Οι εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 σηματοδότησαν το κλείσιμο ενός πολιτικού κύκλου, κύρια χαρακτηριστικά του οποίου ήταν η ακραία πόλωση, και το ξεκίνημα ενός νέου, που βασίζεται στην προσπάθεια εθνικής συνεννόησης, στον επανασχεδιασμό της διοίκησης και της οικονομίας, καθώς και στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς το κράτος.
Δύο μόλις χρόνια μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία, η χώρα έχει αποκτήσει μία σειρά νομοθετημάτων με στόχο το «νοικοκύρεμα» της χώρας, τα οποία ξεκινούν από την εκπαίδευση και το περιβάλλον και φθάνουν έως την ανάπτυξη και την αγορά εργασίας.
Παρά τις δυσκολίες και την αβεβαιότητα που δημιούργησε η παγκόσμια υγειονομική κρίση της COVID-19, η κυβέρνηση κατάφερε να σταθεί όρθια, να προστατεύσει και να στηρίξει τις ευάλωτες κοινωνικές και οικονομικές ομάδες, αλλά και να συνεχίσει με αμείωτους ρυθμούς, εν μέσω πρωτόγνωρων συνθηκών, το αναγκαίο για το κράτος μεταρρυθμιστικό έργο.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα του σημαντικού έργου που έχει συντελεστεί μέσα σε αυτά τα δύο πρώτα χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, άλλωστε, αποτελούν οι δράσεις και τα μέτρα που προώθησε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε ό,τι αφορά τα θέματα ισότητας των φύλων, τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια.
Τα μέτρα αυτά έχουν ως άξονα την ανάγκη να υπάρξει ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου σε όλους τους τομείς πολιτικής, είτε αυτοί σχετίζονται με την θέση των γυναικών στην αγορά εργασίας, είτε με την καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, είτε με την στήριξη ευάλωτων ομάδων και πληθυσμών στο πλαίσιο της εκπαίδευσης, του αθλητισμού, της υγείας κα.
Η ψήφιση του νέου εργασιακού νόμου, άλλωστε, έφερε την Ελλάδα ένα βήμα πιο κοντά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου ήδη, ίσως και δεκαετίες νωρίτερα, έχουν ξεφύγει από διλήμματα, όπως το «καριέρα ή οικογένεια», έχουν εξαλείψει άστοχες και απαρχαιωμένες αντιλήψεις που ήθελαν τους άνδρες περισσότερο αποτελεσματικούς σε θέσεις ευθύνης και έχουν διασφαλίσει πως καμία γυναίκα και κανένας άνδρας δεν θα νιώθει ότι «τιμωρείται» για την επιλογή του να δημιουργήσει οικογένεια.
Στην πράξη, λοιπόν, αυτό μεταφράστηκε, μεταξύ άλλων, στην θέσπιση άδειας πατρότητας 14 ημερών, επιδοτούμενη από τον ΟΑΕΔ, γονικές άδειες 4 μηνών, για κάθε γονέα, με επιδότηση για πρώτη φορά από τον ΟΑΕΔ για τους δύο μήνες, προστασία του νέου πατέρα κατά της απόλυσης για έξι μήνες από τη γέννηση του παιδιού, καθώς και σε δικαίωμα χρήσης ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας για γονείς και φροντιστές (π.χ. τηλεργασία ή μερική απασχόληση).
Με τον ίδιο νόμο, θεσπίστηκαν επίσης μέτρα για την καταπολέμηση της βίας και της παρενόχλησης στους χώρους εργασίας, αφού η Ελλάδα έγινε μία από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που προχώρησε στην κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO). Έτσι, πλέον το mobbing ανήκει στις συμπεριφορές που τιμωρούνται ως πράξη βίας, το δίχτυ προστασίας απέναντι στη βία και την παρενόχληση στην εργασία καλύπτει όλες τις έννομες σχέσεις απασχόλησης (π.χ. μπλοκάκια, μαθητευόμενοι), ενώ θεσμοθετείται και η υποχρέωση του εργοδότη να προλαμβάνει, να σταματά και να αντιμετωπίζει τέτοιου είδους φαινόμενα.
Στις 7 Ιουλίου 2019 οι πολίτες αποφάσισαν με την ψήφο τους να γυρίσουν σελίδα στην πολιτική ζωή της χώρας, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα μηδενικής ανοχής στην στασιμότητα, τον διχασμό και την αδυναμία συμπόρευσης με τις παγκόσμιες κοινωνικές, τεχνολογικές και οικονομικές εξελίξεις. Δύο χρόνια μετά, τα ποσοστά αποδοχής της κυβέρνησης δείχνουν πως η ΝΔ τίμησε την εμπιστοσύνη τους μέσα από σκληρή δουλειά, σοβαρό σχεδιασμό και πολιτικές που ευνοούν το σύνολο της κοινωνίας. Τους ευχαριστούμε.
- H Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια γράφει στο tomanifesto.gr