Για τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιώμάτων μίλησε η γραμματέας της ΝΔκ. Μαρία Συρεγγέλα στον τηλεοπτικό σταθμό του OPEN, η οποία τόνισε πως η στήριξη μέσα στην βουλή αλλά σαν εικόνα μέσα στην κοινωνία πρέπει να είναι υπερκομματική:  «Για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχω διαχρονικά την άποψη, ότι η στήριξη πρέπει να είναι υπερκομματική. Όταν έχουμε να κάνουμε με ανθρώπινα δικαιώματα και πολύ περισσότερο με δικαιώματα παιδιών εκεί θα έπρεπε να είμαστε λίγο πιο ενωτικοί».Πρόσθεσε ότι η ΝΔ θα βγει ενωμένη από αυτή τη διαδικασία και πως στόχος της κυβέρνησης είναι όσο το δυνατό περισσότεροι βουλευτές να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Αναφορικά με τη στάση της αντιπολίτευσης για το εν λόγω ζήτημα σχολίασε ότι έχει εκπλαγεί τόσο από τη θέση του ΠΑΣΟΚ όσο και από το ότι έχει προκύψει εσωκομματικό θέμα στο ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, για τη στάση του κ. Ανδρουλάκη η γραμματέας της ΝΔ ανέφερε χαρακτηριστικά πως «εξεπλάγην ακούγοντας τις δηλώσεις του».

 Σε συνέντευξή της στο «Μανιφέστο» και στον δημοσιογράφο Νίκο Αρμένη πριν από λίγο καιρό είχε πει: 

Παράλληλα, μιλάει για τη μέχρι τώρα εμπειρία της ως πρώτης γυναίκας του κυβερνώντος κόμματος, τις προτεραιότητές της, αλλά και για τη μάχη κατά της ακρίβειας.

Από τα «σπλάχνα» της ΝΔ και διανύοντας όλη την κομματική ιεραρχία, είστε σήμερα γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος. Με την εμπειρία σας ως τώρα, τι είναι πιο δύσκολο; Να είσαι γραμματέας ή να έχεις κάποια θέση στην κυβέρνηση;

Είναι ακόμα νωρίς για να σας απαντήσω, κ. Αρμένη, καθώς έχουν περάσει μόλις λίγες εβδομάδες από την εκλογή μου στη θέση της γραμματέως της ΠΕ της ΝΔ Ωστόσο, έχω πλήρη επίγνωση της ευθύνης που απορρέει από τη θέση αυτή και θέλω φυσικά να δικαιώσω και τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος με πρότεινε. Η περίοδος που διετέλεσα υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, ήταν ιδιαίτερα απαιτητική για μένα. Οπως διαπιστώνω, όμως, και η θέση της γραμματέως της ΠΕ έχει εξίσου υψηλές απαιτήσεις, δεδομένου ότι, μεταξύ άλλων, έχω να διαχειριστώ στη θητεία μου και τις επικείμενες ευρωεκλογές και το επετειακό συνέδριο για τη συμπλήρωση 50 ετών από την ίδρυση της ΝΔ.

Είστε η πρώτη γυναίκα που εξελέγη γραμματέας της ΝΔ, ενώ ταυτόχρονα έχετε την οικογένειά σας, είστε μητέρα δύο παιδιών. Πιστεύετε ότι πρέπει να είναι πιο μεγάλη η συμμετοχή των γυναικών στα κοινά;

Πιστεύω απόλυτα πως η συμμετοχή των γυναικών πρέπει να είναι μεγαλύτερη στα κοινά και αυτή είναι και μια θέση αρχών της ΝΔ. Ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή των γυναικών και σε επίπεδο εργασίας και σε επίπεδο πολιτικής. Να σας θυμίσω εξάλλου, κ. Αρμένη, ότι μία από τις βασικές προτεραιότητας της κυβέρνησης όταν ήμουν υφυπουργός ήταν –και παραμένει– η εξισορρόπηση προσωπικής, οικογενειακής και εργασιακής ζωής. Για αυτό νομοθετήσαμε: τις «Νταντάδες της Γειτονιάς», το «Σήμα Ισότητας» στις επιχειρήσεις, εντάξαμε στον Ν. 4808/2021 την Ευρωπαϊκή Οδηγία σχετικά με την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής για τους γονείς και θεσπίσαμε για πρώτη φορά άδεια πατρότητας, ενώ επίσης συμπληρώσαμε το νομοθετικό πλαίσιο των γονεϊκών αδειών, καθώς και της προστασίας από την απόλυση των γονέων που κάνουν χρήση των αδειών.

Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας το επόμενο διάστημα σε ό,τι αφορά την κομματική δραστηριότητα;

Οι προτεραιότητές μου καθορίζονται από τα δύο ορόσημα που έχει μπροστά της η ΝΔ, δηλαδή τις ευρωεκλογές και το επετειακό μας Συνέδριο, τα οποία σας προανέφερα. Ειδικότερα, η επαφή με τους πολίτες και τα μέλη του κόμματος είναι στην κορυφή της ατζέντας μου και έχω ήδη πραγματοποιήσει περιοδείες σε Φλώρινα, Ιωάννινα και Θεσσαλονίκη. Εκανα μια μικρή παύση για τις γιορτές και συνεχίζω κανονικά τις επισκέψεις μου σε όλη την Ελλάδα.

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν σαφή υπεροχή της ΝΔ, αλλά ταυτόχρονα η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για την κυβέρνηση. Ποιο είναι το μήνυμά σας στους πολίτες που τα βγάζουν δύσκολα πέρα;


Πράγματι, κ. Αρμένη, το εισαγόμενο κύμα ακρίβειας είναι κεντρικό πρόβλημα στην καθημερινότητα των πολιτών και για το λόγο αυτόν η κυβέρνηση της ΝΔ ακολουθεί ένα σχέδιο τριών αξόνων για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο πρώτος άξονας είναι οι στοχευμένες οικονομικές ενισχύσεις στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, ο δεύτερος άξονας είναι οι πρωτοβουλίες «Μόνιμη Μείωση Τιμής» και «Καλάθι του Νοικοκυριού» και ο τρίτος άξονας είναι τα πρόστιμα σε όσες επιχειρήσεις κερδοσκοπούν. Οπως επεσήμανε και ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη σύσκεψη που είχε με θέμα τα μέτρα κατά της ακρίβειας, η μάχη της κυβέρνησης για να τιθασεύσει την ακρίβεια είναι μια μάχη διαρκής.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε στην πρόσφατη συνέντευξή του ότι δεν θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας στους βουλευτές της ΝΔ για το ν/σ για τα ομόφυλα ζευγάρια και πως στόχος του είναι να πειστούν οι βουλευτές όλων των κομμάτων να το υπερψηφίσουν. Πώς πιστεύετε ότι μπορεί να επιτευχθεί αυτός στόχος;

Το ζήτημα της τεκνοθεσίας είναι αυτό που έχει προκαλέσει τον περισσότερο προβληματισμό στην κοινή γνώμη, οπότε εκτιμώ ότι εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε. Στο να εξηγήσουμε, δηλαδή, στους βουλευτές αυτό που είπε και ο πρωθυπουργός, πως παιδιά ομόφυλων ζευγαριών υπάρχουν ήδη και πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δώσει σε όλα τα παιδιά ίσα δικαιώματα. Το νομοσχέδιο, επί της ουσίας, έρχεται να δώσει λύσεις σε υφιστάμενα προβλήματα. Οι λύσεις αυτές δεν αφορούν μεγάλο αριθμό παιδιών, αλλά ακόμα και για αυτά τα λίγα παιδιά οφείλουμε να στηρίξουμε με την ψήφο μας το νομοσχέδιο. Τα παιδιά θα έχουν πάντα ίσα δικαιώματα.