«Μία μακρά προεκλογική περίοδος με fake news και αθλιότητες δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή επί μακρόν», επισημαίνει σε συνέντευξή του στο «tomanifesto» o υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, απαντώντας στο ερώτημα των πρόωρων εκλογών που ζητεί επιμόνως εδώ και καιρό η αξιωματική αντιπολίτευση. Εκφράζει την πεποίθησή του για μία νέα αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που θα προκύψει με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, τονίζοντας την υλοποίηση όλων των προεκλογικών δεσμεύσεων παρά τις έκτακτες συνθήκες που διαμορφώθηκαν με την πανδημία, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την τουρκική προκλητικότητα.

 

Στη Ντόρα Κουτροκόη 

 

Με το «καλημέρα» της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου, φάνηκε ότι υπάρχουν σοβαρά ζητήματα στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Είστε ικανοποιημένος από την προετοιμασία που έχει γίνει σε επίπεδο δήμων ή, έστω και αυτήν την ώρα, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης;

Από πλευράς υπουργείου Εσωτερικών έχουν γίνει όλες οι αναγκαίες κινήσεις προκειμένου οι δήμοι να θωρακίσουν τις περιοχές ευθύνης τους. Χαρακτηριστικά αναφέρω το γεγονός ότι φέτος δόθηκαν συνολικά 18,4 εκατομμύρια ευρώ στους δήμους και στους Συνδέσμους των Δήμων της Αττικής δύο μήνες νωρίτερα από πέρυσι. Επιπροσθέτως, εφαρμόζεται πρόγραμμα προληπτικών καθαρισμών με προτεραιοποίηση στις «κόκκινες περιοχές», όπου δηλαδή εντοπίζεται μεγαλύτερος κίνδυνος πυρκαγιάς. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης με συνολικό κόστος τα 62 εκατομμύρια ευρώ και εκτελείται από τις δασικές υπηρεσίες, για πρώτη μάλιστα φορά έπειτα από σειρά δεκαετιών. Παράλληλα, έχει προβλεφθεί η χρηματοδότηση με 20 επιπλέον εκατομμύρια ευρώ από την Πολιτική Προστασία για στοχευμένες δράσεις πυροπροστασίας σε επιλεγμένες περιοχές. Από εκεί και πέρα, η αρμοδιότητα και το επιχειρησιακό κομμάτι ανήκουν στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, το οποίο ‒σε συνεργασία με τους δήμους και τις δασικές υπηρεσίες‒ πράττει αυτήν τη στιγμή το καλύτερο δυνατό για να αντιμετωπιστεί κάθε κίνδυνος πυρκαγιάς.

 

Πώς προχωράει αυτή η πολυσυζητημένη αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων; Μπορεί να υπάρχει ουσιαστική αξιολόγηση χωρίς «κόστος» για τον υπάλληλο;

Προ μερικών ημερών ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος για το νέο σύστημα αξιολόγησης στο Δημόσιο, το οποίο έρχεται να αντικαταστήσει ένα σύστημα με βαρύ διοικητικό κόστος και χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Εχει σημασία το γεγονός ότι με το προηγούμενο σύστημα το 97% των δημοσίων υπαλλήλων βαθμολογούνταν με άριστα, το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι δεν υπήρχε κανένα περιθώριο βελτίωσης του τρόπου με τον οποίο εργάζονται οι δημόσιοι υπάλληλοι. Με το νέο σύστημα αξιολόγησης προωθούμε μία άρδην αλλαγή φιλοσοφίας, στην οποία στόχος μας είναι να ανοίξουμε έναν έμμεσο διάλογο με τον εργαζόμενο, προκειμένου να ανιχνεύσουμε και να βελτιώσουμε τις δεξιότητές του, όπου αυτό κριθεί αναγκαίο. Στο πλαίσιο αυτό, αναβαθμίζουμε τον ρόλο του προϊσταμένου, ο οποίος βαθμολογείται και βαθμολογεί και του παρέχουμε πληθώρα ισχυρών διοικητικών εργαλείων, όπως το μπόνους παραγωγικότητας και η χορήγηση της δυνατότητας για τηλεργασία ώστε να κινητροδοτήσει την ομάδα του στην επίτευξη των στόχων που της έχει τεθεί, που είναι άλλωστε και το βασικό ζητούμενο. Στόχος μας είναι η κατάλυση του καθεστώτος εξισωτισμού που παρέλυσε το Δημόσιο επί σειρά δεκαετιών.

 

βοριδης κουτροκοη

 

Εν τέλει η κυβέρνηση έχει τη βούληση να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα βίας και ανομίας στα πανεπιστήμια; Διότι φαίνεται πως από το 2019 έως και σήμερα δεν έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα…

Είναι εσφαλμένη αυτή η κρίση. Εχουν γίνει πάρα πολλά σε αυτήν την κατεύθυνση στα τρία χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, με βασικότερη την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου που είχε μετατραπεί σε άλλοθι ανομίας. Να θυμίσω επίσης, ότι μόλις πρόσφατα η κυβέρνησή μας απέδειξε ότι έχει τη βούληση να περιφρουρήσει τους πανεπιστημιακούς χώρους, απωθώντας όλους εκείνους που μέχρι πρόσφατα είχαν μετατρέψει μέρος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη σε εστία παραβατικότητας. Παράλληλα, βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τη συγκρότηση του σώματος της πανεπιστημιακής αστυνομίας με την οποία θα δοθεί οριστικό τέλος σε όλες αυτές τις θλιβερές καταστάσεις που βιώσαμε τόσα χρόνια στον χώρο της παιδείας εξαιτίας της ενδημικής βίας της άκρας Αριστεράς.

 

Από τη στιγμή που οι πάντες συζητούν για εκλογές, αντέχει η κυβέρνηση να φτάσει ως το τέλος της τετραετίας; Και σας ρωτώ, κύριε Βορίδη, γιατί όλη αυτή η εκλογολογία δημιουργεί παρενέργειες στην οικονομία αλλά και στην αποτελεσματικότητα των υπουργών.

Την ανησυχία σας ενστερνίζεται και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εξάλλου έχει ξεκαθαρίσει ότι πρόθεσή του είναι η κυβέρνησή μας να εξαντλήσει τη συνταγματική της θητεία, αυτό είναι ωστόσο κάτι που προϋποθέτει ότι δεν θα ζήσουμε μία τοξική αντιπολιτευτική περίοδο ολόκληρο το επόμενο χρονικό διάστημα. Γίνεται εύκολα κατανοητό ότι μία μακρά προεκλογική περίοδος με ψεύδη, fake news, συκοφαντίες και αθλιότητες βλάπτει την ουσία της πολιτικής και δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή επί μακρόν.

 

Είναι οριστική η απόφασή σας να μην αλλάξετε τον εκλογικό νόμο;

Οι επόμενες εκλογές θα πραγματοποιηθούν με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, θα κερδηθούν από τη Νέα Δημοκρατία με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο και θα αναδείξουν μία αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο.

 

Δεδομένου ότι σε τέτοιες συνθήκες, όπως αυτές που βιώνει η ευρύτερη περιοχή, είναι πρωτεύον ζήτημα η κυβερνητική σταθερότητα, γιατί είστε τόσο κατηγορηματικοί;

Γιατί θεωρούμε ότι, παρά τα τεράστια και κοσμοϊστορικά προβλήματα που κληθήκαμε να λύσουμε ως κυβέρνηση, αντεπεξήλθαμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, εφαρμόζοντας παράλληλα στο ακέραιο τις προεκλογικές δεσμεύσεις μας. Το έντονο μεταρρυθμιστικό έργο μας, που οδήγησε τη χώρα στην ανάπτυξη μέσα, επαναλαμβάνω, στις πρωτοφανείς αυτές συνθήκες, αποτυπώνεται και σε όλες τις δημοσκοπικές μετρήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και που, η αλήθεια είναι, δεν έχουν σχετικό προηγούμενο. Εχουμε καταφέρει να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών και να τους ενισχύσουμε το αίσθημα της ασφάλειας και της σταθερότητας που έχει ανάγκη η χώρα και αυτό είναι κάτι που θα αποτυπωθεί με καθαρό τρόπο στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

 

Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, υπάρχουν περιθώρια διαλόγου ή και συνεννόησης με την Τουρκία ή συμφωνείτε και εσείς με την άποψη Σαμαρά πως «με πειρατές δεν κάνεις διάλογο»;

Η Ελλάδα έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι τάσσεται υπέρ της επίλυσης των διμερών ζητημάτων με όλες τις γειτονικές της χώρες μέσω του διαλόγου, αρκεί αυτός να διεξάγεται πάνω σε υπαρκτά ζητήματα και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Οι ανιστόρητες αιτιάσεις της Τουρκίας δεν δημιουργούν αυτές τις προϋποθέσεις. Από την άλλη, η Τουρκία είναι πιο πιεσμένη από ποτέ. Μπορεί εύκολα να το διαπιστώσει κανείς αυτό παρατηρώντας την απορριπτική στάση που έχουν λάβει απέναντι στην τουρκική ρητορική οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και εσχάτως η Γερμανία, η οποία μέχρι πρότινος απέφευγε να πάρει το μέρος της μίας ή της άλλης χώρας σε αυτήν τη διένεξη. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνησή μας έχει φροντίσει να δίνει πειστική απάντηση σε κάθε τουρκική προκλητικότητα και σε όποιο επίπεδο αυτή έχει επιχειρηθεί, ενώ καθημερινά ο ίδιος ο πρωθυπουργός εργάζεται προκειμένου να κάνει διεθνώς γνωστές τις εξωφρενικές θέσεις της γείτονος και αυτό είναι κάτι που δείχνει να την ενοχλεί βαθύτατα.

 

Στην περίπτωση που η ΝΔ δεν πετύχει το στόχο της, που είναι η αυτοδυναμία, ποιος κατά τη γνώμη σας πρέπει να είναι ο δυνητικός κυβερνητικός εταίρος; Το ΠΑΣΟΚ ή κάποιο κόμμα στα δεξιά της;

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τυγχάνει της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού για όλους τους λόγους που εξήγησα ήδη και όταν έρθει η ώρα θα τιμήσει με την ψήφο του την παράταξή μας, ανανεώνοντας τη θητεία μας για την επόμενη τετραετία, δίνοντάς μας και την, απαραίτητη για τη σταθερότητα της χώρας, αυτοδυναμία. Συνεπώς, δεν θεωρώ ότι έχει ιδιαίτερο νόημα η σεναριολογία γύρω από πιθανές συνεργασίες, καθώς κρίνω ότι δεν θα χρειαστεί κάτι τέτοιο.

 

Ανησυχείτε, κύριε υπουργέ, πως μπορεί η ακρίβεια σε συνδυασμό με την έκρηξη στις τιμές της ενέργειας να αποτελέσουν τον «ΕΝΦΙΑ της ΝΔ»; Περιθώρια για πρόσθετα μέτρα υπάρχουν; Για παράδειγμα, η μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα είναι στο τραπέζι;

Η κυβέρνησή μας, όπως έχει πράξει μέχρι σήμερα σε κάθε κρίση, «τρέχει» ένα γενναιόδωρο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και εξαντλεί τα δημοσιονομικά περιθώρια που της επιτρέπει ο προϋπολογισμός, προκειμένου να απαμβλύνει τις επιπτώσεις στην τσέπη του καταναλωτή. Ωστόσο, είναι σαφές και γνωστό ότι η ακρίβεια έχει διεθνή χαρακτηριστικά και διαπιστώνουμε ότι ο πληθωρισμός δοκιμάζει τις αντοχές όλων, ανεξαιρέτως, των χωρών σε παγκόσμιο επίπεδο. Ομως, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα παραμένει μία χώρα με υψηλό δημοσιονομικό χρέος, διαπιστώνεται ότι οι ενισχύσεις που έχει διαθέσει προς τους πολίτες είναι από τις υψηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ξεπερνούν το 3% του ΑΕΠ της. Αναφορικά με τα καύσιμα, μόλις πρόσφατα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την επέκταση του προγράμματος Fuel Pass και για τους θερινούς μήνες, αυξάνοντας το ποσό ενίσχυσης ανά όχημα και επεκτείνοντας τα εισοδηματικά κριτήρια· συνεπώς, επί του παρόντος, το συγκεκριμένο ζήτημα έχει καλυφθεί.

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Τo Μanifesto”