Ως απαράδεκτη και αντιδημοκρατική χαρακτηρίζει τη σύλληψη του υποψήφιου δήμαρχου Χειμάρρας, Φρέντη Μπελέρη, από τις αλβανικές αρχές ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Αλβανίας για τη Σύνδεση και Σταθερότητα, Μανώλης Κεφαλογιάννης. 

Το γεγονός «εγείρει σοβαρά ερωτήματα και προκαλεί έντονη ανησυχία», αναφέρει στην ανακοίνωσή του και προσθέτει ότι «η διαφαινόμενη προσπάθεια εκφοβισμού των ψηφοφόρων του δήμου Χειμάρρας και συνολικά της ελληνικής εθνικής μειονότητας δεν είναι συμβατή για ένα υπό ένταξη κράτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο κ. Κεφαλογιάννης ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει άμεσα σε σχετική ερώτηση προς τον επίτροπο Διεύρυνσης και τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών της ΕΕ ώστε «να ενημερωθούν για τις απαράδεκτες ενέργειες των αλβανικών αρχών». 

Ολόκληρη η δήλωση του προέδρου της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Αλβανίας για τη Σύνδεση και Σταθερότητα, Μανώλη Κεφαλογιάννη, έχει ως εξής: 

«Στην Ευρώπη των Αρχών και των Αξιών, στην Ευρώπη της Δημοκρατίας και της ελευθερίας, η σύλληψη των πολιτικών αντιπάλων της κυβερνητικής εξουσίας είναι απαράδεκτη. Η απαράδεκτη και αντιδημοκρατική σύλληψη του Φρέντη Μπελέρη, υποψήφιου δήμαρχου Χειμάρρας, και δύο συνεργατών του, από τις αλβανικές αρχές παραμονές των δημοτικών εκλογών με μία έωλη κατηγορία εγείρει σοβαρά ερωτήματα και προκαλεί έντονη ανησυχία. Η διαφαινόμενη προσπάθεια εκφοβισμού των ψηφοφόρων του Δήμου Χειμάρρας και συνολικά της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας δεν είναι συμβατή για ένα υπό ένταξη κράτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα προχωρήσω άμεσα σε σχετική ερώτηση προς τον Επίτροπο Διεύρυνσης και τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών για να ενημερωθούν για τις απαράδεκτες ενέργειες των αλβανικών αρχών».