Το Πολεμικό Ναυτικό του Λιβάνου, με τη βοήθεια της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, «διέσωσε 27 μετανάστες που επέβαιναν σε ένα φουσκωτό το οποίο βυθιζόταν στα ανοιχτά της Τσέκα», ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους οι ένοπλες δυνάμεις. Όλοι τους ήταν Σύριοι.Οι μετανάστες που επιχειρούν να φτάσουν στην Ευρώπη από τον Λίβανο συνήθως κατευθύνονται προς την Κύπρο, καθώς απέχει 175 χιλιόμετρα από τα λιβανέζικα παράλια.

Νωρίτερα σήμερα, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε έναν Λιβανέζο διακινητή και 42 ΣύρΙους. Ο διακινητής οδηγούσε ένα φορτηγάκι «γεμάτο με ανθρώπους» και ομολόγησε ότι σκόπευε να τους μεταφέρει στην Κύπρο με ένα πλοιάριο. Οι Σύριοι είπαν ότι πλήρωσαν 5.000-7.000 δολάρια ο καθένας για να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω Κύπρου. Την Πέμπτη ο στρατός του Λιβάνου υποστήριξε ότι εμπόδισε 1.000 παράνομες διελεύσεις από τα σύνορα με τη Συρία αυτήν την εβδομάδα.

Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (HCR), ο Λίβανος είναι η χώρα που φιλοξενεί τους περισσότερους πρόσφυγες, σε σύγκριση με τον πληθυσμό του καθώς, με βάση τα επίσημα στοιχεία, ζουν εκεί περίπου 2 εκατομμύρια Σύριοι. Η λιβανέζικη οικονομία κατέρρευσε στα τέλη του 2019, ένα γεγονός που ώθησε στην έξοδο πολλούς μετανάστες, Σύρους και Παλαιστίνιους πρόσφυγες, αλλά και Λιβανέζους που αποτολμούν το επικίνδυνο ταξίδι προς την Ευρώπη.