Ο Λίβανος φέρεται να προτίθεται να συμμετέχει σε απευθείας συνομιλίες με το Ισραήλ, καθώς συνεχίζονται τα εκατέρωθεν πλήγματα IDF και Χεζμπολάχ.
Ο Λίβανος έχει την πρόθεση να λάβει μέρος σε μία συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον με εκπροσώπους των ΗΠΑ και του Ισραήλ για τη συζήτηση και ανακοίνωση μιας κατάπαυσης του πυρός, δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ένας υψηλόβαθμος Λιβανέζος αξιωματούχος, εξηγώντας ότι η ακριβή ημέρα της συνάντησης δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.
Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, η θέση του Λιβάνου είναι ότι μία κατάπαυση του πυρός αποτελεί προϋπόθεση για τη διεξαγωγή περαιτέρω συνομιλιών επίτευξης μιας ευρύτερης συμφωνίας με το Ισραήλ.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανέφερε πηγή της λιβανέζικης κυβέρνησης στο CNN την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Ναουάφ Σαλάμ ετοιμάζεται να μεταβεί στην Ουάσιγκτον τις επόμενες ημέρες, στον απόηχο του αιτήματος του Ισραήλ για απευθείας διαπραγματεύσεις με τη Βηρυτό.
IDF: «Δεν είμαστε σε εκεχειρία» με τον Λίβανο
Στο μεταξύ μήνυμα ότι το Ισραήλ δεν είναι σε εκεχειρία στον Λίβανο και προειδοποίηση ότι μπορεί να επιστρέψει στο Ιράν ανά πάσα στιγμή, έστειλε ο αρχηγός των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF). Η εκεχειρία που συμφωνήθηκε ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν παραμένει εύθραστη, καθώς το Πακιστάν ετοιμάζεται σήμερα Παρασκευή να υποδεχθεί τις αντιπροσωπείες των δύο χωρών ια συνομιλίες, με τη συμμετοχή των Ιρανών είναι αβέβαιη, έπειτα από τα ισραηλινά πλήγματα που προκάλεσαν πάνω από 300 θανάτους στον Λίβανο προχθές Τετάρτη.
Το μήνυμα ότι οι IDF βρίσκονται σε κατάσταση πολέμου και όχι σε εκεχειρία όσον αφορά τον Λίβανο έστειλε ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού, αντισυνταγματάρχης Εγιάλ Ζαμίρ. «Συνεχίζουμε να πολεμάμε εδώ σε αυτόν τον τομέα, αυτός είναι ο κύριος τομέας μάχης μας. Το μέρος όπου βρίσκεστε είναι πολύ σημαντικό, είναι στον Λίβανο, είναι απέναντι από τη Χεζμπολάχ» είπε σε στρατιώτες στα περίχωρα της Μπιντ Τζμπέιλ.
Όσον αφορά το Ιράν είπε «βρισκόμαστε σε εκεχειρία και μπορούμε να επιστρέψουμε στις μάχες εκεί ανά πάσα στιγμή, και με πολύ δυναμικό τρόπο».
Επιθέσεις με ρουκέτες
Στο μεταξύ, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ότι εξαπέλυσε τρεις επιθέσεις με ρουκέτες και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα μετά τα μεσάνυχτα εναντίον του Ισραήλ, δύο εναντίον «συγκεντρώσεων στρατιωτών», στα σύνορα των δυο χωρών, και εναντίον παραμεθόριας πόλης.
Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως έπληξε δέκα θέσεις στον Λίβανο από όπου εκτοξεύτηκαν ρουκέτες εναντίον του βόρειου Ισραήλ και πρόσθεσε πως «συνεχίζει να εντοπίζει και να καταστρέφει εκτοξευτήρες».
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επανέλαβε πως «δεν υπάρχει κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο» και πρόσθεσε ότι «συνεχίζουμε να πλήττουμε τη Χεζμπολάχ με όλη μας τη δύναμη και δεν σταματήσουμε ωσότου αποκαταστήσουμε την ασφάλειά μας».
Νωρίτερα, ήχησαν σειρήνες συναγερμού σε διάφορους τομείς του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων του Τελ Αβίβ και της παραθαλάσσιας πόλης Ασντότ. Αφορούσαν διάφορους τομείς του Ισραήλ, ανάμεσά τους περιοχή στον νότο, σε μεγάλη απόσταση από τα σύνορα με τον Λίβανο. Οι αρχές δεν έχουν κάνει λόγο για θύματα ως αυτό το στάδιο· σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας αναχαίτισαν τουλάχιστον έναν πύραυλο που κατευθυνόταν στο Ισραήλ.
Αβέβαιη η συμμετοχή των Ιράνων στις συνομιλίες
Τη στιγμή της ανακοίνωσης της κατάπαυσης του πυρός μεταξύ «του Ιράν, των ΗΠΑ και των συμμάχων τους» -που σήμερα διανύει την τρίτη ημέρα της- το Πακιστάν, χώρα που έχει αναλάβει ρόλο μεσολαβητή στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, τόνισε ότι η εκεχειρία θα εφαρμοστεί «παντού, συμπεριλαμβανομένου του Λιβάνου». Κάτι όμως που απέρριψαν στη συνέχεια οι Ισραηλινοί και οι Αμερικανοί.
Υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, το Ισλαμαμπάντ έχει μεταμορφωθεί σχεδόν σε πόλη-φάντασμα, καθώς για δύο ημέρες -χθες Πέμπτη και σήμερα Παρασκευή- κηρύχθηκε αργία. Το πολυτελές ξενοδοχείο που αναμένεται να υποδεχθεί τις αποστολές έχει αδειάσει από τη συνήθη πελατεία του.
ΟΗΕ: Αντιμέτωπος με επισιτιστική κρίση ο Λίβανος
Ο Λίβανος αντιμετωπίζει κρίση επισιτιστικής ασφάλειας, καθώς ο πόλεμος στο Ιράν διαταράσσει την προμήθεια αγαθών εντός της χώρας, ανέφερε την Παρασκευή το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών.
«Αυτό που βιώνουμε δεν είναι απλώς μια κρίση εκτοπισμού, αλλά μετατρέπεται ραγδαία σε κρίση επισιτιστικής ασφάλειας», δήλωσε η διευθύντρια του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος για τη χώρα, Άλισον Ομάν, μιλώντας μέσω βιντεοσύνδεσης από τη Βηρυτό.
Προειδοποίησε ότι τα τρόφιμα γίνονται όλο και πιο δυσπρόσιτα λόγω της αύξησης των τιμών και της αυξανόμενης ζήτησης από τις οικογένειες των εκτοπισμένων.