«Το τεκμαρτό είναι πλέον εθελοντικό» ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης για να εξηγήσει τις αλλαγές που έγιναν στο φορολογικό νομοσχέδιο

Ο Μάκης Βορίδης είπε στον ΣΚΑΪ ότι ο φορολογούμενος θα επιλέγει αν θα υπαχθεί στο τεκμαρτό εισόδημα ή όχι. Στη δεύτερη περίπτωση τότε δέχεται αυτομάτως να του γίνει φορολογικός έλεγχος και στην περίπτωση αυτή ο φόρος δεν βεβαιώνεται. Δεχόμενος τον έλεγχο ο φορολογούμενος δίνει εξουσιοδότηση για πρόσβαση σε στοιχεία του. «Είναι ένας πλήρης έλεγχος», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας. 

«Αυτό όντως διαμορφώνει ένα μαχητό τεκμήριο με εθελοντικά χαρακτηριστικά υπαγωγής» είπε ο Μάκης Βορίδης και ζήτησε «να δούμε ποιοι είναι εκείνοι που θα δεχθούν την υπαγωγή στο τεκμαρτό. Παλαιότερα όλοι πηγαίναμε στην περαίωση». 

Εν κατακλείδι, το μέτρο «ενισχύει τη φορολογική δικαιοσύνη, δεν έχει αύξηση οποιουδήποτε φορολογικού συντελεστή, αλλά ενισχύει τη φορολογική συμμόρφωση και μάλιστα την ενισχύει εθελοντικώς. Όποιος θέλει να το αμφισβητήσει, το αμφισβητεί. Γιατί να ανησυχήσει για το φορολογικό έλεγχο;», διερωτήθηκε.