Πάνω από 143 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν μετά την τρομοκρατική επίθεση εναντίον των επισκεπτών στον συναυλιακό χώρο στο Crocus City Hall της Μόσχας πριν από την εμφάνιση ενός ροκ συγκροτήματος την Παρασκευή (22/3). Το αφγανικό παρακλάδι του ISIS –γνωστό και ως Ισλαμικό Κράτος στην Επαρχία Κορασάν, ISKP (ISIS-K)– ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση και αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών επιβεβαίωσαν την αυθεντικότητα του ισχυρισμού αυτού, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Η οργάνωση ISIS-K αναδύθηκε από το ανατολικό Αφγανιστάν στα τέλη του 2014 και αποτελούνταν από αποσχισθέντες μαχητές των Πακιστανών Ταλιμπάν και ντόπιους μαχητές που ορκίστηκαν πίστη στον εκλιπόντα ηγέτη, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι. Η ομάδα έχει έκτοτε αποκτήσει μια τεράστια φήμη για πράξεις βαρβαρότητας.

Η ταυτότητα της ISIS-K που ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό στη Μόσχα: Ποιοι είναι οι στόχοι της και πώς δημιουργήθηκε. Η εμπλοκή της Ρωσίας στον παγκόσμιο αγώνα κατά της ISIS την καθιστά βασικό στόχο
Ο Murat Aslan, στρατιωτικός αναλυτής και πρώην συνταγματάρχης του τουρκικού στρατού, μιλώντας στο Al Jazeera δήλωσε ότι η ΙSIS-K στο Αφγανιστάν είναι γνωστή για τη «ριζοσπαστική και σκληρή μεθοδολογία» της.
«Νομίζω ότι η ιδεολογία τους τους εμπνέει όσον αφορά την επιλογή των στόχων. Πρώτα απ’ όλα, η Ρωσία βρίσκεται στη Συρία και μάχεται κατά του Daesh [ISIL] όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό σημαίνει ότι βλέπουν τέτοιες χώρες ως εχθρικές», δήλωσε ο Aslan στο Al Jazeera. «Βρίσκονται τώρα στη Μόσχα. Προηγουμένως ήταν στο Ιράν και θα δούμε πολύ περισσότερες επιθέσεις, ίσως και σε άλλες πρωτεύουσες», πρόσθεσε. Αν και τα μέλη της στο Αφγανιστάν λέγεται ότι έχουν μειωθεί από το 2018, οι μαχητές της εξακολουθούν να αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την εξουσία των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Αναλυτές του τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, αναφέρουν ότι «η ρωσική εξωτερική πολιτική ήταν μια μεγάλη κόκκινη σημαία για την ISIS [ISIL]. Η σοβιετική εισβολή στο Αφγανιστάν, οι ρωσικές ενέργειες στην Τσετσενία, οι στενές σχέσεις της Μόσχας με τις κυβερνήσεις της Συρίας και του Ιράν, και κυρίως οι στρατιωτικές εκστρατείες που έχει διεξάγει η Ρωσία κατά των μαχητών του ISIS στη Συρία και –μέσω μισθοφόρων της Wagner– σε μέρη της Αφρικής». Όλα αυτά δείχνουν ότι η Μόσχα έχει γίνει το επίκεντρο του «εκτεταμένου πολέμου προπαγάνδας της ISIS», δήλωσε η Amira Jadoon, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Clemson στη Νότια Καρολίνα και συγγραφέας του βιβλίου, «The Islamic State in Afghanistan and Pakistan: Στρατηγικές συμμαχίες και αντιπαλότητες». «Η εμπλοκή της Ρωσίας στον παγκόσμιο αγώνα κατά του ISIS και των θυγατρικών του, ιδίως μέσω των στρατιωτικών της επιχειρήσεων στη Συρία και των προσπαθειών της να δημιουργήσει δεσμούς με τους Αφγανούς Ταλιμπάν –τον αντίπαλο του ISIS-K– κάνει τη Ρωσία ως βασικό αντίπαλο για την ISIS/ISIS-K», δήλωσε η Jadoon στο Al Jazeera.

«Η ISIS-K βλέπει τη Ρωσία ως συνένοχη σε δραστηριότητες που καταπιέζουν τους μουσουλμάνους».
«Η ISIS-K έχει κολλήσει στη Ρωσία τα τελευταία δύο χρόνια, επικρίνοντας συχνά τον Πούτιν στην προπαγάνδα του», δήλωσε ο Colin Clarke του Soufan Center, ερευνητικής ομάδας με έδρα τη Νέα Υόρκη. Ο Michael Kugelman του Wilson Center με έδρα την Ουάσινγκτον δήλωσε ότι η ISIS-K «βλέπει τη Ρωσία ως συνένοχη σε δραστηριότητες που καταπιέζουν τακτικά τους μουσουλμάνους». Πρόσθεσε ότι η οργάνωση μετρά επίσης ως μέλη έναν αριθμό μαχητών της Κεντρικής Ασίας με τα δικά τους παράπονα κατά της Μόσχας.