Έτοιμος να προσφέρει «εγγυήσεις» στις «ανησυχίες» της Μόσχας δηλώνει ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προκειμένου να δοθεί τέλος στον αιματηρό πόλεμο στην Ουκρανία, παρότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν δείχνει ίχνη διαλλακτικότητας.
«Η Δύση θα πρέπει να εξετάσει πώς να αντιμετωπίσει την ανάγκη της Ρωσίας για εγγυήσεις για την ασφάλειά της, αν ο Ρώσος πρόεδρος συμφωνήσει σε διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία» δήλωσε χθες Σάββατο ο Γάλλος πρόεδρος.
Στη διάρκεια συνέντευξής του στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό TF1, που μαγνητοσκοπήθηκε κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ και μεταδόθηκε χθες, ο Μακρόν επισήμανε ότι η Ευρώπη πρέπει να προετοιμάσει τη μελλοντική της αρχιτεκτονική ασφαλείας.
«Υπάρχει ένα θέμα που εξαρτάται από τους Ουκρανούς, αυτό είναι το ζήτημα των συνόρων. Υπάρχει ένα θέμα που πρέπει να προετοιμάσουμε και αυτό συζητήσαμε με τον (Αμερικανό) πρόεδρο (Τζο) Μπάιντεν, η αρχιτεκτονική ασφαλείας στην οποία θέλουμε να ζούμε αύριο», επεσήμανε ο Μακρόν.
«Αυτό σημαίνει ότι ένα από τα βασικά σημεία που πρέπει να εξετάσουμε – όπως λέει πάντα ο πρόεδρος Πούτιν – είναι η ανησυχία του ότι το ΝΑΤΟ φτάνει στην πόρτα του και η ανάπτυξη όπλων τα οποία θα μπορούσαν να απειλήσουν τη Ρωσία», εξήγησε ο Γάλλος πρόεδρος.
«Το θέμα αυτό θα είναι ένας από τους παράγοντες για την ειρήνη και κατά συνέπεια πρέπει να το προετοιμάσουμε: τι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε, πώς θα προστατεύσουμε τους συμμάχους μας και τις χώρες μέλη προσφέροντας παράλληλα εγγυήσεις στη Ρωσία για τη δική της ασφάλεια, την ημέρα που θα έρθει στο τραπέζι» των διαπραγματεύσεων, είπε ο Μακρόν.
«Αυτό που διακυβεύεται στην Ουκρανία είναι αρχές της Χάρτας του ΟΗΕ: η εδαφική ακεραιότητα και η εθνική κυριαρχία», υπενθύμισε πάντως ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος σημείωσε ότι «πιστεύω στην ελευθερία των λαών στην αυτοδιάθεση».
Παράλληλα, ο Μακρόν διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία θα συνεχίσει να παρέχει όπλα στην Ουκρανία και να τη στηρίζει.
«Τις επόμενες εβδομάδες πρέπει να βοηθήσουμε την Ουκρανία να αντισταθεί, τους Ουκρανούς να αντέξουν, να εξακολουθήσουμε να τους βοηθάμε στρατιωτικά, να αποφύγουμε την κλιμάκωση και να παρέμβουμε πολύ συγκεκριμένα για να προστατεύσουμε τους πυρηνικούς σταθμούς και να προετοιμάσουμε τον διάλογο για την ημέρα που όλος ο κόσμος θα επιστρέψει στο τραπέζι» των διαπραγματεύσεων, σημείωσε ο Μακρόν.
Αυτή την εβδομάδα τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία δήλωσαν ανοιχτές επί της αρχής σε συνομιλίες, αν και ο Μπάιντεν τόνισε ότι θα συνομιλήσει με τον Πούτιν μόνο αν αυτός φανεί να ενδιαφέρεται να τερματίσει τον πόλεμο. Η Ουκρανία διαμηνύει ότι διαπραγματεύσεις θα είναι εφικτές μόνο αν η Ρωσία σταματήσει την επίθεσή της και αποσύρει τα στρατεύματά της.