Την ξεκάθαρη θέση ότι η Ελλάδα δεν θα ανεχτεί  παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων επανέλαβε εκ νέου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε απάραδεκτο το γεγονός ότι η Τουρκία εξέδωσε Νavtex για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και  το Barbaros  βρίσκεται ήδη στην Κύπρο.“Είναι έμπρακτη συνέχεια της παραβατικής συμπεριφοράς της”, υπογράμμισε.  Επανέλαβε δε ότι η  Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει αταλάντευτα την Κυπριακή Δημοκρατία, τόσο στην προσπάθειά της να λυθεί το Κυπριακό, όσο και στην προσπάθειά της να αντιμετωπιστεί η τουρκική  παραβατικότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα το πρωί, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη.

Ο Στέλιος Πέτσας επανέλαβε την πάγια εθνική θέση ότι θέλουμε το διάλογο για τη διευθέτηση της μιας και μόνης ελληνοτουρκικής εκκρεμότητας που αφορά στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών. “Θέλουμε να υπάρξει – όπως έγινε και με την Ιταλία – οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών”, τόνισε.

Συνέχισε λέγοντας ότι “η Άγκυρα έκανε ένα θετικό βήμα, με την αποκλιμάκωση που ανακοίνωσε σε σχέση με την παράνομη Navtex της 21ης Ιουλίου. Απαιτείται, όμως, συνέχεια και συνέπεια, προσήλωση στις αρχές καλής γειτονίας και σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα στη Σύμβαση των Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Δυστυχώς, όμως, την ίδια ώρα, η Τουρκία εξέδωσε Νavtex για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και  το Barbaros  βρίσκεται ήδη στην Κύπρο. Και αυτό είναι απαράδεκτο. Είναι έμπρακτη συνέχεια της παραβατικής συμπεριφοράς της”.

Αναδρομικά συνταξιούχων: Πλήρως, όλους, εφάπαξ

Σε ό,τι αφορά την καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους ο Στέλιος Πέτσας υπογράμμισε ότι τρειςλέξεις χαρακτηρίζουν την κυβερνητική απόφαση: Πλήρως, όλους, εφάπαξ.

Με την απόφασή της, τόνισε, η κυβέρνηση εξάντλησε όλα τα περιθώρια. Έλαβε υπόψη της την αρχή της αναλογικότητας και της διαγενεακής αλληλεγγύης. Υιοθέτησε κριτήρια που αφορούν: τις δημοσιονομικές δυνατότητες του Κράτους, τη δίκαιη αντιμετώπιση των νέων συνταξιούχων που λαμβάνουν χαμηλότερες συντάξεις,  τη στήριξη των εργαζομένων, ο κόπος των οποίων χρηματοδοτεί το ασφαλιστικό σύστημα.

“Οτιδήποτε διαφορετικό θα ήταν άδικο, ιδίως για τις νέους μας”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα και σε ό, τι αφορά την απόφαση για τα αναδρομικά, ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε:

-Πρώτον: Η Κυβέρνηση, παρά την κρίση της πανδημίας, συμμορφώνεται πλήρως με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Και έτσι – με την τροπολογία που ψηφίστηκε χθες – βάζει τέλος στην αγωνία εκατομμυρίων συνταξιούχων σχετικά με τα αναδρομικά τους.

-Δεύτερον: Καλύπτει όλους τους συνταξιούχους που υπέστησαν περικοπές, καθώς η ρύθμιση είναι οριζόντια. Περιλαμβάνει, δηλαδή, όχι μόνο αυτούς που είχαν προσφύγει δικαστικά, αλλά και αυτούς που δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη.

-Και τρίτον: Πρόκειται να καταβάλει εφάπαξ, μέχρι το τέλος του χρόνου, τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις στους συνταξιούχους τόσο του δημόσιου, όσο και του ιδιωτικού τομέα, διαθέτοντας για το σκοπό αυτό 1,4 δις ευρώ περίπου.

Στο σημείο αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θύμισε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη στηρίξει πολλαπλώς τους απόμαχους της εργασίας. Ανέφερε συγκεκριμένα:

– Δόθηκαν πραγματικές αυξήσεις, σε 500.000 κύριες και 250.000 επικουρικές συντάξεις αναδρομικά.

– Αυξήθηκαν, οι συντάξεις χηρείας, στο 70%, από 50% που ίσχυε.

– Αυξήθηκαν, οι προσωρινές συντάξεις, στο 80%, από 50%.

-Αυξήθηκαν, οι καταβαλλόμενες συντάξεις όσων συνταξιούχων εργάζονται, στο 70%, από 30% που ίσχυε.

– Απαλλάχθηκαν οι αναπηρικές συντάξεις από την εισφορά αλληλεγγύης.

– Ειδικά για τους αγρότες μας, θεσπίστηκε ένα γενναίο πλαίσιο 12 παρεμβάσεων για τη στήριξη των συνταξιούχων του ΟΓΑ.

Κορωνοϊός: Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε

Σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό, ο Στέλιος Πέτσας επανέλαβε ότι ότι η Ελλάδα παραμένει σε πολύ καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση από πολλές άλλες χώρες, ωστόσο υπάρχει αύξηση κρουσμάτων, ιδίως στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, που οφείλεται σε απαράδεκτα φαινόμενα  συναθροίσεων, συνωστισμού και χαλάρωσης στην τήρηση των μέτρων ατομικής προφύλαξης.

Μπροστά σε όλα αυτά, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η κυβέρνηση εντατικοποίησε τους ελέγχους. Συγκεκριμένα, χθες έγιναν από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, την Ελληνική Αστυνομία και την Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή 1.178 έλεγχοι σε όλη την Ελλάδα, διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 97 περιπτώσεις και επιβλήθηκαν 110 πρόστιμα συνολικού ύψους 26.200 ευρώ.

Θύμισε την απόφαση για επέκταση την υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε πολλούς άλλους χώρους και κάλεσε να πούμε όχι σοτ συνωστισμό, να κρατάμε αποστάσεις και να τηρούμε τις συστάσεις των ειδικών. “Αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε”, κατέληξε.

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό

Στο μεταξύ έκτακτη σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας πραγματοποιείται υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με το ενδεχόμενο λήψης αυστηρότερων μέτρων να είναι ανοιχτό.

Σε απάντησή του για το ενδεχόμενο τοπικών lockdown, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, πάντως, είπε ότι «όλα αυτά είναι μέσα στη φαρέτρα μας για να αντιμετωπίσουμε πιθανή εξάπλωση του κορωνοϊού. Αναπροσαρμόζουμε το σχέδιο μας και λαμβάνουμε όποιο μέτρο απαιτείται έχοντας υπόψη την εισήγηση των ειδικών για να αναχαιτίσουμε τον κορωνοϊό και να προστατέψουμε την κοινότητα από τον κορωνοϊό”.

Στη σύσκεψη συμμετέχουν ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο Υφυπουργός, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο επικεφαλής της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο Κίμων Δρακόπουλος, Καθηγητής Επιστήμης των δεδομένων.

Αξιοποίηση και όχι σπατάλη των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

Σε ό,τι αφορά το το Ταμείο Ανάκαμψης και την οικονομική δύναμη πυρός που παρέχουν αυτό και το Δημοσιονομικό Πλαίσιο της νέας Προγραμματικής Περιόδου, ύψους περίπου 72 δις ευρώ, ο Στέλιος Πέτσας είπε: “Τους πόρους αυτούς δεν θα τους σπαταλήσουμε, θα τους επενδύσουμε για να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα”.

Στο πλαίσιο αυτό “αποτελεί, λοιπόν, μείζονα πρόκληση, και συνάμα ιστορική ευκαιρία, να διαμορφώσουμε ένα συνεκτικό εθνικό σχέδιο προς αυτή την κατεύθυνση“, ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι εμβληματικές θα είναι οι πρωτοβουλίες γύρω από την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τη δίκαιη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή, την πράσινη οικονομία, τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό και τις ψηφιακές δεξιότητες οι οποίες αποτελούν και εμβληματικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

“Μέχρι τις 15 Οκτωβρίου θα έχουμε μία συνεκτική εθνική πρόταση, την οποία και θα καταθέσουμε προς έγκριση στα ευρωπαϊκά όργανα”, είπε ο Στέλιος Πέτσας.