Σειρά αποκαλυπτικών φωτογραφιών που δείχνουν τα κτίρια στο Τατόι πριν και μετά την πυρκαγιά έδωσε στη δημοσιότητα του υπουργείο Πολιτισμού.

Οι φωτογραφίες προέρχονται από το Τμήμα Μελετών και Έεγων Αναστήλωσης Μνημείων, Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων του ΥΠΠΟΑ  και τραβήχτηκαν στις 10 Αυγούστου 2021.

Σύμφωνα με τον απολογισμό που έκανε σήμερα η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη από την πυρκαγιά υπέστησαν ζημιές επτά κτίρια.

Οι ζημιές αυτές δεν δημιούργησαν περισσότερα δομικά προβλήματα από τα υπάρχοντα, εξαιτίας του χρόνου που είχε ταλαιπωρήσει τα κτίρια του Τατοΐου. Κάηκαν οι στέγες κάποιες εξ’ αυτών, ήταν νεότερες επεμβάσεις σωστικές του υπουργείου Πολιτισμού. Κάηκαν και ξύλινα κουφώματα που επίσης είχαν αποκατασταθεί από το ΥΠΠΟ ή ήταν ψευτοκουφώματα.

Όπως ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού: «Στα μνημεία, οι απώλειες δεν ήταν μεγάλες χάρη στην παρέμβαση όλων -κυρίως της πολιτικής προστασίας, της πυροσβεστικής και της Αστυνομίας- με συντονισμένες προσπάθειες δικών μας υπηρεσιών»

«Χάσαμε μεγάλο μέρος του δάσους. Δεν είναι αμελητέο, δεν είναι εύκολο να το αποδεχθεί κανείς» ανέφερε η κ. Μενδώνη και συνέχισε:

»Στα πολιτιστικά μνημεία, γιατί το πολιτιστικό περιβάλλον είναι ένα ευρύτερο πράγμα, οι απώλειες δεν ήταν μεγάλες. Χάρη στην παρέμβαση όλων, κυρίως της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής, της Ελληνικής Αστυνομίας σε συντονισμένες προσπάθειες με τις  δικές μας υπηρεσίες, η ζημία περιορίστηκε στο λιγότερο δυνατόν, ευτυχώς. Αυτή τη στιγμή προχωρούμε και επιταχύνουμε τις διαδικασίες τις οποίες έχουμε αναλάβει ως Υπουργείο Πολιτισμού για την εφαρμογή του σχεδίου μας για την αποκατάσταση των κτιρίων, έτσι όπως προβλέπεται από τη μελέτη βιωσιμότητας.

»Παράλληλα, έχουμε ήδη αναθέσει την μελέτη για τη συστηματική και σωστή αναδάσωση του ιστορικού πυρήνα και στην πολύ στενή του έννοια, δηλαδή των 1.600 στρεμμάτων και στην ευρύτερη των 6.000 στρεμμάτων. Ήδη η μελέτη ξεκινά και συγκροτείται η απαραίτητη επιστημονική ομάδα, η οποία θα ανακοινωθεί σύντομα.

»Η διαδικασία της αναδάσωσης του ιστορικού πυρήνα δεν είναι μία συνήθης αναδάσωση, διότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε δύο βασικές παραμέτρους: Την ιστορικότητα, ιστορικά χαρακτηριστικά του κτήματος τα οποία δεν μπορούμε να απαλείψουμε και δεν θέλουμε να απαλείψουμε και την αντιμετώπιση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής.

»Αυτή τη στιγμή προχωρούμε και επιταχύνουμε τις διαδικασίες τις οποίες έχουμε αναλάβει ως ΥΠΠΟ για την εφαρμογή του σχεδίου αποκατάστασης των κτιρίων, όπως προβλέπεται στην μελέτη βιωσιμότητας. Αναθέσαμε ήδη την μελέτη για την σωστή αναδάσωση του ιστορικού πυρήνα και στα 1600 στρέμματα και ευρύτερα στα 6.000 στρέμματα.
Σύντομα θα ανακοινωθεί ομάδα της μελέτης για την αναδάσωση.

»Επίσης, τα προβλήματα ηλεκτροδότησης έχουν αποκατασταθεί. Το δίκτυο νερού έχει πλέον αποκατασταθεί και ήδη μόλις αποκατασταθεί και η ποσότητα του νερού που θέλουμε θα υπάρξει και η ανάλογη πίεση»

Η ταυτότητα των κτιρίων που υπέστησαν ζημιές

«Είχαμε ζημιές σε 7 κτήρια. Θα δείτε στη συνέχεια στο PowerPoint που θα σας δείξουμε. Οι ζημιές αυτές δεν δημιούργησαν περισσότερα δομικά προβλήματα από αυτά που ήδη  υπήρχαν, εξαιτίας του χρόνου που είχε ταλαιπωρήσει τα κτήρια του Τατοΐου, χωρίς να γίνουν παρεμβάσεις.

Κάηκαν στέγες, κάποιες εξ αυτών ήταν νεότερες επεμβάσεις, του Υπουργείου Πολιτισμού, σωστικές δηλαδή επεμβάσεις οι οποίες έγιναν τα προηγούμενα χρόνια. Άλλες στέγες ήταν ήδη μισογκρεμισμένες, οπότε κάηκαν ξύλινα στοιχεία και ξύλινα κουφώματα, τα οποία σε πάρα πολλές περιπτώσεις ήταν και αυτά μέσα στις σωστικές παρεμβάσεις και είχαν αποκατασταθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού τα προηγούμενα χρόνια ή ήταν απλώς ψευδοκουφώματα για να κλείσουν τα κενά των παλαιών κουφωμάτων.

Τα 7 κτήρια είναι, η Οικία Στουρμ, το κτήριο Τηλεπικοινωνιών, η Οικία Φροντιστή, το κτήριο της Φρουράς των Τάφων, το κτήριο Προσωπικού, το κτήριο Διευθυντηρίου και το κτήριο του Δασονομείου. Από τα κτήρια αυτά, η Οικία Στουρμ, το κτήριο τηλεπικοινωνιών και η οικία φροντιστή έχουν ήδη ενταχθεί από το 2020 στο ΕΣΠΑ και προβλέπεται ότι στο α΄ εξάμηνο του 2022 θα έχουν ανάδοχο. Η αποκατάστασή τους θα γίνει με την μέθοδο μελέτης κατασκευής και την ευθύνη την έχει η Υπηρεσία Συντήρησης Νεώτερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής.

Για τα κτήρια Φρουράς Τάφων, Προσωπικού, Διευθυντηρίου και Δασονομείου, οι μελέτες ξεκινούν αμέσως. Ήδη έχει δοθεί η σχετική εντολή να ξεκινήσει η μελέτη του κτηρίου του Διευθυντηρίου, με αυτεπιστασία στα πλαίσια της δυνατότητας που έχει το Υπουργείο Πολιτισμού και οι Υπηρεσίες του να εκτελούν και να υλοποιούν μελέτες με αυτεπιστασία και μάλιστα σε ήδη τρέχουσα αυτεπιστασία. Υπολογίζεται ότι οι μελέτες αυτές θα έχουν ολοκληρωθεί τέλος του 2021, αρχές του 2022, και η χρηματοδότηση τους,  οι πόροι είναι εξασφαλισμένοι από το ΕΣΠΑ της περιόδου 2021-2027.

Επίσης, έχουν ενταθεί στο τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2021 στο επιχειρησιακό πρόγραμμα περιβάλλοντος, όπως και τα κτήρια τα οποία προανέφερα, οι μελέτες οι οποίες είναι σε εξέλιξη για τα δίκτυα και τις υποδομές του κτήματος, ενώ έχουν ήδη εξασφαλιστεί οι πόροι κα για τα έργα αυτά.

Όταν λέμε υποδομές εννοούμε αποχέτευση, ύδρευση με μελέτη συστηματική η οποία εκτελείται από την ΕΥΔΑΠ, βιολογικό καθαρισμό, πυροπροστασία και πυρόσβεση. Οι πόροι για τις υποδομές έχουν ενταχθεί στο έργο το οποίο ήδη έχει εγκριθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και είναι της τάξεως των 20.000.000€.

Επίσης, σε κάθε κτήριο, στο οποίο γίνονται μελέτες ή οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί και είναι σε φάση δημοπράτησης, προβλέπεται μηχανολογική μελέτη η οποία συμπεριλαμβάνει πυρανίχνευση και πυρόσβεση. Δηλαδή, στην μελέτη η οποία έχει ολοκληρωθεί και έχει εγκριθεί και είναι έτοιμη προς δημοπράτηση για το ανάκτορο εμπεριέχεται η μηχανολογική μελέτη, η οποία προβλέπει κανονάκια, κρουνούς κ.λπ.

Αντίστοιχα, και για το κτήριο των μαγειρείων, όπου ήδη έχει αναδειχθεί ανάδοχος και η εγκατάστασή του προβλέπεται να γίνει εντός του β΄ 15ημέρου του Αυγούστου, δηλαδή τις επόμενες 15-20 μέρες. Και στην μελέτη αυτή εμπεριέχονται έργο πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης.»

Πριν και μετά την πυρκαγιά

                        

Πηγη: ingr