Μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, ο οποίος σε δηλώσεις του κατά τη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια σημείωσε ότι η Γερμανία βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας.

Ο Χάικο Μάας ζήτησε να σταματήσει άμεσα κάθε προκλητικότητα και συμπλήρωσε ότι η μικρότερη σπίθα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να προκαλέσει καταστροφή. Σημείωσε δε ότι η Γερμανία θα υποστηρίζει, με όλες της τις δυνάμεις, την διαδικασία διαλόγου πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. “Είδαμε κλιμάκωση τις τελευταίες εβδομάδες και μας προκαλεί μεγάλες ανησυχίες και προβληματισμό. Θα συνεχίσω το ταξίδι μου στην Άγκυρα για να υπάρξει αποκλιμάκωση”, είπε, ανάμεσα σε άλλα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε αναφερόμενος στην Τουρκία ότι «αντί για κινήσεις αποκλιμάκωσης βλέπουμε νέες προκλήσεις» ενώ σημείωσε ότι αυτές οι συμπεριφορές και οι κινήσεις υπονομεύουν την σταθερότητα στην περιοχή και συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Υπογράμμισε δε ότι «η εμμονή στην παραβατικότητα δεν οδηγεί πουθενά».

Επίσης ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών σημείωσε ότι η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο αφορά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και τόνισε ότι το ευρωπαϊκό κεκτημένο χρειάζεται ρωμαλέα υπεράσπιση απέναντι στις δυνάμεις οπισθοδρόμισης.

Ο Νίκος Δένδιας ζήτησε να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία στο επικείμενο Άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών ενώ αναφερόμενος στην προοπτική διαλόγου με τη γείτονα χώρα υπόγραμμισε: «Πολλοί μας συνιστούν διάλογο. Όμως διάλογος δεν υφίσταται υπό το καθεστώς των απειλών».

«Απαραίτητο στοιχείο για διάλογο είναι ένας αξιόπιστος συνομιλητής και ένας σαφές πλαίσιο αναφοράς και το πλαίσιο αναφοράς είναι οι κανόνες διεθνούς δικαίου», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Η συνέχιση της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας το μόνο που κάνει είναι να αποδεικνύει περίτρανα διεθνώς ότι οι αναφορές στο διάλογο και στο διεθνές δίκαιο είναι καθαρά προσχηματικές», ανέφερε και πρόσθεσε ότι οι διαρκείς απειλές της Τουρκίας «είναι ενδεικτικές για τη λανθασμένη αντίληψη που έχει για την ανθρωπότητα του 21ου αιώνα».

«Η εμμονή στην παραβατικότητα δεν οδηγεί στη δημιουργία δικαίου, για την ακρίβεια δεν οδηγεί πουθενά», σημείωσε.

Ο κ. Δένδιας «εξέφρασε τη βεβαιότητα της ελληνικής κυβέρνησης ότι υπό τη γερμανική προεδρία η Ε.Ε. θα εξακολουθήσει να πρεσβεύει προς πάσα κατεύθυνση και στις εξωτερικές της σχέσεις, όπως κάνει και στο εσωτερικό της, το στοιχείο που την καθιστά το ελκυστικότερο σημείο του κόσμου, το πιο φιλόδοξο εγχείρημα στην υπηρεσία της ανθρωπότητας και στο στοιχείο αυτό είναι ο απαρέγκλιτος σεβασμός στο κράτος δικαίου, στους κανόνες του διεθνούς δικαίου, στις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των κρατών».

Υπογράμμισε δε πως το διακύβευμα στην Ανατολική Μεσόγειο υπερβαίνει τα όρια διμερών διαφορών και αφορά ολόκληρη την Ε.Ε., τα κυριαρχικά της δικαιώματα, την ενεργητική της ασφάλεια και την ασφάλεια της Μεσογείου. «Αφορά την αξιοπιστία της Ένωσης και για αυτό και δε χωρούν διπλά σταθμά», τόνισε χαρακτηριστικά.

Το ευρωπαϊκό κεκτημένο «χρειάζεται ρωμαλέα υπεράσπιση απέναντι στις δυνάμεις του αυταρχισμού, της παρανομίας, της αλαζονείας και της οπισθοδρόμησης», σημείωσε ο κ. Δένδιας, είτε η πρόκληση εναντίον του προέρχεται από την Τουρκία, είτε αφορά τη Λευκορωσία.

Ο υπουργός Εξωτερικών συζήτησε ακόμη με τον κ. Μάας την κατάσταση στη Λιβύη. Η Ελλάδα άλλωστε χαιρέτισε από την πρώτη στιγμή την πρόσφατη ανακοίνωση για την κατάπαυση του πυρός, ένα σημαντικό θετικό βήμα προς μια πολιτική λύση μέσω μιας διαδικασίας εθνικής συμφιλίωσης.