Ο Μακάριος Λαζαρίδης μίλησε στο «Μανιφέστο» και τον Χρήστο Μυτιλινιό, επί όλων όσα καταλαμβάνουν την επικαιρότητα, αρχής γενομένης από τον γάμο ομόφυλων, νομοσχέδιο για το οποίο και ο ίδιος είχε αμφιβολίες, ωστόσο πείστηκε από τις εξηγήσεις του πρωθυπουργού. Ερωτώμενος για τους αγρότες, υπογράμμισε ότι η ΝΔ βρίσκεται διαχρονικά στο πλευρό τους.

Εσείς θα ψηφίσετε το νομοσχέδιο για την ισότητα του γάμου ομόφυλων ζευγαριών;

Είναι γεγονός ότι έχουν ακουστεί πολλές και διαφορετικές απόψεις σε όλα τα κόμματα. Και εγώ προσωπικά είχα αρκετούς ενδοιασμούς, απορίες και ερωτήματα. Ακούγοντας όμως τον πρωθυπουργό σχετικά με το περιεχόμενο της συγκεκριμένης νομοθετικής παρέμβασης, πείστηκα για τη σημασία του και τελικά θα το ψηφίσω. Είναι ισορροπημένο νομοσχέδιο, που δεν περιλαμβάνει την παρένθετη μητέρα για τους ομοφύλους, τη μετατροπή δηλαδή των γυναικών σε μηχανές παραγωγής παιδιών κατά παραγγελία, ούτε τους όρους «Γονέας 1» και «Γονέας 2». Στον γάμο, η μόνη διαφορά σε σχέση με σήμερα είναι ότι το σχετικό σύμφωνο θα υπογράφεται στο δημαρχείο και όχι στο συμβολαιογραφείο, ενώ σχετικά με την υιοθεσία, από το 1946 προβλέπεται στην Ελλάδα από έναν άγαμο άνδρα ή από μία άγαμη γυναίκα. Εκτιμώ ότι είναι καλύτερο και πιο ασφαλές από πολλές πλευρές ένα παιδί να έχει δύο γονείς αντί ενός.

Η κυβέρνηση εξήγγειλε νέα μέτρα υπέρ των αγροτών, ωστόσο εκείνοι κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους λέγοντας πως δεν είναι αρκετά. Υπάρχει περιθώριο για πρόσθετη κίνηση από την κυβέρνηση;

Από την πρώτη στιγμή που εξελέγη, πριν από 4,5 χρόνια, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται σταθερά δίπλα σε κάθε επαγγελματική ομάδα και φυσικά στους αγρότες. Σεβόμαστε τις αγωνίες τους για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα, ακούμε τις θέσεις τους, τους προβληματισμούς τους, τις προτάσεις τους. Δεν έχουμε μείνει άπραγοι όλο αυτό το διάστημα. Αντίθετα, σχεδόν σε όλα τα ζητήματα που θέτουν, αναλάβαμε πρωτοβουλίες και δώσαμε μεγάλες ανάσες. Οι πόρτες μας παραμένουν ανοιχτές και σίγουρα λύσεις βρίσκονται με διάλογο και όχι με κλειστούς δρόμους. Κανείς, ούτε βεβαίως οι επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα, δεν βγαίνει κερδισμένος από τη διατάραξη της κοινωνικής, οικονομικής και εμπορικής ζωής της χώρας. Και φυσικά χρέος μας είναι να λαμβάνουμε πάντα υπόψη τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να γυρίσουμε σε δυσάρεστες περιπέτειες του παρελθόντος, διακυβεύοντας το μέλλον των παιδιών μας και των επόμενων γενεών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σάς κατηγορεί ότι μέσω της ίδρυσης των μη κρατικών πανεπιστημίων προωθείτε την κατάργηση της δημόσιας δωρεάν Παιδείας μακροχρόνια. Ευσταθεί αυτή η κριτική;

Δυστυχώς, τα συνεχή παθήματα δεν γίνονται μαθήματα στον ΣΥΡΙΖΑ και επιμένει να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο, όπως την προηγούμενη τετραετία. Λαϊκίζοντας, χαϊδεύοντας… αυτιά, με fake news και ανεύθυνη πολιτική που δεν ταιριάζει σε κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το κόμμα που για μία ακόμη φορά έρχεται να νομιμοποιήσει τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια, ενώ διαδίδει ανυπόστατες φήμες για τις προθέσεις της κυβέρνησης με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική. Πρόκειται για μια εμβληματική μεταρρύθμιση, που ήταν στην κορυφή του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας και δεν αφορά μόνο τα μη κρατικά πανεπιστήμια που έρχονται επιτέλους και στη χώρα μας, αλλά και τα δημόσια. Μάλιστα, το 70% του νομοσχεδίου αναφέρεται στη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση και προβλέπει την επιπλέον χρηματοδότηση και πολλές ακόμα παρεμβάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση των δημοσίων πανεπιστημίων. Κάτι που παραμένει κορυφαία μας προτεραιότητα και θα πρέπει να το αντιληφθούν όλοι.

Στη διπλή θητεία αυτής της κυβέρνησης βλέπουμε μεγάλο ζήλο για την αμυντική θωράκιση της χώρας, υπάρχει όμως έντονη κριτική από την αντιπολίτευση. Τι απαντάτε σε αυτό;

Η γεωγραφική θέση της χώρας και ειδικά οι εξ ανατολής γείτονές μας δεν μας επιτρέπουν να είμαστε εφησυχασμένοι. Η άμυνα της πατρίδας μας είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός μας και στηρίζεται στη συνέχιση μιας προσπάθειας αναβάθμισης του κύρους της χώρας με ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις. Και αυτό το κάνουμε με μελετημένα εξοπλιστικά προγράμματα και με εισηγήσεις των αρμοδίων, χωρίς –και εδώ– απόκλιση από τα δημοσιονομικά περιθώρια. Το κόστος της αναγκαίας αμυντικής προστασίας μας δεν ξεπερνά τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι αφήνουμε πίσω άλλους τομείς, όπως η Υγεία και η Παιδεία που αναφέρατε. Γι’ αυτό δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή. Πλέον οι ανισότητες που διαιωνίζονταν όλες αυτές τις δεκαετίες λαμβάνουν τέλος και οι χρόνιες στρεβλώσεις αρχίζουν να διορθώνονται. Το ποσό των 552.000.000 ευρώ που θα συγκεντρωθεί από το νέο σύστημα φορολόγησης δεν θα πάει σε ένα βαρέλι δίχως πάτο, αλλά θα επιστρέψει στην κοινωνία. Είναι δέσμευση του πρωθυπουργού και άμεσα θα γίνει πράξη.

Οι ευρωεκλογές είναι προ των πυλών και οι δημοσκοπήσεις ανά την Ευρώπη δείχνουν –αν επιβεβαιωθούν– πως θα έχουμε μεγάλες ανακατατάξεις στο ευρωπαϊκό πολιτικό γίγνεσθαι. Πιστεύετε ότι επηρεάζεται η χώρα μας από αυτές;

Οι κάλπες για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι πολύ κρίσιμες τόσο για την Ελλάδα όσο φυσικά και για την Ευρώπη. Διαβάζουμε τις δημοσκοπήσεις και τις χρησιμοποιούμε ως εργαλεία για να βελτιωνόμαστε, αλλά ας μην προκαταλαμβάνουμε τις αποφάσεις των πολιτών. Έχουμε ένα τετράμηνο μπροστά μας – πολύς πολιτικός χρόνος. Θα κριθούν μέσα σε αυτόν η αναγκαία πολιτική σταθερότητα της ηπείρου μας σε ένα τόσο ασταθές περιβάλλον, καθώς και η ανάδειξη εκείνων των πολιτικών δυνάμεων και των προσώπων που θα κληθούν να πορευτούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Επίσης, η διάθεση επιτάχυνσης της εξέλιξης της Ευρώπης, αλλά και η διαμόρφωση των πιο χρήσιμων συμμαχιών προς όφελος των πολιτών. Απαιτείται η ενδυνάμωση της εθνικής φωνής στο κέντρο αποφάσεων της Ένωσης και συνεπώς κάθε προσπάθεια αποστολής ανέξοδων μηνυμάτων διαμαρτυρίας προς εσωτερική κατανάλωση δεν θα ήταν καθόλου χρήσιμη σε αυτήν τη συγκυρία. Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, η σταθερά φιλοευρωπαϊκή παράταξη που βρίσκεται ανέκαθεν στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, εγγυάται και σε αυτές τις εκλογές τη σταθερότητα του τόπου και την ευημερία των ανθρώπων του.