Σε μία αναλυτική εξήγηση της απόφασης για τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά από τη Νέα Δημοκρατία προχώρησε ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, σε συνέντευξή του στο Mega. Ο υπουργός έκανε μία σημαντική διευκρίνιση σχετικά με την ποιοτική και ποσοτική διαφοροποίηση του Αντώνη Σαμαρά με την κυβερνητική πολιτική, καθώς έχουν δοθεί πολλές εξηγήσεις σχετικά με τις ενέργειες που γίνονται αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά, ενώ δήλωσε πως ο κ. Σαμαράς έθιξε τον πατριωτισμό και του ίδιου του Πρωθυπουργού.
«Πράγματι οι πρώην πρωθυπουργοί, οι πρώην πρόεδροι μπορεί να θέλουν να επισημάνουν κάτι με δημόσιες παρεμβάσεις τους, κάτι που θέλουν να επισημάνουν στην κυβέρνηση, σε κάτι που έχουν διαφορετική άποψη από αυτήν», αλλά «όταν δίδονται επανειλημμένως εξηγήσεις από την κυβέρνηση στο ζήτημα αυτό και επαναφέρεται συστηματικά», σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας ότι υπάρχει ποσοτική διαφοροποίηση.
Τόνισε ότι «για πρώτη φορά ζητείται παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών στη βάση, εν τέλει, αμφισβήτησης του πατριωτισμού του. Αυτό είναι βαριά ποιοτική διαφοροποίηση». Ο Μάκης Βορίδης εξήγησε πως ο υπουργός Εξωτερικών αποτελεί επιλογή του ίδιου του Πρωθυπουργού, επομένως όταν αμφισβητείται ο πατριωτισμός του ενός σημαίνει αυτονόητα και η αμφισβήτηση για τον δεύτερο. «Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει ανεκτό», συμπλήρωσε.
Επιπλέον, έκρινε πως απο τη στιγμή που ο κ. Σαμαράς δεν εγκρίνει τη γραμμή της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα τότε δεν γίνεται να στηρίζει και αυτή την κυβέρνηση. Σε αντίθεση, μάλιστα, με τη Γαλλία και τη Γερμανία που βιώνουν «βαθιά πολιτική κρίση», η Ελλάδα κινείται σε σταθερές γραμμές όσον αφορά στα εθνικά ζητήματα. «Η χώρα μας έχει ισχυρή κυβέρνηση, ισχυρό πρωθυπουργό, καθαρή πλειοψηφία και προβλήματα στην αντιπολίτευση», πρόσθεσε.
Άλλωστε, συμπλήρωσε, «οι βουλευτές της ΝΔ είναι συντεταγμένοι στη γραμμή της κυβέρνησης και είναι κάτι το οποίο έχουν αποδείξει». Τόνισε επίσης πως ο Πρωθυπουργός δεν φοβάται διαφοροποιήσεις σε νομοσχέδια, ενώ δεν υπάρχει περίπτωση να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και κατά συνέπεια δεν υπάρχουν εκλογές. Όσον αφορά στη βουλευτική έδρα του Αντώνη Σαμαρά μετά τη διαγραφή του, ο κ. Βορίδης είπε πως αυτό είναι δικό του ζήτημα (του κ. Σαμαρά).
Σχετικά με την πρόταση για Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Ο κ. Βορίδης σημείωσε πως είναι απομειωτική για το πρόσωπο της Προέδρου της Δημοκρατίας η συζήτηση για το επόμενο όνομα, καθώς αυτή η συζήτηση θα ανοίξει όταν το επιλέξει ο πρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος. Παράλληλα αναφέρθηκε και στο πρόσωπο του Κώστα Καραμανλή το οποίο προτάθηκε από τον Αντώνη Σαμαρά, ως μία σημαντική προσωπικότητα για το κόμμα και το έθνος.
Ωστόσο, σημείωσε πως το αξίωμα της Προεδρείας της Δημοκρατίας χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία και επομένως ένα όνομα με ενωτικά χαρακτηριστικά, κρίνοντας ότι μπορεί να υπάρξει ένα τέτοιο όνομα από τη Δεξιά. Παράλληλα, ανέφερε πως είναι φανερό ότι δεν υπήρξε προηγούμενη συννενόηση των Σαμαρά και Καραμανλή σχετικά με την πρόταση που έγινε στη χθεσινή δημοσίευση.
Δεξιά πολιτική και woke ατζέντα
Ο κ. Βορίδης στη συνέχεια αναφέρθηκε στις πολιτικές της κυβέρνησης οι οποίες αποδεικνύουν πως προέρχονται από δεξιά ατζέντα, όπως είναι η κατασκευή του φράχτη και η αναχαίτιση της μετανάστευσης για την οποία ασκείται διεθνής κριτική, η αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού και η μείωση των φορολογικών συντελεστών, καθώς και η αλλαγή στον ποινικό κώδικα. Αναφορικά με το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, ο κ. Βορίδης είπε ότι δεν πρόκειται για σκληρό ιδεολογικό πυρήνα, καθώς ο κ. Μητσοτάκης είχε αναφερθεί πως ο καθένας να πράξει κατά τη συνείδησή του.
Πρόσθεσε πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει woke ατζέντα, κάτι που δήλωσε και ο Πρωθυπουργός, ενώ συμπλήρωσε πως αν ήταν στο χέρι του «δεν θα υπάρξει ποτέ». Συμπλήρωσε επίσης πως υπάρχει μεγάλη διαφορά της woke έκφρασης στην Αμερική με αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα. Η συνέντευξη έκλεισε με τον ίδιο να δηλώνει πως οι απόψεις του κ. Σαμαρά έχουν ακουστεί πολλές φορές και έχουν ληφθεί με σεβασμό, ωστόσο αυτή τη φορά υπήρξε «αμφισβήτηση του πατριωτικού προσανατολισμού της κυβέρνησης», κάτι που έμπλεξε και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.