«Η Ελλάδα στο παρελθόν έχει πληρώσει πολύ ακριβά τον λαϊκισμό και τις πλειοδοσίες. Δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο να επαναληφθεί αυτό», δηλώνει ο Μακάριος Λαζαρίδης στο «tomanifesto». Ο βουλευτής Καβάλας της ΝΔ τονίζει ότι η Ευρώπη, έστω με καθυστέρηση, κινείται προς όφελος των ευρωπαϊκών κοινωνιών στο μέτωπο της ενεργειακής κρίσης, υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις και απαντά σε όσους επιμένουν να προτείνουν μείωση του ΦΠΑ χωρίς να υπολογίζουν τις δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας.
Στον Νίκο Αρμένη
Το ενεργειακό συνεχίζει να αποτελεί κορυφαίο πρόβλημα στην Ευρώπη και αναπόφευκτα στην Ελλάδα. Θεωρείτε πως αλλάζει κάτι μετά και την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.; Η Ευρώπη λειτούργησε ως ώφειλε;
Η Ευρώπη, έστω και με καθυστέρηση επτά μηνών, αποφάσισε να κινηθεί προς όφελος των κρατών της και των κοινωνιών. Η συμφωνία που επήλθε γεφυρώνει τις διαφορές που υπήρχαν και όλοι αντιλήφθηκαν πως ήταν αναγκαία μια τέτοια ευρωπαϊκή παρέμβαση, όπως το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, το οποίο βρισκόταν εκτός συζήτησης λόγω της στάσης συγκεκριμένων χωρών. Μέρος των προτάσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, από τον περασμένο Μάρτιο, έρχονται τώρα οι ομόλογοί του να τις αποδεχτούν, αναγνωρίζοντας την αναγκαία κεντρική παρέμβαση στο ζήτημα της ενέργειας.
Και μέχρι να εφαρμοστεί στην πράξη η ευρωπαϊκή βοήθεια πώς θα αντέξουν τα νοικοκυριά τη μακρά δοκιμασία;
Προφανώς, η κυβέρνηση δεν περίμενε μέχρι τώρα και δεν πρόκειται να περιμένει τις καθυστερημένες ευρωπαϊκές αποφάσεις. Αντιληπτή είναι, για παράδειγμα, η παρέμβαση που διαπιστώνουν οι καταναλωτές όταν λαμβάνουν τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, δηλαδή το ποσό της κρατικής επιδότησης και το τελικό ποσό που πληρώνουν. Ετσι, τον Σεπτέμβριο, η Αθήνα ήταν η δεύτερη φθηνότερη πρωτεύουσα σε 15 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που είχαν μετρηθεί σε δημοσιοποιημένη έρευνα. Ταυτόχρονα, νομοθετήθηκαν και αρχίζουν να αποδίδονται στην κοινωνία τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, όπως το ενισχυμένο επίδομα θέρμανσης, το φοιτητικό επίδομα και αυτό των 250 ευρώ, το οποίο θα δοθεί στα πιο αδύναμα νοικοκυριά στο τέλος του χρόνου.
Και η ακρίβεια;
Οπως είναι κοινά παραδεκτό, πρόκειται για εξωγενές πρόβλημα. Οφείλεται κατά βάση στην ευρεία επίδραση του ενεργειακού κόστους στην αγορά και την επακόλουθη αύξηση στις λειτουργικές δαπάνες από τις μεταφορές έως την ηλεκτροδότηση. Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την πίεση στα νοικοκυριά και συνεργάζεται με τους εκπροσώπους της αγοράς για λύσεις στο πλαίσιο του εφικτού. Οι ισχυρισμοί ορισμένων ότι δεν γίνονται έλεγχοι στην αγορά διαψεύδονται από τα επίσημα στοιχεία της Διυπουργικής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ). Το τελευταίο εξάμηνο, από τον Απρίλιο έως τις αρχές Οκτωβρίου, έγιναν 3.831 έλεγχοι, διαπιστώθηκαν 283 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 397.305 ευρώ. Ποτέ στο παρελθόν δεν έγιναν τόσο μαζικοί έλεγχοι. Παράλληλα, έτοιμο προς εφαρμογή είναι το «καλάθι του νοικοκυριού». Δεν χωρά αμφιβολία –και το αναγνωρίζουν οι πολίτες– πως κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας και όσο βέβαια το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά για τη στήριξη των νοικοκυριών.
Κάποιοι –ανάμεσα στους οποίους και τα κόμματα της αντιπολίτευσης– κάνουν λόγο για την ανάγκη μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν αποτελεί λύση ενδεχόμενη μείωση του ΦΠΑ, τόσο διότι δεν θα έλυνε το πρόβλημα, όσο και γιατί θα μπορούσε να δημιουργήσει και πολλά άλλα. Θα πρέπει δε να τονιστεί ότι οι μειώσεις ΦΠΑ δεν έχουν αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα σε περιπτώσεις που εφαρμόστηκαν. Το όφελος χάθηκε στην ίδια την αλυσίδα και δεν έφτασε στους τελικούς καταναλωτές.
Κύριε Αρμένη, μακάρι να μπορούσαμε να δώσουμε τα πάντα στους πάντες, όπως έρχεται να υποσχεθεί και πάλι υποκριτικά και με περισσό λαϊκισμό ο ΣΥΡΙΖΑ. Ομως οφείλουμε πάση θυσία να είμαστε απολύτως συνεπείς στην υλοποίηση των στόχων του προϋπολογισμού. Η Ελλάδα έχει στο παρελθόν πληρώσει πολύ ακριβά τον λαϊκισμό και τις πλειοδοσίες. Δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο να επαναληφθεί αυτό.
Στα εθνικά μας θέματα, την κορυφή του δημοσίου διαλόγου καταλαμβάνει διαρκώς το τελευταίο διάστημα η Τουρκία και οι προκλήσεις της. Βλέπετε εφικτή την επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών;
Η ευθύνη για την όξυνση των τόνων και την επιδείνωση σχέσεων των δύο χωρών ανήκει αποκλειστικά στη γείτονα. Αμφισβητεί το status quo, όπως έχει διαμορφωθεί στην ευρύτερη περιοχή μας, δεν σέβεται τις βασικές αρχές και αξίες των σχέσεων καλής γειτονίας, ούτε το διεθνές δίκαιο, ενώ χρησιμοποιεί κατά κόρον fake news για να πείσει για τις θέσεις της. Η δική μας θέση δεν έχει αλλάξει. Είμαστε ανυποχώρητοι σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, τη χωρίς όρους παραδοχή του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Αλλά νομίζω ότι και η Τουρκία έχει συνειδητοποιήσει πως οι ανυπόστατοι ισχυρισμοί και η ρητορική όξυνση οδηγούν σε αδιέξοδο. Οπως έχει τονίσει και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τα παράθυρα του διαλόγου είναι ανοιχτά, αλλά οι πόρτες στις προκλήσεις παραμένουν ερμητικά κλειστές. Η Αγκυρα και ο πρόεδρος Ερντογάν, εάν το επιθυμούν πραγματικά, μπορούν να αλλάξουν συμπεριφορά και στη συνέχεια να επανέλθουμε στο τραπέζι του διαλόγου. Η Ελλάδα, ενισχυμένη όσον αφορά τις συμμαχίες αλλά και την αποτρεπτική της δύναμη, είναι εδώ, εγγύηση σταθερότητας στην περιοχή.