Με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ συναντήθηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές. Επίσης, νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος συμμετείχε με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον σε συνάντηση αργά το απόγευμα που οργάνωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, όπως είχε ανακοινώσει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα ο τελευταίος. 

Μάλιστα, πάλι σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συγκεκριμένη συνάντηση διακόπηκε, ώστε ο Ερντογάν να πραγματοποιήσει τη συνάντησή του με τον Σαρλ Μισέλ. Μετά τη συνάντησή τους, ο Σαρλ Μισέλ έγραψε στο Facebook: «Καλή συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ». Στη συνέχεια, ανέφερε: «Εξερευνήσαμε τις ευκαιρίες ώστε η συνεργασία μας να ξαναγίνει σημαντική και να ενεργοποιήσουμε εκ νέου τις σχέσεις μας», πρόσθεσε.

Πιο συγκεκριμένα, είναι προφανές πως όλες αυτές οι συναντήσεις και οι συνομιλίες ένα στόχο έχουν: Να ρίξουν τις άμυνες της τουρκικής πλευράς σε ό,τι αφορά την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία θέτει βέτο σε αυτό το σχέδιο, ενώ νωρίτερα σήμερα έφτασε στο σημείο να συνδέσει το ενδεχόμενο να πει το «ναι» για να γίνει η Σουηδία μέλος της βορειοατλαντικής συμμαχίας με την επανέναρξη των δικών της ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί πως οι συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις έχουν «παγώσει» εδώ και πολλά χρόνια. Επίσης, νωρίτερα, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς υπογράμμισε ότι η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και εκείνη της Τουρκίας στην ΕΕ δεν συνδέονται μεταξύ τους. Η Τουρκία υπέβαλε αίτημα ένταξης στην τότε ΕΟΚ το 1987 και στην ΕΕ το 1999, όμως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν το 2005 έχουν διακοπεί εδώ και χρόνια.