Μπορεί ο Μάκης Βορίδης να έχει αποχωρήσει από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εδώ και 16 μήνες έπειτα από μία επιτυχημένη, κατά κοινή ομολογία, θητεία, δεν διστάζει ωστόσο να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον πρωτογενή τομέα, κάθε φορά που αυτό του ζητείται, και από το μετερίζι του υπουργείου Εσωτερικών. Εξάλλου, δεν έκρυψε ποτέ το αμείωτο ενδιαφέρον του για τα δρώμενα στον αγροτικό κόσμο καθώς και την αγάπη του για τον αγροτικό κόσμο.

Μιλώντας σε διαδικτυακή συνάντηση που οργάνωσε και συντόνισε αυτή την εβδομάδα η Γραμματεία Αγροτικών Φορέων και Παραγωγικών Τομέων της Νέας Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή των θεματικών αντιπεριφερειαρχών σχεδόν όλων των Περιφερειών της χώρας για την ανάδειξη, την προβολή και την προώθηση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και τη σύνδεσή τους με τον τουρισμό, ανέδειξε τον κρίσιμο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο «πάντρεμα» αυτών των δύο σημαντικών πυλώνων της ελληνικής οικονομίας.

Ο Βορίδης επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει επικαιροποίηση στη λειτουργία των Αγροδιατροφικών Συμπράξεων, ώστε οι πρωτοβουλίες για την προώθηση μέσω των προγραμμάτων να έχουν και μετρήσιμο αποτέλεσμα. «Με αυτή τη μέθοδο θα γνωρίζουμε που μπορούμε να δώσουμε περισσότερη έμφαση, όσον αφορά τα προϊόντα και τις αγορές του εξωτερικού» ανέφερε σχετικά.

Παράλληλα, πρότεινε τη διοργάνωση ενημερωτικών δράσεων, τόσο προς τους αγρότες σχετικά με τρόπους βελτίωσης της οργάνωσης της παραγωγικής και μεταποιητικής διαδικασίας τους, όσο και προς τους τουριστικούς φορείς για την ανάγκη στήριξης των τοπικών μας προϊόντων, με έμφαση στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας τους.

Ιδιαίτερο βάρος έριξε και στο ζήτημα των αυστηρών ελέγχων, κυρίως για τα προϊόντα Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) όσο και για τα προϊόντα που τελούν υπό το καθεστώς Προστασίας Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.), κάνοντας αναφορά στον σχετικό νόμο που ψηφίστηκε επί θητείας του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την πάταξη του φαινομένου των παράνομων ελληνοποιήσεων.

Τέλος, επανέλαβε για μία ακόμη φορά τη σημασία των έργων αγροτικής οδοποιίας που θα συνδράμουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και υπενθύμισε ότι το έργο των Περιφερειών ενισχύθηκε σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση με την τοποθέτηση γεωτεχνικών υπαλλήλων.

Οι αντιπεριφερειάρχες ζήτησαν από την πλευρά τους να υπάρξουν αλλαγές στο νομικό πλαίσιο των Αγροδιατροφικών Συμπράξεων και δεσμεύτηκαν να αποστείλουν σχετικές προτάσεις, ενώ αναφέρθηκαν και στην ανάγκη επικαιροποίησης του συστήματος των ετικετών των αγροδιατροφικών προϊόντων και τη θέσπιση Επιμελητηρίων αγροτών.