Σειρά μέτρων στήριξης σε συνταξιούχους, αγρότες και φορολογούμενους ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από την Κοζάνη, σε συνένευξη Τύπου.
Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε σχήμα από 36 έως 72 δόσεις για νέες οφειλές συνεπών δανειοληπτών, το οποίο θα ανακοινωθεί αύριο, οπότε και θα γίνει η εξειδίκευση των νέων ρυθμίσεων από το Οικονομικό Επιτελείο της κυβέρνησης. Επίσης, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, για όλους όσοι επιδιώκουν να αναβιώσουν τη συμμετοχή τους σε παλαιότερα σχήματα δόσεων θα μπορούν να το κάνουν μέσω της καταβολής δύο μηνιαίων δόσεων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την παροχή έκτακτου βοηθήματος ύψους από 200 έως 300 ευρώ στους συνταξιούχους που δεν είδαν αυξήσεις στις συντάξεις τους λόγω προσωπικής διαφοράς. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ζήτημα της στελέχωσης των νοσοκμείων, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση δουλεύει σημαντικά στον τομέα αυτό. Χαρακτήρισε δε βαθιά υποκριτική τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των πλειστηριασμών, υπογραμμίζοντας ότι ως κυβέρνηση νομοθέτησε την κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και γίνονταν πλειστηριασμοί επί των ημερών της.
Έκτακτο βοήθημα
Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός είπε ότι «Θα υπάρξει ένα έκτακτο βοήθημα για τους συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση στις συντάξεις τους από την 1/1/23» . «Θα είναι μεταξύ 200 και 300 ευρώ, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης που λαμβάνει ο καθένας» συμπλήρωσε. «Η παροχή θα δοθεί εφάπαξ και εκτιμούμε θα προσεγγίσει συνολικά τα 300 εκ. ευρώ», ωστόσο, όπως τόνισε η οικονομία μας αναπτύσσεται καλύτερα από προσδοκώμενο και είναι υπολογισμένο το δημοσιονομικό κόστος για την παροχή αυτή.
Στην πρώτη ερώτηση που δέχθηκε και αφορούσε τα αναπτυξιακά έργα στη Δυτική Μακεδονία, ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι υπάρχει ήδη σχέδιο για τη μετά τον λιγνίτη εποχή. Καταλαβαίνω ότι μπορεί να υπάρχει καχυποψία, είπε και παρέθεσε τα δεδομένα που ισχύουν για την περιοχή. Θέλω να βλέπω ευκαιρίες, όχι προβλήματα, είπε και αναφέρθηκε στην επίκεψή του σε οινοποιείο της περιοχής ως παράδειγμα ανάπτυξης. Και η Δυτική Μακεδονία μπορεί να γίνει κέντρο τεχνολογιών του μέλλοντος, είπε. Φεύγω πιο αισιόδοξος από τη Δυτική Μακεδονία βλέποντας ότι ένα μέρος της λογικής καχυποψίας έχει ξεπεραστεί.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως ένα από τα κρίσιμα ζητήματα για το ΕΣΥ είναι η προσέλκυση γιατρών σε συγκεκριμένες ειδικότητες σε περιφερειακά νοσοκομεία και αναγνώρισε πως τα κίνητρα που έχουν δοθεί δεν επαρκούν για να πειστούν γιατροί να έρθουν να στελεχώσουν θέσεις. Ανέφερε ακόμη πως η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα νέο σχέδιο για το «πώς να στελεχώσουμε περιφερειακή νοσοκομεία σε ειδικότητες που είναι κρίσιμες» σημειώνοντας πως «σύντομα θα μπορέσουμε να κάνουμε εξαγγελίες». Διαβεβαίωσε πως το ζήτημα της στελέχωσης των περιφερειακών νοσοκομείων είναι πρώτη προτεραιότητα και θα αποτελέσει πυλώνα για το νέο ΕΣΥ εφόσον – όπως είπε – οι πολίτες εμπιστευθούν ξανά τη Ν.Δ.
Ανοιχτή η πόρτα διαλόγου με την Τουρκία
«Ποτέ δεν έκλεισα την πόρτα του διαλόγου με την Τουρκία» τόνισε ο πρωθυπουργός σε άλλο σημείο, απαντώντας στην ερώτηση, αν ο σεισμός στην Τουρκία και η βοήθεια που έσπευσε άμεσα να δώσει η χώρα μας, βοήθησαν στην βελτίωση των σχέσεων, κάτι που αποδείχθηκε και από τις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Κρατώ τη δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι τα πράγματα, μπορεί να γίνουν καλύτερα, καταλαβαίνω, όμως και την επιφυλακτικότητα κάποιων ότι μπορεί να γυρίσουμε στις κακές συνήθειες του παρελθόντος, ελπίζω και εύχομαι να μην γίνει αυτό» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Εγώ ουδέποτε έκλεισα την πόρτα στο διάλογο. Στην Τουρκία γνωρίζουν πως η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει αποκτήσει πλέον βάθος και περιεχόμενο. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενισχύεται αποτρεπτικά, κάτι, που δε στρέφεται κατ’ ανάγκη κατά της Τουρκίας»
«Μακάρι να προκύψει κάτι θετικό» επανέλαβε και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Τουρκία με βοήθεια, ξέρουμε ότι έχει ανάγκες ο λαός της. Θα είμαστε παρόντες και στην προσπάθεια ανοικοδόμησης την επόμενη ημέρα.