Ο Μάκης Βορίδης τις τελευταίες μέρες κινείται σε πυρετώδη ρυθμό, όλοι θέλουν να του μιλήσουν, δεν αρνείται, είναι μπροστά από κάμερες και μικρόφωνα, είναι πολλά εκείνα που έχει να πει – φυσικά οι πυρκαγιές σε συνδυασμό με τις ακραίες θερμοκρασίες που πλήττουν τη χώρα είναι το πρώτο θέμα συζήτησης και όχι άδικα. 

«Από πλευράς πολιτικής προτεραιότητας, η Πολιτική Προστασία έχει γίνει πολιτική προτεραιότητα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ξαφνικά δεν θα έχουμε πυρκαγιές ή τέτοια ζητήματα να αντιμετωπίσουμε. Οταν ακούω ότι το επόμενο Σαββατοκύριακο θα έχουμε 46 βαθμούς με ισχυρούς ανέμους και πολλά μποφόρ, αντιλαμβάνεστε ότι αυτές οι συνθήκες είναι ιδιαιτέρως δύσκολες. Χρειάζεται συνολική ευαισθησία και κινητοποίηση. Εμείς έχουμε τον κρατικό μηχανισμό και τον ενεργοποιούμε και κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Εχει σημασία και ως κοινωνία να προστατεύουμε το δάσος», έλεγε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ λίγο προτού μας παραχωρήσει την ανά χείρας συνέντευξη – δεν χρειαζόταν να προσθέσει κάτι άλλο. 

Η συζήτηση πήγε στο θέμα της ψήφου των αποδήμων και τον νέο νόμο. Αναρωτιέται ο υπουργός Επικρατείας πώς τα κόμματα που ψήφισαν το 2021 και τυχόν δεν ψηφίσουν τώρα θα εξηγήσουν τη «θεαματική κωλοτούμπα σε αυτό το εθνικό θέμα»... 

Τι διαφορετικό θα πράξετε τώρα σε σχέση με τον προηγούμενο νόμο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού; Είναι καλύτερες οι συνθήκες αλλά και πιο ώριμα τα κόμματα; 

Με το σχέδιο νόμου που προτείνει το υπουργείο Εσωτερικών καταργούνται όλοι οι περιορισμοί που είχαν τεθεί στον υφιστάμενο νόμο για τη διευκόλυνση του εκλογικού δικαιώματος των κατοίκων του εξωτερικού. Θυμίζω ότι οι περιορισμοί αυτοί είχαν τεθεί ουσιαστικά από τα κόμματα της Αριστεράς και έγιναν αποδεκτοί τότε από την κυβέρνηση για να επιτευχθεί ο συμβιβασμός που εξασφάλισε την πλειοψηφία των 200 βουλευτών. Αρα με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών καταργούνται αυτοί οι περιορισμοί και οι Ελληνες πολίτες θα μπορούν να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο κατοικίας τους. «Είναι καλύτερες οι συνθήκες τώρα; είναι πιο ώριμα τα κόμματα;» με ρωτάτε – απαντώ: το σχέδιο νόμου είναι πανομοιότυπο, χωρίς να έχει αλλάξει ούτε «κόμμα» με αυτό που εισηγήθηκε το υπουργείο Εσωτερικών στη Βουλή το 2021. Τότε η ρύθμιση αυτή ψηφίστηκε από τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και την Ελληνική Λύση και συγκέντρωσε 190 βουλευτές. Σήμερα, εφόσον τα κόμματα αυτά υπερψηφίσουν το σχέδιο νόμου θα συγκεντρώσει 202 βουλευτές. Η Πλεύση Ελευθερίας έχει δηλώσει ότι θα το υπερψηφίσει. Επομένως, αν εξελιχθούν έτσι τα πράγματα θα συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των 200 βουλευτών. Αν δεν συμβεί αυτό, τότε τα κόμματα που ψήφισαν το 2021 και τυχόν δεν ψηφίσουν τώρα αλλά και οι βουλευτές τους θα έχουν πολλά να εξηγήσουν για αυτήν τη θεαματική κωλοτούμπα σε αυτό το εθνικό θέμα. Τι άλλαξε λοιπόν; Οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί. Σε αυτό το Κοινοβούλιο έχει ουσιωδώς μειωθεί η επιρροή της Αριστεράς. 

Είναι στη σκέψη σας η επιστολική ψήφος; 

Είναι κάτι που εξετάζουμε, αλλά προφανώς θέλει πολλή δουλειά, καθώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σειρά τεχνικών θεμάτων για να εξασφαλιστεί η ακεραιότητα και η διαφάνεια της διαδικασίας. 

Τι μαρτυρά το εκλογικό αποτέλεσμα για εσάς; Είναι μια στρατηγική ήττα της Αριστεράς και των ιδεών της; 

Χωρίς αμφιβολία. Κατ’ αρχάς η συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν λάθος να αποδοθεί μόνο στην κακή επικοινωνία ή στην αστοχία σε επίπεδο προσώπων. Περισσότερος ή λιγότερος «πολακισμός» ενδεχομένως έπαιξε κάποιο ρόλο, αλλά δεν αποτελεί την αιτιολογική βάση της ήττας. Ηταν οι θέσεις της Αριστεράς που ηττήθηκαν, τα «ανοιχτά σύνορα» για τους μετανάστες, οι επιεικείς ποινές για τους εγκληματίες, η αλληλεγγύη στους καταδικασμένους τρομοκράτες, η στήριξη στις καταλήψεις των πανεπιστήμιων, το χάος της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στο μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας, η αναξιοπιστία των οικονομικών προτάσεων, η αντίθεση στην αξιολόγηση, ο άκριτος εναγκαλισμός με το πιο αντιδραστικό κομμάτι του συνδικαλιστικού κινήματος, η καταψήφιση των εξοπλιστικών δαπανών, η απόλυτη αντίθεση σε κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια στη Δημόσια Διοίκηση: η Αριστερά ηττήθηκε σε όλα. Και αυτές δεν είναι θέσεις που μπορεί να αλλάξει εύκολα γιατί με αυτές πορεύτηκε και γαλουχήθηκε, είναι θέσεις που αγγίζουν τον πυρήνα της υπάρξεώς της. Για αυτό και η ήττα είναι στρατηγική, για αυτό και έως σήμερα δεν έχουν αγγίξει τα πραγματικά αίτια και πηγαίνουν γύρω γύρω: στην κακή επικοινωνία, στην κακή αντιπολίτευση, στο ύφος της αντιπολίτευσης, στο «αριστερά ή κέντρο», όμως το πραγματικό πρόβλημά τους δεν είναι εκεί: είναι ότι αυτές οι θέσεις της Αριστεράς έχουν πια ηττηθεί. Και για αυτό το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εύκολη λύση. 

Ποιος ο λόγος που ανοίγετε θέμα συνταγματικής αναθεώρησης; Μόνο για το άρθρο 16; 

Το άρθρο 16 είναι κομβικό και τεράστιας σημασίας για εμάς. Ο αναχρονισμός αυτός πρέπει να τελειώσει. Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι η μόνη δυτική χώρα χωρίς ιδιωτικά πανεπιστήμια. Αλλά προφανώς η συνταγματική αναθεώρηση θα ανοίξει και για άλλα ζητήματα. Ωστόσο, δεν είναι του παρόντος. Τα θέματα αυτά θα συζητηθούν στην ώρα τους. 

Θεωρείτε πως η ΝΔ έχει αλλάξει φυσιογνωμία; Είναι πλέον κόμμα περισσότερο του κέντρου παρά της δεξιάς; 

Καθόλου. Αντιθέτως, θεωρώ ότι η θέση της Νέας Δημοκρατίας στα ζητήματα της δεξιάς ατζέντας (μεταναστευτικό, νόμος και τάξη, ελεύθερη οικονομία, μείωση της φορολογίας) είναι καθαρή, σαφής και συνεπής. Και επίσης επειδή θεωρώ ότι το «Κέντρο» δεν υφίσταται πλέον· μετά το δημοψήφισμα για το πολιτειακό, η Νέα Δημοκρατία μπορεί να διεκδικεί αποτελεσματικά τους μετακινούμενους ψηφοφόρους χάρις σε ορθολογικές πολιτικές που μας ενώνουν στην αποτελεσματική επίλυση των προβλημάτων. Αν με ρωτάτε, θα σας έλεγα ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένα πιο ορθολογικό κόμμα και, ναι, ίσως αυτό σημαίνει ένα πιο ευέλικτο ιδεολογικά κόμμα. Αλλά να μην ξεχνάμε ότι ο ορθολογισμός στην πολιτική επίσης έχει ιδεολογική ταυτότητα, η οποία είναι συνδεδεμένη με ορισμένα ρεύματα της δεξιάς σκέψης.