Συνεχίστηκαν την Πέμπτη οι συνεδριακές διασκέψεις της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος με τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων της χώρας, με σκοπό την επικαιροποίηση και διαμόρφωση των τελικών θέσεων της αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού, ενόψει της έναρξης του διαλόγου για την αλλαγή στο μοντέλο λειτουργίας του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης και την Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση.
Στην παρέμβασή του ο υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, έκανε αναφορά στην προσπάθεια που έγινε το προηγούμενο διάστημα ,από Κυβέρνηση και ΚΕΔΕ, για τη στήριξη των Δήμων στην προσπάθειά τους να αποκαταστήσουν τις ζημιές που υπέστη η περιοχή, από τις φυσικές καταστροφές που προκάλεσε ο Ιανός.
Επισήμανε ότι η κατανομή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των Δήμων λόγω πανδημίας, έγινε με βάση την εφαρμογή αλγορίθμου. Στόχος του Υπουργείου είναι να διασφαλιστεί η δίκαιη κατανομή των πόρων και προς την κατεύθυνση αυτή θα γίνουν όσες διορθωτικές κινήσεις απαιτούνται.
Σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ προωθούνται οι αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις που θα αντιμετωπίσουν μια σειρά από τρέχοντα ζητήματα, με προτεραιότητα τη ρύθμιση που δίνει παράταση τριών επιπλέον μηνών στην περίοδο χάριτος για την αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων των Δήμων προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Ταμείων. Ενώ η αποπληρωμή θα γίνει σε 11 δόσεις, που θα ξεκινήσουν το 2022 κι όχι την προσεχή χρονιά.
Όσον αφορά το νέο Κώδικα της Αυτοδιοίκησης, ανέφερε ότι πρέπει επιτέλους το Κεντρικό Κράτος να εμπιστευτεί την αυτοδιοίκηση. Να δοθούν αρμοδιότητες που θα μπορούν να ασκηθούν από όλους τους Δήμους από την πρώτη μέρα. Αυτό προϋποθέτει να υπάρξει ξεκαθάρισμα στις αρμοδιότητες μεταξύ Κράτους, Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, Περιφερειών και Δήμων. Στο ζήτημα αυτό έδωσε το παράδειγμα της εκπαίδευσης, όπου οι Δήμοι έχουν μια σειρά από ευθύνες, χωρίς όμως να έχουν ουσιαστικό ρόλο στη λειτουργία των σχολείων.
Αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει έναν νέο σύστημα κατανομής των ΚΑΠ, σε συμφωνία με την ΚΕΔΕ όσον αφορά τα κριτήρια που θα τεθούν. Αλλά και στην ανάγκη να καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία, που αποτελεί εστία της διαφθοράς, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι χρειαζόμαστε απλοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών, με στόχο αποτελεσματικότερους ελέγχους με λιγότερους μηχανισμούς.
Όσον αφορά την αλλαγή του εκλογικού νόμου, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά ο ρόλος κάθε αυτοδιοικητικού οργάνου, με στόχο τη δημοκρατική διακυβέρνηση.
Τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις που θα προωθηθούν θα λάβουν υπόψη τις απόψεις των Δήμων, γιατί οι Δήμοι γνωρίζουν τα προβλήματα, μπορούν να δώσουν λύσεις και να καταστούν εργαλεία τοπικής ανάπτυξης.
Τέλος ανακοίνωσε πως ολοκληρώθηκε η διαδικασία ενίσχυσης των Δήμων για τη στήριξη των ΚΔΑΠ της χώρας. Με επιπλέον 15 εκ. ευρώ διασφαλίζεται η λειτουργία τους για φέτος, ενώ χιλιάδες παιδιά θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στη δημιουργική απασχόληση.