Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Ντόχα του Κατάρ, όπου συμμετέχει στο Doha Forum, είπε ότι «αποκλείεται να δοθούν οι S-400 στην Ουκρανία».
Ο Τσαβούσογλου είπε επίσης ότι η Τουρκία ενεργεί ως μεσολαβητής στον πόλεμο Ουκρανίας και Ρωσίας: “Είμαστε μεσολαβητές και πρέπει να είμαστε ουδέτεροι. Η δουλειά μας είναι να βοηθήσουμε και τις δύο πλευρές να λύσουν αυτό το πρόβλημα. Στο τέλος ο Ζελένσκι και ο Πούτιν είναι εκείνοι που θα πάρουν την απόφαση“.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ουκρανία αντιλαμβάνεται ότι δεν θα γίνει ποτέ μέλος του ΝΑΤΟ. Πολλά μέλη του ΝΑΤΟ είναι κατά της ένταξης της Ουκρανίας και της Γεωργίας, είπε. “Η Ουκρανία δεν έχει καμία ευκαιρία να επιλέξει μεταξύ Δύσης και Ρωσίας. Πρέπει να υπάρξει μια πολιτική ισορροπίας. Είμαστε και εμείς μέλη του ΝΑΤΟ. Εργαζόμαστε μαζί με τη Ρωσία σε πολλά δύσκολα ζητήματα και η Ουκρανία πρέπει να ακολουθήσει μια πιο ισορροπημένη πολιτική“.
“Η σημερινή κατάσταση μας επηρεάζει όλους. Έχουμε άριστες σχέσεις και με τα δύο αντιμαχόμενα μέρη. Υπογράψαμε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ουκρανία. Υπάρχουν δύο χώρες που είναι εταίροι μας στην περίπτωση αυτή. Αυτή η κατάσταση επηρεάζει όλους μας, όχι μόνο εμάς. Πρέπει να βρούμε μια λύση το συντομότερο δυνατό” πρόσθεσε.
“Οι S400 έχουν ήδη φτάσει στην Τουρκία. Κάποιος είπε ότι οι S400 πρέπει να δοθούν στην Ουκρανία. Νομίζω ότι αυτά τα λόγια τα είπαν οι ΗΠΑ. Κάτι τέτοιο είναι εκτός συζήτησης. Η Τουρκία χρειάζεται περισσότερα συστήματα αεράμυνας; Φυσικά και υπάρχουν. Εάν δεν μπορούμε να τα πάρουμε από τους συμμάχους μας, θα στραφούμε σε άλλες πηγές.
Τώρα μπορούμε να παράγουμε περισσότερο από το 70% των αναγκών μας. Θα έχουμε επίσης ένα σύστημα αεράμυνας. Όταν το εξετάζουμε σε αυτό το πλαίσιο, εξακολουθούμε να εργαζόμαστε για άλλες εναλλακτικές λύσεις. Εξετάζουμε κάθε επόμενη επιλογή.
Ωστόσο, η πρώτη μας επιλογή είναι πάντα οι σύμμαχοί μας. Η χώρα μας είναι μια κυρίαρχη χώρα και πρέπει να καλύπτουμε τις ανάγκες μας. Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι η Ευρώπη, αλλά τι θα κάνουμε αν τελικά δεν μας πουλήσουν αυτά που θέλουμε;
Ο Μπόρις Τζόνσον είπε στον Πρόεδρό μας, ότι μπορούμε να καλύψουμε όλες τις ανάγκες μας παίρνοντας από αυτούς, αλλά αυτό δεν συμβαίνει με τις ΗΠΑ και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τι πρέπει να κάνουμε, να περιμένουμε να πειστούν για τις επείγουσες ανάγκες μας;” είπε χαρακτηριστικά.
Για το μεταναστευτικό είπε: “Το είπαμε πριν συμβεί αυτή η κρίση. Η προσφυγική κρίση θα συνεχιστεί. Ο αριθμός των ανθρώπων που εγκαταλείπουν τη χώρα τους θα αυξηθεί”.
Για την Κριμαία και το Ντονμπάς σημείωσε: “Το θέμα πρέπει να δουλευτεί λίγο περισσότερο. Υπάρχει μια προσέγγιση, αλλά και οι δύο πλευρές θα πρέπει να δώσουν λεπτομέρειες. Το Ντονμπάς και η Κριμαία είναι πολύ ευαίσθητα θέματα. Ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται ταυτόχρονα. Εάν καταλήξουν σε συμφωνία θα δημιουργηθεί ένα πιο θετικό περιβάλλον“.
Για το ΝΑΤΟ δήλωσε: “Η Τουρκία είναι πάντα στις πρώτες πέντες χώρες όσον αφορά τις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία είναι στις οκτώ πρώτες μεταξύ των χωρών που συνεισφέρουν στον προϋπολογισμό του ΝΑΤΟ. Υπάρχουν διαφορές απόψεων μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ.
Όσον αφορά τις κοινές δηλώσεις υπήρχαν διαφορές απόψεων σχετικά με τις απαντήσεις που έπρεπε να δοθούν στη Ρωσία, αλλά η Τουρκία είναι σταθερός σύμμαχος του ΝΑΤΟ και θα συνεχίσει να συνεισφέρει.
Έχουμε συνεισφέρει περισσότερο από το 90% των μελών του ΝΑΤΟ. Ως συμμαχία είδαμε τώρα ότι είμαστε πιο ενωμένοι. Το είπε και ο Πρόεδρος Μπάιντεν. Είδαμε με τα μάτια μας αυτή την αλληλεγγύη στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής“.
Πηγή: ertnews