Εχει διαχρονικά παρατηρηθεί ότι οι ομιλίες του Μάκη Βορίδη στη Βουλή αποτελούν αντικείμενο συζήτησης – κυρίως για τις to the point ατάκες τους. Ξεχωρίζω και μεταφέρω δύο αποσπάσματα. Το πρώτο του υπουργού έχει να κάνει με την «αστοχία» που παραδέχτηκε ο Αλέξης Τσίπρας στο θέμα της Νοvartis: «Eρχεστε σήμερα μετά τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα για την αστοχία στην υπόθεση Νοvartis. Θέλω μια διευκρίνιση. Η αστοχία ήταν ότι δεν πέτυχε η σκευωρία; Γιατί αστοχία στην παραπομπή δέκα πολιτικών προσώπων που απαλλάχθηκαν όλοι δεν υπάρχει».

Ουδεμία απάντηση από το πάντοτε ζωηρό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ. Το δεύτερο απόσπασμα είχε να κάνει ξανά με τον ΣΥΡΙΖΑ και την «αγωνία» του για το κράτος δικαίου: «κ. Παππά, δεν γνωρίζω άλλον υπουργό στην αίθουσα που να έχει ποινική καταδίκη για τα καθήκοντα του. Εσάς γνωρίζω, που αγωνιάτε για το κράτος δικαίου». Ομοίως, ουδεμία απάντηση από το πάντοτε ζωηρό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Απλά αφελείς

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος μαζί με τον Βασίλη Σκουρή γνωμοδότησαν υπέρ της σύστασης μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων πανεπιστημίων εντός της συνταγματικής τάξεως του άρθρου 16 (Β. Σκουρής/Ε. Βενιζέλος, Η σύμφωνη με το ενωσιακό δίκαιο ερμηνεία του άρθρου 16 παρ. 5 και 8 του Συντάγματος, εκδ. Σάκκουλα, 2024). Υποστήριξαν δε την άποψη αυτή και με πλούσια αρθρογραφία. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος το μακρινό 2001 ήταν εισηγητής της πλειοψηφίας στην (ομολογουμένως, εκτεταμένη) αναθεώρηση του Συντάγματος και παραμένει άριστος γνώστης του συνταγματικού μας κειμένου. Επιπλέον, είναι ένας άνθρωπος που δεν μασάει τα λόγια του. Με δεδομένη, δε, τη σθεναρώς επικριτική στάση που έχει κρατήσει σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα που διαχειρίστηκε η κυβέρνηση (π.χ. στη πανδημία, στις υποκλοπές και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής), μου προκαλεί εντύπωση η παιδιάστικη αφέλεια όσων υποστηρίζουν ότι θα συναινούσε (εγγράφως μάλιστα!) σε μια «εξόφθαλμη παραβίαση» του άρθρου 16 του Συντάγματος.