Στα 850 εκατ. ευρώ ανέρχεται το ποσό των κρατικών δανείων που δεν θα επιστρέψουν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες από το πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής 4 και 5.

Συνολικά οι επιχειρήσεις μικρές και μεγάλες, μηχανικοί, δικηγόροι κ.λπ. που πλήττονται από την πανδημία και βρίσκονται στους 522 ΚΑΔ αλλά και όσες έχουν κλείσει με κρατική εντολή μπορούν να συμμετάσχουν στα κρατικά δάνεια συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ εκ των οποίων το 50% δεν επιστρέφεται.

Το συνολικό πακέτο των μέτρων που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός και αεξειδίκευσε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας μετά το νέο lockdown, ανέρχεται στο ποσό των 3,3 δισ. ευρώ (επιπλέον 1 δισ. από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν το περασμένο Σάββατο), ενώ συνολικά μέχρι σήμερα έχουν ληφθεί μέτρα που ξεπερνούν το 6% του ΑΕΠ. Οπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, «τα δημοσιονομικά μέτρα στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, κατά μέσον όρο, ανέρχονται στο 4% του ΑΕΠ για το 2020, ενώ στην Ελλάδα, αυτά τα μέτρα έχουν ήδη ξεπεράσει το 6% του ΑΕΠ». Οι εξελίξεις, όπως είπε, επιβεβαιώνουν ότι πρέπει να διατηρούμε και επαρκές «οπλοστάσιο», ειδικά όταν γνωρίζουμε ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα αργήσει. Σήμερα τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται στα 37,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 50% «χτίστηκε» το τελευταίο έτος, από τις εκδόσεις ομoλόγων, τα έντοκα γραμμάτια και τα SMPs και ANFAs ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

To πακέτο των μέτρων ύψους 3,3 δισ. ευρώ κατανέμεται ως εξής:

1. 890 εκατ. ευρώ στους εργαζομένους.
2. 360 εκατ. ευρώ στους ανέργους.
3. 1,7 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις.
4. 300 εκατ. ευρώ αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων.

Επιχειρήσεις

• Επιστρεπτέα προκαταβολή. Διευρύνεται η λίστα των επιχειρήσεων που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4, συνολικού ύψους 1 δισ. Οι επιχειρήσεις που κλείνουν με κρατική εντολή, δικαιούνται να συμμετάσχουν στο χρηματοδοτικό σχήμα, ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου τους, ενώ λαμβάνουν κατ’ ελάχιστο 2.000 ευρώ. Για τις περιπτώσεις αυτές οι μεν ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους θα λάβουν σταθερό ποσό 2.000 ευρώ ανεξαρτήτως μαθηματικού τύπου, για τις δε υπόλοιπες επιχειρήσεις ισχύει ο μαθηματικός τύπος, με κατώτατο όριο τις 2.000 ευρώ. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν και όλες οι ατομικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως εάν απασχολούν εργαζομένους ή έχουν ταμειακή μηχανή, υπό την προϋπόθεση ότι παρουσιάζουν μείωση τζίρου 20% τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 και έχουν ελάχιστο τζίρο 300 ευρώ. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν και οι νέες επιχειρήσεις, ενώ οι ατομικές (μηχανικοί δικηγόροι κ.λπ.) χωρίς εργαζομένους θα λάβουν ποσό 1.000 ευρώ στην επιστρεπτέα προκαταβολή. Οι ίδιοι όροι ισχύουν και για την επιστρεπτέα προκαταβολή 5, ύψους 700 εκατ. ευρώ, που θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2021, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το μέτρο θα συνεχισθεί και, όπως όλα δείχνουν, θα υπάρχει και επιστρεπτέα προκαταβολή 6.

• Αναστολή ΦΠΑ. Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με κρατική εντολή, στις οποίες εκτός από την εστίαση περιλαμβάνεται πλέον το λιανεμπόριο και άλλες δραστηριότητες, παρέχεται δυνατότητα αναστολής καταβολής του ΦΠΑ, που κανονικά καταβάλλεται τον Νοέμβριο, μέχρι τις 30 Απριλίου 2021. Η εν λόγω οφειλή θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο, ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%, από τον Μάιο του 2021 και έπειτα. Το κόστος υπολογίζεται στα 230 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι όλες οι επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα υποχρεούνται να καταβάλουν τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ στο τέλος του μήνα, καθώς δεν προβλέπεται καμία αναστολή.

• Αναστολή καταβολής δόσεων ρυθμίσεων. Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με κρατική εντολή, στις οποίες περιλαμβάνεται πλέον το λιανεμπόριο και άλλες δραστηριότητες, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, που κανονικά πληρώνονται στα τέλη Νοεμβρίου. Η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος της ισχύουσας ρύθμισης. Το κόστος υπολογίζεται στα 66 εκατ. ευρώ.

• Δόσεις δανείων.  Συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων, με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, σε συνεννόηση με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών, έως το τέλος του έτους.

• Επιταγές. Παράταση πληρωμής των επιταγών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σχεδιάζει να παρατείνει την αναστολή πληρωμής των επιταγών σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας που πλήττονται περισσότερο. Το μέτρο θα αφορά τις επιχειρήσεις που κλείνουν με κρατική εντολή και στον κλάδο του τουρισμού. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση σχεδιάζει τη μη ένταξη στον Τειρεσία των επιταγών που θα μείνουν εκτός αναστολής.

Ενοίκια

Ολες οι επιχειρήσεις που πλήττονται, σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, σε όλη την Ελλάδα, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα. Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, αλλά και για τη φοιτητική κατοικία των παιδιών τους ανά την επικράτεια. Αλλάζει ωστόσο ο τρόπος κάλυψης των ιδιοκτητών ακινήτων. Από τον μήνα Νοέμβριο, για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα, το 50% της ζημίας τους δεν θα συμψηφίζεται με τις φορολογικές υποχρεώσεις τους, όπως προβλέπεται μέχρι σήμερα, αλλά θα καταβάλλεται άμεσα στους δικαιούχους, και θα πιστώνεται απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους. Για παράδειγμα, κάποιος ιδιοκτήτης που είχε ζημία από ενοίκια ύψους 500 ευρώ θα του επιστρέφονται άμεσα 250 ευρώ στον λογαριασμό του. Οπως αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ, με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση αποδέχθηκε επιτέλους το βασικό αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ για επιστροφή του 50% των απωλειών κάθε ιδιοκτήτη, μέσω άμεσης επιδότησής του και όχι φορολογικού συμψηφισμού.

Πηγή: kathimerini.gr