«Προστατεύουμε την οικονομία μας», σε δύσκολους διεθνώς καιρούς, ανέφερε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Λιζ Τρας στο κοινοβούλιο, ερωτηθείσα για την αναταραχή στις χρηματοοικονομικές αγορές που προκλήθηκε ύστερα από την ανακοίνωση του μίνι προϋπολογισμού του υπουργείου Οικονομικών τον περασμένο μήνα.

«Ως αποτέλεσμα των ενέργειών μας, θα δούμε υψηλότερη ανάπτυξη και χαμηλότερο πληθωρισμό» εκτίμησε, δηλώνοντας ότι θα εμμείνει στη δέσμευση να απέχει από μειώσεις των δημοσίων δαπανών, δεχόμενη ερωτήσεις για το πώς η κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει τις σχεδιαζόμενες μειώσεις φόρων.

Ερωτηθείσα από τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ στο Κοινοβούλιο για το εάν θα εμμείνει στη δέσμευση που ανέλαβε κατά τη μάχη διαδοχής για την ηγεσία των Συντηρητικών ότι δεν σχεδιάζει μειώσεις των δημοσίων δαπανών, η Τρας δήλωσε: «Απολύτως, απολύτως».

«Αυτό που θα διασφαλίσουμε είναι ότι μεσοπρόθεσμα το χρέος μειώνεται, όμως αυτό δεν θα το κάνουμε με τη μείωση των δημοσίων δαπανών, αλλά με τη διασφάλιση ότι τα χρήματα του δημοσίου δαπανώνται σωστά ».