Πέντε από τους έξι ανθυποψήφιους για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, θα ζητήσουν από τη διοίκηση της ΕΡΤ να διοργανώσει debate με τους όρους που είχε διεξαχθεί η αντίστοιχη αναμέτρηση του 2017, όπως τόνισε ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, επιβεβαίωσε τις σχετικές πληροφορίες.

«Αυτοί οι όροι πρέπει να επαναληφθούν, δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα. Θα συμμετάσχω στο διάλογο, γιατί ο διάλογος είναι ζωογόνος, είναι αυτό που χρειάζεται η παράταξή μας. Δεν είμαστε αντίπαλοι, δεν είμαστε από διαφορετικά κόμματα, είμαστε ανθυποψήφιοι από το ίδιο κόμμα. Στις 6 Δεκεμβρίου θα είμαστε μαζί, αλίμονο εάν στις 5 δεν μπορούμε να συζητάμε. Λυπάμαι που από την πλευρά κάποιων έχουμε αυτή την καθυστέρηση και τη διαδικασιολογία για την οποία δεν θέλω να συνεχίσω να συζητώ. Δεν συμμετέχω σε αυτό. Δημόσιος διάλογος επί της διαδικασίας δεν νοείται, δεν ενδιαφέρουν κανέναν», ανέφερε. «Εάν χάσω, συνεχίζω στο κόμμα μου, όπως το έκανα και το 2015», ξεκαθάρισε ο ίδιος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «θα κάνω ό,τι θέλει ο κόσμος, όχι ότι θέλω εγώ. Μη ψάχνετε σε μένα λόγους διάσπασης, εγώ έχω βιογραφικό ενότητας, θα το υποστηρίξω και αυτή τη φορά».

Ερωτηθείς για τα σενάρια περί συνεργασιών του ΚΙΝΑΛ μετά τις επόμενες εκλογές, επεσήμανε ότι «από τα δεξιά δεν τίθεται τέτοιο θέμα, και κανείς από τους 6 υποψηφίους δεν μιλά για συγκυβέρνηση με τη ΝΔ». «Από τα αριστερά το έχει θέσει ο κ. Τσίπρας για αυτό έχει ξεκινήσει μια συζήτηση. Εγώ έχω πει ότι η εκλογή μου θα σημάνει το τέλος αυτών των σεναρίων, που είναι και εφιαλτικά από ένα σημείο και μετά για τον ελληνικό λαό».

Αναφορικά με τη στάση του σε περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και εάν δεν προκύψει αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές, ο κ. Λοβέρδος ζήτησε να τεθεί αυτός ο προβληματισμός στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς «εμείς θα έχουμε υπερδιπλάσια πολιτική δύναμη μετά τις εκλογές και συνεπώς το ερώτημα θα διαιρείται δια του 3». Προέβλεψε, δε, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει την τέταρτη ήττα του στις επόμενες εκλογές, και στο δεύτερο γύρο θα πηγαίνει για πέμπτη ήττα.


Ο πρώην υπουργός, χαρακτήρισε «πολιτική επιλογή» και όχι «επίδειξη δύναμης» τη στάση του στη Βουλή, όπου υπεψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, σε αντίθεση με τους άλλους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ που δήλωσαν «παρών».

«Δεν θα δεχόμουν σε καμία περίπτωση ότι σε ένα τέτοιο σχέδιο νόμου να ακουστεί ότι εγώ ψήφισα “παρών”, το θεωρώ ό,τι το χειρότερο θα μπορούσα να κάνω. Πιστεύω ότι με τον τρόπο μου που ήταν πολύ ευθύς και άμεσος, ξεκαθάρισα τα πράγματα. Δεν δέχομαι ούτε “μύγα στο σπαθί μου” σε σχέση με αυτό το θέμα. Θα άκουγε το κόμμα μου έναν καταιγισμό κριτικής, ότι σε αυτό το κρισιμότατο θέμα πήγε “απέναντι”. Γιατί το παρών απέναντι είναι. Δεν ψηφίζεις. Ούτε καν το συζητάω», επεσήμανε.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, δεν μπορούσε να δηλώσει «παρών» στην αυστηροποίηση των ποινών, όταν «χύνεις κροκοδείλια δάκρυα στις τηλεοράσεις για τα εγκλήματα που αποκαλύπτονται», όταν «η αείμνηστη αρχηγός σου λέει στη ΝΔ γιατί αργείς», και όταν το ίδιο λέει και «η τομεάρχης σου επί της Δικαιοσύνης Νάντια Γιαννακοπούλου, όταν συναντά τον υπουργό Δικαιοσύνης στη Βουλή». « Έδωσα το μήνυμα ότι το κόμμα αυτό του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, θα είναι δίπλα στον πολίτη», πρόσθεσε, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις διατάξεις του νομοσχεδίου με τις οποίες διαφώνησε και εξέφρασε την αντίθεση του από το βήμα της Βουλής.

«Εγώ άλλωστε έχω πει και στην πολιτική διακήρυξη της υποψηφιότητάς μου, πως όταν και εάν εκλεγώ, η στάση του κόμματός μας απέναντι σε θέματα ασφάλειας, μετανάστευσης, γραφειοκρατίας, θα αλλάξει άρδην. Ήταν χθες μια πρώτη ευκαιρία, θα το έκανα αυτό ανεξαρτήτως εάν βρισκόμασταν ή όχι σε προεκλογική περίοδο», ξεκαθάρισε ο κ. Λοβέρδος.

Πηγή: ΕΡΤ