μολότοφ (η)

  1. ελληνικό πασχαλινό έθιμο, «Πάσχα χωρίς αρνί, μολότοφ και κόκκινα αυγά δεν είναι πραγματικό ελληνικό Πάσχα»,
  2. κάτι που επιτρέπεται, που είναι νόμιμο, «δεν είναι ότι στην Κρήτη δεν τηρείται ποτέ ο νόμος, απλώς εκεί όλα τα όπλα είναι μολότοφ»,
  3. κρατική ανοχή στην παραβατικότητα και το έγκλημα, «άντε επιτέλους να γίνει κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία να τελειώνουμε μ’ αυτή τη μολότοφ που μας βασανίζει».

 

Επικίνδυνη η κατοχή, ακίνδυνη η ρίψη

Επειδή είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν συμπολίτες που για κάποιον λόγο πιστεύουν ότι η ρίψη βομβών μολότοφ είναι παράνομη, νομίζω ότι πρέπει να διευκρινιστεί ότι κάτι τέτοιο σε καμιά περίπτωση δεν ισχύει.

Στην πραγματικότητα η ρίψη μολότοφ είναι απολύτως νόμιμη. Διαφορετικά οι άντρες (και οι γυναίκες) της ΕΛ.ΑΣ. που παρακολουθούσαν τις παραδοσιακές αναστάσιμες ρίψεις μολότοφ στη λεωφόρο Λαγουμιτζή στον Νέο τον Κόσμο θα είχαν επέμβει για να συλλάβουν τους δράστες.

Καμία επέμβαση δεν υπήρξε, άρα η ρίψη μολότοφ είναι νόμιμη. Αν πιστεύετε το αντίθετο, είναι επειδή σας παρασύρει η αλλαγή της νομοθεσίας του 2021, με την οποία έγινε κακούργημα η κατοχή μολότοφ, αλλά, αν το σκεφτείτε λίγο καλύτερα, θα συνειδητοποιήσετε ότι άλλο πράγμα είναι η επικίνδυνη κατοχή και άλλο η εντελώς ακίνδυνη ρίψη, ειδικά όταν αυτή γίνεται για λόγους που έχουν να κάνουν με τη θρησκεία και την παράδοσή μας.

 

Παραδοσιακά στο… νοσοκομείο

Να διευκρινίσω ότι καθόλου δεν ειρωνεύομαι όταν μιλάω για μολότοφ και παράδοση, αφού όντως είναι στην ελληνική πασχαλινή παράδοση η χρήση επικίνδυνων εκρηκτικών.

Το ίδιο και ο τραυματισμός μικρών παιδιών που οι γονείς τους είχαν την κακή ιδέα να κάνουν Ανάσταση έξω από κάποια εκκλησία.

 

Πίστη στους ψηφοφόρους

Παρότι αγνωστικιστής, σκεπτικιστής και διάφορα άλλα πεζά που με εμποδίζουν να πιστέψω σε ιπτάμενους γαϊδάρους, οφείλω να ομολογήσω ότι καμιά φορά αισθάνομαι δέος μπροστά στη δύναμη της πίστης.

Να, ας πούμε δείτε τον σύντροφο Τσίπρα, ο οποίος, ενώ πριν από λίγα χρόνια δήλωνε ότι δεν είναι θρησκευόμενος και ως εκ τούτου δεν έχει νόημα να μπαίνει με κάμερες σε εκκλησίες και να ανάβει κεριά, έχει φτάσει στο σημείο να διανθίζει τις ομιλίες του με στίχους από ορθόδοξους ψαλμούς.

Κι όλο αυτό χάρη στη δύναμη της πίστης του στην αφέλεια των ψηφοφόρων.

 

Τηλεοπτική υποκρισία

Όπως παραδοσιακή είναι και η υποκρισία των δελτίων «ειδήσεων», στα οποία, αφού πρώτα διαφημίζεται ως «φαντασμαγορική», «εντυπωσιακή» και «λαμπερή» η χρήση των εκρηκτικών, στη συνέχεια οι συντελεστές τους παριστάνουν ότι στεναχωριούνται από τις συνέπειες της χρήσης των εκρηκτικών σε ανθρώπινα μέλη (και καμιά φορά ζωές).