν αρκεί μόνο το νομοθετικό πλαίσιο, αλλά είναι απαραίτητη και η αλλαγή της κουλτούρας της κοινωνίας. Οφείλουμε όλοι και όλες –εργοδότες/τριες και εργαζόμενοι/ες– να αντισταθούμε και να καταπολεμήσουμε ριζωμένα στερεότυπα που έχουν διαμορφώσει συγκεκριμένους ρόλους για τις γυναίκες. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που ευνοούν την ίση και ισότιμη προώθηση των γυναικών και των ανδρών στην εργασία.

 

Ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος;

Το δημογραφικό ζήτημα βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης, από την πρώτη κιόλας ημέρα, γι’ αυτό και προχώρησε στη δημιουργία ενός επιτελικού φορέα, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με τη χάραξη, τον συντονισμό και την παρακολούθηση των πολιτικών σε κεντρικό επίπεδο, ενώ αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για να διευκολύνουμε τα νέα ζευγάρια να τεκνοποιήσουν. Υλοποιήσαμε τη δέσμευσή μας για την ενίσχυση με 2.000 ευρώ για κάθε νέα γέννηση και αυξήσαμε το  αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. Μειώσαμε τον ΦΠΑ στον χαμηλό συντελεστή για τα βρεφικά είδη, εκσυγχρονίσαμε το πλαίσιο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και παράλληλα υλοποιούμε μέτρα για τη συμφιλίωση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, την ενίσχυση της οικογένειας και τη στήριξη της γυναικείας εργασίας. Η πολιτική μας για την αντιμετώπιση του δημογραφικού περιλαμβάνει ακόμη κίνητρα για τον επαναπατρισμό των νέων που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν για λόγους εργασίας και νέο πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής που θα έχει στόχο τη στήριξη των νέων ζευγαριών.