Μέσα σε όλα όσα ακούγονται για συμπορεύσεις και συνεργασίες στην Κεντροαριστερά με τους ΣΥΡΙΖΟΠΑΣΟΚους, μας προέκυψε και ο Γιώργος Παπανδρέου. Αυτός που ήθελε να κάνει τη χώρα Δανία του Νότου όταν «λεφτά υπήρχαν» και που για κάποιο λόγο πάντα έχει ως παράδειγμα μια άλλη χώρα.

Αυτήν τη φορά ζήτησε να υπάρξει συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων –δηλαδή αυτών που αυτοαποκαλούνται προοδευτικές, δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ – προκειμένου να βρεθεί αυτός που θα κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Διότι αυτό είναι το διακύβευμα για την… Κεντροαριστερά στη χώρα μας, πώς θα γίνει κυβέρνηση, πώς θα επανέλθει στην εξουσία.

Και ως παράδειγμα έφερε το Λαϊκό Μέτωπο στη… Γαλλία που προχωρεί σε σύμπραξη προκειμένου να αντιμετωπίσει τη Λεπέν. Ας ξεπεράσουμε το γεγονός ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι ψηφοφόροι στη Γαλλία συντάσσονται με προσπάθεια να κοπεί η πορεία της Λεπέν στην εξουσία. Ας ξεπεράσουμε το γεγονός πως στη Γαλλία τα πράγματα και εκλογικά είναι πιο περίπλοκα.

Τι σχέση έχει όμως, Γιώργος Παπανδρέου, η Λεπέν με την κυβερνώσα παράταξη στην Ελλάδα και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Πού τα βρίσκεις αυτά τα ωραία; Τι μπορείς να πεις για τη δημοκρατία στη χώρα μας; Είναι ακροδεξιά η ΝΔ; Και τι; Οι πολίτες δεν το έχουν καταλάβει; Και στο κάτω κάτω γιατί οι κατά δήλωσή τους προοδευτικοί ηγέτες της Κεντροαριστεράς δεν πείθουν κανέναν;

Και κάτι ακόμη. Είναι δυνατόν να θεωρεί κανείς πως η συνένωση θα οδηγήσει σε πρόσθεση ποσοστών των δύο, ίσως και άλλων κομμάτων; Γιατί οι πολίτες που και αυτήν τη φορά δεν ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσουν ένα κόμμα που θα δημιουργηθεί από δύο άλλα; Το ίδιο ισχύει και γι' αυτούς που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ. Εκτός και αν ο πρώην πρωθυπουργός είναι και αυτός της άποψης πως οι ψηφοφόροι θα ακολουθήσουν τους ηγέτες και τους βουλευτές των κομμάτων.

Αν ισχύει αυτό, τότε μάλλον είναι όλοι μακριά νυχτωμένοι εκεί στη δήθεν Κεντροαριστερά…