Η διαφαινόμενη εκλογική ήττα του (και δη μεγάλη, όπως δείχνουν ακόμη και οι φιλικές προς τον ΣΥΡΙΖΑ εταιρείες δημοσκοπήσεων) προκαλούν πανικό και φυγόκεντρες τάσεις στο κόμμα του Τσίπρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη στο τραπέζι έχει πέσει η πρόταση να αποσυρθεί ο Αλ. Τσίπρας από τις δεύτερες κάλπες του Ιουλίου, εφόσον η διαφορά που θα χάσει από τη ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη είναι πάνω από 5-6 μονάδες.

Ωστόσο, ο ίδιος «βλέπει» διαχειρίσιμη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές και δεν συζητεί, τουλάχιστον ακόμη, να εγκαταλείψει την καρέκλα του αρχηγού, ώστε το κόμμα, όπως του προτείνουν στελέχη της Κουμουνδούρου, να πάει με άλλο «φρέσκο πρόσωπο» στις δεύτερες κάλπες.

Η «πρόταση» θυμίζει λίγο από Σημίτη όταν έδωσε το δαχτυλίδι στον Γιώργο Παπανδρέου, μόνο που αυτός το έκανε λίγους μήνες πριν από τις εκλογές που έλαβαν χώρα τον Μάρτιο του 2004.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο Τσίπρας έχει αποφασίσει, εφόσον υποστεί μεγάλης έκτασης ήττα στις επικείμενες εκλογές, να ανακοινώσει το ίδιο βράδυ εσωκομματικές εκλογές, με τη συμμετοχή όλων των μελών του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη τη χώρα. Στόχος του αφενός να παραμείνει στην ηγεσία της Κουμουνδούρου και αφετέρου να αιφνιδιάσει την εσωκομματική αντιπολίτευση που ούτως ή άλλως θα του ζητήσει τον «λογαριασμό», μπορεί και τα ρέστα...

Υπενθυμίζεται ότι το «Μανιφέστο» την Πέμπτη (11 Μαΐου) είχε αποκαλύψει ότι στελέχη της «Ομπρέλας», σε μυστικές συναντήσεις που έκαναν σε Χαλάνδρι και Βύρωνα, αποφάσισαν να συντάξουν «κείμενο αμφισβήτησης του Τσίπρα» ώστε να το θέσουν προς συζήτηση στον εσωκομματικό διάλογο, αμέσως μετά την (διαφαινόμενη και για πολλούς προεξοφλημένη) ήττα στις εκλογές της 21ης Μαΐου.