Ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ ζήτησε δύο ημέρες για να συζητήσει με τους αρχηγούς των φυλών, που υποστηρίζουν τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ), το τελικό κείμενο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στην Μόσχα, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Ο διοικητής του ΛΕΣ στρατάρχης Χαφτάρ είδε θετικά το τελικό κείμενο της συμφωνίας, όμως πριν από την υπογραφή του ζήτησε δύο εικοσιτετράωρα για να συζητήσει το κείμενο με τους ηγέτες των φυλών που υποστηρίζουν τον ΛΕΣ», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Το ρωσικό υπουργείο υπενθύμισε ότι το σχέδιο της τελικής συμφωνίας έχει υπογραφεί από τον επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας Φαέζ Σάρατζ και από τον πρόεδρο του Ανώτατου Κρατικού Συμβουλίου της Λιβύης Χάλεντ Αλ-Μίσρι.
Τέλος το ρωσικό υπουργείο Άμυνας προσέθεσε ότι η συνεργασία που άρχισε στην ρωσική πρωτεύουσα θα συνεχισθεί «καθώς ο όγκος των συσσωρευμένων ενδολιβυκών προβλημάτων απαιτεί επίπονη δουλειά όσον αφορά στην διαμόρφωση σταθμισμένων και αμοιβαία αποδεκτών για όλες τις πλευρές αποφάσεων».
Το Γαλλικό πρακτορείο μεταδίδει εξάλλου από τη Μόσχα πως το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διαβεβαίωσε ότι η χθεσινή συνάντηση στη Μόσχα των δύο Λίβυων αντιπάλων κατέληξε «στην σύναψη μιας κατ’αρχήν συμφωνίας μεταξύ των εμπολέμων για να διατηρηθεί και να παραταθεί επ’ αόριστον η κατάπαυση των εχθροπραξιών»
Μόλις χθες Δευτέρα 13/1 ο Χαφτάρ, εγκατέλειψε τη Μόσχα χωρίς να υπογράψει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) του πρωθυπουργού Φάγεζ ας Σάρατζ.
Οι Χαφτάρ και Σάρατζ ταξίδεψαν στη ρωσική πρωτεύουσα για συνομιλίες με τη μεσολάβηση των κυβερνήσεων της Ρωσίας και της Τουρκίας. Ο Χαφτάρ είχε ζητήσει περισσότερο χρόνο για να εξετάσει το προσχέδιο του κειμένου της συμφωνίας.
Έντονη διπλωματική κινητικότητα υπήρξε τις προηγούμενες μέρες από τις μεγάλες δυνάμεις προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία μόνιμης κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη.
Γιατί δεν υπεγράφη η συμφωνία
Αγκάθι στη συμφωνία υπήρξε η απαίτηση του Ταγίπ Ερντογάν για άμεση απόσυρση των στρατευμάτων του Χαλίφα Χαφτάρ από τα περίχωρα της Τρίπολης. Ο Λίβυος στρατάρχης ξεκαθάρισε πως ο στρατός του βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, ενώ επέκρινε την Τουρκία για την εμπλοκή της στα εσωτερικά θέματα της χώρας του και για την υποστήριξη προς τον Σάρατζ.
Ο Σάρατζ στήριξε τον Ερντογάν και συνέχισε να απαιτεί την άμεση αποχώρηση των αντίπαλων δυνάμεων, κάτι που οδήγησε τις συνομιλίες σε αδιέξοδο.
Η αποχώρηση του Χαφτάρ από τη Μόσχα θέτει υπό αμφισβήτηση τη διεθνή σύνοδο για τη Λιβύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στο Βερολίνο, που η γερμανική κυβέρνηση ήλπιζε να οργανώσει εντός του Ιανουαρίου. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ πήγε στη Μόσχα το Σάββατο για να εξασφαλίσει την υποστήριξη του Πούτιν.
Με αυτές τις εξελίξεις ο Χαφτάρ φαίνεται πως θα συνεχίσει τη μάχη για να βγάλει από τον πολιτικό χάρτη τον αντίπαλό του, Σάρατζ.
Η αντίδραση Ερντογάν
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε να «δώσει ένα μάθημα» στον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, αν αυτός επαναλάβει τις επιθέσεις του εναντίον της κυβέρνησης της Τρίπολης μετά την αποχώρησή του από τη Μόσχα χωρίς να υπογράψει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που είχε τεθεί εκεί προς διαπραγμάτευση.
«Δεν θα διστάσουμε ποτέ να δώσουμε στον πραξικοπηματία Χαφτάρ το μάθημα που του αξίζει, αν συνεχίσει τις επιθέσεις του εναντίον της νόμιμης διοίκησης και εναντίον των αδελφών μας στη Λιβύη», δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον των βουλευτών του κόμματός του.
«Είναι καθήκον μας να προστατεύσουμε τους συγγενείς μας στη Λιβύη», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας πως η Τουρκία έχει βαθείς ιστορικούς και κοινωνικούς δεσμούς με τη χώρα αυτή της βόρειας Αφρικής.
Ο Ερντογάν είπε ακόμη πως ο «πραξικοπηματίας Χαφτάρ δραπέτευσε» από τη Μόσχα, αφού οι ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξάγονταν εκεί ανάμεσα στον ίδιο και τον επικεφαλής της κυβέρνησης με έδρα την Τρίπολη Φάγεζ αλ-Σάρατζ απέτυχαν να οδηγήσουν σε μια επ’ αόριστον εκεχειρία για τον τερματισμό της σύγκρουσης.
Οι εχθροπραξίες συνεχίζονται
Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε ότι οι εχθροπραξίες ξανάρχισαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, νότια της Τρίπολης.
Παράλληλα το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μετέδωσε ότι ο ΛΕΣ διατράνωσε μέσω Facebook πως είναι «έτοιμος και αποφασισμένος» να επιτύχει τη «νίκη» στην αναμέτρηση με τις παραστρατιωτικές οργανώσεις που δηλώνουν πίστη στην ΚΕΣ.
Το ρωσικό ΥΠΕΞ διαβεβαίωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS πως η Μόσχα συνεχίζει να συνεργάζεται με τα αντιμαχόμενα μέρη στη Λιβύη για τη «διευθέτηση» της κρίσης.