Δύο ημέρες από την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων των ιταλικών εκλογών και η Τζόρτζια Μελόνι δέχεται συγχαρητήρια απ’ όλο τον κόσμο. Λάτρεις της Ιταλίας αλλά και με εκατοντάδες συμφέροντα αρχηγοί κρατών και μεγαλοεπιχειρηματίες στρέφουν την προσοχή τους στην νέα ριάλ πολιτική της διαδόχου στην πρωθυπουργία της κυβέρνησης Ντράγκι.
Ποιος να πιστευε ότι ο συντηρητικός Μάριο Ντράγκι μετά από μια εκπληκτική καριέρα στα πόστα που ανέλαβε σε δύσκολες εποχές θα έσπευδε στο πρώτο νεύμα της Μελονι ένα 24ωρο μετά την Κυριακή, να συμφωνήσει και ουσιαστικά να συμμαχισει έστω και με βασικές αρχές μιας νέας πολιτικής. Ακούγοντας την πρόταση της Μελονι να αναλάβει την σύνταξη του προϋπολογισμού της νέας κυβέρνησης, ενώ ήδη έχει κατατεθεί ο δικός του στην Βουλή, έθεσε στην Μελονι τους δικούς του όρους. Συνοπτικά: να μην γίνουν σοβαρές αλλαγές στον δικό του προϋπολογισμό πλην ορισμένων εξερεσεων. Να μην υπερβεί το ήδη υψηλό χρέος. Να ακολουθήσει τις ευρωπαϊκές οδηγίες στο ενεργειακό, τον πληθωρισμό, την διατήρηση του χαμηλού πλαισίου το Εθνικό Ακαθάριστο Προϊόν.
Παράλληλα στην χαραξη πολιτικής σύμφωνη με τις ευρωπαϊκές αξίες, την πίστη της Ιταλίας στο ΝΑΤΟ, την υποστήριξη του αγώνα της Ουκρανίας κατά της ρωσικής εισβολής και των ετρων που έχει πάρει κατά της Ρωσίας η Ευρωπαϊκή Ένωση
Στις γενικότερες γραμμές Μελονι και Ντραγκι συμφώνησαν. Ιδιαίτερα ότι δεν πρόκειται να αλλάξει απολύτως τίποτα στον εγγεκριμμενο φάκελο του Ταμείου Ανάκαμψης και Σταθερότητας.
Το αποφασιστικό”ΝΑΙ” της Μελονι έφθασε άμεσα στις Βρυξέλλες. Και μόλις μία ημέρα αργότερα 21 δις εκατομμύρια της δεύτερης δόσης των 192 δις για την Ιταλία, εγκρίνονται από τους δύο υπεύθυνους Επιτρόπους Τζεντιλονι και Ντομπροφσκυς! Σε δύο δε περίπου μήνες τα χρήματα θα έχουν μπει στον ιταλικό λογαριασμό!
Η δεύτερη ημέρα της εβδομάδας όμως, ήταν πιο ενδιαφέρουσα. Μήνυμα συγχαρητηρίων του Ζελενσκυ έφθανε στην πρόεδρο των Fratelli d’Italia.
” Συγχαρητήρια για την νίκη σας και του κόμματος σας. Ελπίζω ότι θα συνεχίσετε την ίδια πολιτική στήριξης του ουκρανικού λαού όπως μεχρι τώρα, κατά των εισβολέων του Πούτιν.”
Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες όπως σημειώνουν αργά αλλά σταθερά ξένα μέσα ενημέρωσης. Η Μελόνι απαντάει με μια ακόμα απόφαση της που εφ όσον ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2022 σίγουρα θα φέρει τις σεισμικές αλλαγές σε όσα έχουμε υποστηρίξει στο πρόσφατο παρελθόν. Δηλαδή, ανατροπές στους ευρωπαϊκούς Θεσμούς με νέες συμμαχίες των πολιτικών ομάδων στο κοινοβούλιο.
Το ΡΡΕ, ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα βλέποντας τον αριθμό των βουλευτών του να μειώνεται αισθητά, εξ αιτίας της απώλειας πολλών κυβερνήσεων της κεντροδεξιάς, σε κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα να απειλεί την μέχρι σήμερα πλειοψηφία του ΡΡΕ, με επικεφαλής τον Μάνφρεντ Βέμπερ αναζητούνται λύσεις και συμμαχίες σε όλα τα επίπεδα.
Από την Ρώμη έρχονται τα νεότερα.
Το κόμμα Φρατελλι ντ Ιτάλια σύντομα θα μετονομαστεί σε Αδέλφια της Ευρώπης!. Και με αποτερο στόχο την ένταξη του στο ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα!
Όπως συζητείται στους διαδρόμους της ιταλικής βουλής και των Βρυξελλων οι διαπραγματεύσεις έχουν ξεκινήσει. Παράλληλα συνεχίζονται οι από δύο περίπου χρόνια προσπάθειες κάτι ανάλογο να πραγματοποιηθεί και από την Λέγκα του Σαλβινι.
Στην προσπάθεια αυτή πρωταγωνιστής είναι ο μέχρι σήμερα υπουργός ανάπτυξης Τζιορτζιεττι ο οποίος επανεξελέγη με ποσοστό 60% .
Το όλο σκηνικό συμπληρώνει η Φόρτσα Ιτάλια με επικεφαλής τον Αντόνιο Ταγιανι τώρα πλέον γερουσιαστή και υποψήφιο υπουργό εξωτερικών η πρόεδρο της Βουλής!
Οι εξιξεις όμως δεν σταματούν εδώ. Με τις πληροφορίες μας παράλληλα με έγκυρα ιταλικά Μέσα, να φθάνουν μέχρι τις αντικαταστάσεις σε σημαντικές θέσεις στους Θεσμούς της ΕΕ.
Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λαιεν θα αποτελέσει παρελθόν. Όπως και Γερμανός η Γερμανίδα να μπαίνει στη θέση της. Τα σενάρια παίρνουν και δίνουν. Όπως για πρόεδρος της Κομισιόν υποψήφια να είναι η δραστήρια Μαλτεζα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσολλα. Κι αυτή από το ΡΡΕ που είχε την υποστήριξη στην εκλογή της του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, του Βέμπερ, αλλά και άλλων ηγετών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Στην σκακιέρα για γερά νεύρα και διπλωματία υπάρχει όμως και μια άλλη παράμετρος. Εφ όσον εκπρόσωπος του ΡΡΕ εκλέγεται για πρόεδρος της Κομισιόν, η θέση του προέδρου του Συμβουλίου για την οποία ενδιαφέρονται ηγέτες της κεντροδεξιάς Δεν μπορεί να διεκδικήσει εκπρόσωπος του Λαϊκού Κόμματος.
Γνωρίζοντας τις κινήσεις στο παρασκήνιο ο Εμμανουελ Μακρόν, ετοιμάζει αντεπίθεση για μια εκ των δύο κυρίαρχων θέσεων.
Θα προτιμούσε τη θέση του προέδρου της Κομισιόν με υποψήφιο τον Μπρούνο Λε Μερ, σημερινό υπουργό της οικονομίας, η κάποιον φίλο και σύμμαχο στην ευρωπαϊκή ένωση υποψήφιο πρόεδρο του Συμβουλίου και ταυτόχρονη αλλαγή στην Κομισιόν αντί του ΡΡΕ εκπρόσωπο Γάλλο. Του κόμματος του Εμπρός η Σοσιαλιστη- Φιλελεύθερο.
Στο γενικό παζλ των επαφών και αλλαγών, εντάσσεται και η προσπάθεια από καιρό του Αλέξη Τσίπρα να ενταχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην σοσιαλιστική ομάδα. Η σθεναρή αντίσταση του ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται από τον Νίκο Ανδρουλάκη. Όπως έκανε και η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά.
Οι Σοσιαλιστές στο Κοινοβούλιο των Βρυξελλών ποντάρουν στις εθνικές εκλογές του νέου χρόνου και οι οποίες θα διεξαχθούν άνοιξη και καλοκαίρι του 2023. Με κυβερνήσεις σοσιαλιστικές κερδίζουν έδαφος και για τις Ευρωεκλογές του 2024 άνοιξη και αυτές.
Μια μάχη για καθαρά μυαλά και πολιτικές εμπειρίας στη μάχη της νίκης σε μια διαφορετική κοινωνία κρίσεων και παγκόσμιων αλλαγών.
*Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην ευρωβουλευτής της Ν. Δ και ειδικός Σύμβουλος στην Κομισιόν, με Επίτροπο την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, σήμερα πρόεδρο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.