Οι δημοσκοπικές μετρήσεις για τις εκλογές ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ καταγράφουν σημαντικές δυνάμεις της κεντροαριστεράς που αγκαλιάζουν την ελπίδα για ένα μεγάλο ΠΑΣΟΚ. Καταγράφουν επίσης την επιρροή των υποψηφίων στο εθνικό και κομματικό ακροατήριο.
Χθες διεξήχθη ένας σημαντικός πολιτικός διάλογος, στην ERT. Ορισμένα μεγάλα πολιτικά ζητήματα αναδείχθηκαν όπως το εκλογικό σώμα της κάλπης και οι «μετα-κάλπες» πολιτικές για την προοπτική της.
Καθολικό, υπαρξιακό είναι το αίτημα του δημοκρατικού κόσμου το μεγάλωμα της παράταξης. Η δημιουργία κοινωνικού και πολιτικού ρεύματος που θα είναι ισχυρό και ικανό να ανατρέψει τους πολιτικούς συσχετισμούς, αποτελεί το ζητούμενο, στην «μετα-κάλπη» εποχή.
«Καιρόν Γνώθι». Να δούμε τι συμβαίνει όμως γύρω μας με το κεντροαριστερό ακροατήριο στο οποίο στοχεύουμε να αποκτήσουμε ξανά μεγάλο πολιτικό χώρο. Να μιλήσουμε με τη γλώσσα της αλήθειας. Σε ποιο ακροατήριο απευθυνόμαστε, στο εθνικό ή το κομματικό;:
- Σήμερα το εκλογικό σώμα της κεντροαριστεράς εκφράζεται σε όλη την περίοδο της κρίσης από το ΣΥΡΙΖΑ. Η «αριστερείζουσα» πλευρά της κεντροαριστεράς (Μέρα 25 και άλλες αριστερές δυνάμεις) έχει διαχωρίσει τη θέση της από την «κυβερνώσα» κεντροαριστερά.
Βέβαια το εκλογικό σώμα του κομμουνιστικού κόμματος βρίσκεται πέραν της «αριστερίζουσας» αριστεράς.
- Ένα σημαντικό μέρος του εκλογικού σώματος αυτοπροσδιορίζεται είτε ως κεντρώοι ή και κεντροαριστεροί ψήφισε ΝΔ, για να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ.
- Ένα περιορισμένο – παραδοσιακό εκλογικό σώμα της κεντροαριστεράς και σοσιαλδημοκρατίας παραμένει στο ιστορικό ΠΑΣΟΚ, (είτε λέγεται ΚΙΝΑΛ, είτε ΚΙΔΗΣΟ).
Αυτό το εκλογικό σώμα, που αριθμεί περί τις 400 χιλιάδες καταγράφηκε τα τελευταία χρόνια ως εκλογική δύναμη του 8%.
Το κομματικό ακροατήριο μελών και φίλων που ανέδειξε την απελθούσα ηγεσία, εκτός από τα κεντρικά όργανα και τα επιτελεία βρίσκεται σε «αγρανάπαυση». Όλη η δράση του ΚΙΝΑΛ περιστράφηκε γύρω από την δράση της Κ.Ο. Μάλιστα ένα μεγάλο μέρος αυτού του εκλογικού σώματος της τάξης του 60 ακόμη και 70% έκλεινε το μάτι και επιδοκίμαζε τις πολιτικές του κ. Μητσοτάκη.
Αυτή είναι η πραγματικότητα του εκλογικού σώματος της κεντροαριστεράς και η επιρροή του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Ενόψει της ανάδειξης της νέας ηγεσίας προκύπτουν βασικά ερωτήματα, που θα συμβάλουν θετικά ή αρνητικά για την προοπτική της παράταξης:
α. Σε ποιο εκλογικό ακροατήριο απευθύνονται οι υποψήφιοι.
β. Ποιος έχει τις ηγετικές ικανότητες να μεγαλώσει και να δώσει προοπτική στην παράταξη.
γ. Ποια είναι η στρατηγική εξουσίας και το πολιτικό στίγμα, το πρόγραμμα της «μετά – κάλπη» ΠΑΣΟΚ εποχής.
- Από τις θέσεις που έχουν εκφρασθεί από τους υποψήφιους με διάφορες παραλλαγές έχουν εκφρασθεί δύο τάσεις:
Μια καθαρή άποψη του Λοβέρδου, ότι «εγώ απευθύνομαι στο εθνικό ακροατήριο»:
Στους κεντροαριστερούς που ψήφισαν τα τελευταία χρόνια ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τους κεντρώους που ψήφισαν Ν.Δ. ευπρόσδεκτοι όλοι οι πολίτες χωρίς εξαιρέσεις και ελέγχους για το ποιο κόμμα ψήφισαν χθες.
Μια άλλη άποψη με διάφορες παραλλαγές, αλλά με την ίδια βασικά αντίληψη, υποστηρίζουν την «καθαριότητα» της παράταξης από άλλα κέντρα (δεξιά – αριστερά) που θέλουν να εκλέξουν τη νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Συνεπώς υπάρχουν δύο τάσεις που επιλέγουν, είτε το εθνικό εκλογικό ακροατήριο είτε το κομματικό ακροατήριο, όπου οι κομματικοί μηχανισμοί έχουν αντικαταστήσει τη δημοκρατική λειτουργία των οργάνων, όπου βέβαια υφίστανται ακόμη, οργανώσεις πλην της κορυφής.
Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι μόνον η εθνική κάλπη μπορεί να διαμορφώσει συνθήκες επιστροφής της δημοκρατικής παράταξης της εξουσίας. Αν … στην κάλπη με τον κομματικό περίγυρο ο ορίζοντας θα είναι συννεφιασμένος. Δύσκολο να υπερβούμε το μικρόκοσμο, αν δεν ανοίξουμε τη δημοκρατική αγκαλιά μας σε κάθε Έλληνα πολίτη.
Πέραν από τις ηγετικές ικανότητες του κάθε υποψηφίου, υπάρχουν και ορισμένες αναγκαίες προϋποθέσεις για την «μετά κάλπη» εποχή του ΠΑΣΟΚ όπως:
Ποιος και πώς δίνει τις κοινοβουλευτικές μάχες;
- Η στρατηγική εξουσίας απαιτεί την καθημερινή παρουσία στις πολιτικές μάχες στο Κοινοβούλιο. Το κοινοβουλευτικό πεδίο συμβολικά και ουσιαστικά θα συμβάλλει στο μεγάλωμα ή στη στασιμότητα της παράταξης.
Ποιο οργανωμένο κόμμα θα δώσει τις καθημερινές μάχες;
- Η προγραμματική συμφωνία του ΠΑΣΟΚ στον 21ο αιώνα, για οικονομική και κοινωνική ανάμειξη της Περιφέρειας και της Υπαίθρου, απαιτεί διαρκή κοινωνικό και αναπτυξιακό διάλογο με την Τ.Α – Περιφέρεια – Επιμελητήρια και τις παραγωγικές δυνάμεις.
Ποια ηγετική φυσιογνωμία (με γνώση, εμπειρία κ.ά.) μπορεί να εμπνεύσει τη συσπείρωση του δημοκρατικού κόσμου;
Όποιος από τους υποψήφιους εκπληρώνει αυτές τις προϋποθέσεις αντικειμενικά με τις ηγετικές του ικανότητες μπορεί και να μεγαλώσει την παράταξη και να την οδηγήσει στην εξουσία.
Ποιος με καθαρό πολιτικό λόγο, θα ασκήσει δομική αντιπολίτευση;
- Οι ανάγκες της πατρίδας και των πολιτών πρέπει να εκφράζονται με καθαρό πολιτικό λόγο που θα ανατρέψει τις διχαστικές αντιλήψεις και τις επικοινωνιακές «κοκορομαχίες». Προκομματικό πεδίο για τη διαμόρφωση ενός νέου πολιτικού πολιτισμού είναι το Κοινοβούλιο.
Η ιεράρχηση των αναγκών και η πολιτική έκφρασή τους με ρεαλιστικές πολιτικές στη βάση των αρχών και αξιών της σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς θα αποτελέσουν το μεγάλο προσκλητήριο για τη μεγάλη παράταξη.
Το να αφουγκρασθεί κανείς τη φωνή της κοινωνίας για Ασφάλεια, Σταθερότητα και Βεβαιότητα για το μέλλον, είναι προσόν και συνθήκη αναγκαία και ικανή για να φέρει το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.
Όλοι οι υποψήφιοι έδωσαν δείγματα γραφής και απαντήσεις στην πρώτη δημόσια πολιτισμένη συζήτησή τους. Βρισκόμαστε όμως στην αρχή χωρίς να έχουν δοθεί καθαρές απαντήσεις στα ερωτήματα που θέσαμε.
Προσωπικά τα τελευταία χρόνια πίστεψα ότι δημιουργείται πολιτικός χώρος για να κάνει μια νέα αρχή το ΠΑΣΟΚ. Οι «μετα-κάλπη» πολιτικές και στρατηγικές που είναι το επόμενο κρίσιμο βήμα δεν έχουν αναδειχθεί. Οι μάχες στη Βουλή και την κοινωνία γρήγορα μπορούν να αναδείξουν το ΠΑΣΟΚ σε δύναμη εξουσίας. Να κυριαρχήσει ιδεολογικά και πολιτικά με τις πολιτικές του θέσεις.
Συνεπώς, στην κάλπη της Κυριακής πρέπει να επιλέξουμε το εθνικό πεδίο για προσκλητήριο και συμμετοχή. Να υπερβούμε το σημερινό, κομματικό, ασύνταχτο δημοκρατικά, ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.